Fotballsonen presenterer Norges utenlandsproffer.

I del 1 presenterte vi proffene i England, Danmark, Bulgaria, Portugal, Skottland og Island. Nå står spillerne i Frankrike, Østerrike, Nederland, Saudi-Arabia, Spania og Tyskland for tur.

Østerrike

Valon Berisha, Red Bull Salzburg
I Egersund vokste en spiller med et talent utenom det vanlige opp på 90-tallet. Berisha tilsluttet seg lokallaget Egersund IK i tidlig alder, og imponerte hele fotball-Norge. Også i England ble Berisha lagt merke til, og klubber som Chelsea og Manchester City tilbød prøvespill. Sistnevnte ønsket til og med å signere nordmannen, men Berisha valgte Norge til fordel for England. Debuten for Egersund kom som 15-åring, og jevne prestasjoner på et høyt nivå var nok til at Viking signerte midtbanespilleren kort tid etter. I Tippeligaen fortsatte Berisha å imponere. Debuten kom i 2010, han ble skrytt opp i skyene av Åge Hareide og vant Statoils talentpris i mai 2011. I juli året etter signerte Berisha for Red Bull Salzburg, og fikk sin landslagsdebut i 2012 Kings Cup i Thailand.

Håvard Nielsen, Red Bull Salzburg
Lagkameraten til Berisha i Østerrike begynte sin karriere i Oppsal IF, før han tidlig i tenårene signerte for Vålerenga. Overbevisende spill gjennom flere år resulterte i 2009 med debut i Tippeligaen, kun 17 år gammel. Han rakk å score et hat-trick mot Odd-Grenland i 2012, før Nielsen kort tid etter ble klar for Red Bull Salzburg. Nielsen debuterte for Norge i 2012.

Ola Kamara, SV Ried (utlånt til 1860 München)
Kamara vokste opp i Oslo og begynte tidlig å spille fotball for Frigg. Han debuterte for klubben som 15 åring, men ble raskt snappet opp av Stabæk. Her fortsatte oppturene for klubbens ungdomslag. Det ble dog få opptredener for A-laget, og han ble lånt ut til Hønefoss i 2007. To år senere signerte han for Strømsgodset. På lave lønninger måtte Kamara se at Marcus Pedersen ble favorisert blant klubbledelsen, men den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves. Pedersen dro til Nederland og Kamara kjente sin besøkelsestid. Han bøttet inn mål for Drammens-klubben, men da Godset hentet hjem Péter Kovács ble det dårligere med opptredener på Marinelyst. Likevel, Kamara leverte gode prestasjoner da han fikk sjansen og ble klar for østerrikske SV Ried i 2013. Han ble umiddelbart lånt ut til 1860 München, hvor han nå befinner seg.

Tyskland

Per Ciljan Skjelbred, HSV
Godt spill for Trygg/Lade og seier i TV3-programmet “Proffdrømmen”, ga Skjelbred muligheten til å trene med selveste Liverpool. Han ble tilbudt kontrakt med ungdomslaget, men valgte RBK over den engelske stormakten. Her fortsatte Skjelbred å imponere, men et dobbelt beinbrudd etter en skrekktakling under Champions League-kampen mot Olympiacos satte en stopper for utviklingen. Han kom seg dog på beina, og ble med årene en viktig spiller for Rosenborg. I 2011 ble det klart at midtbanespilleren skulle spille for HSV de neste årene. Oppholdet har vært preget av opp- og nedturer, men det virker som Skjelbred nyter større og større tillit i den tyske klubben for hver dag som går. Debuten for Norge kom i 2007.

Per Ciljan Skjelbred (i midten) på HSV-benken. (Foto: Digitalsport)

Per Ciljan Skjelbred (i midten) på HSV-benken. (Foto: Digitalsport)

Vadim Demidov, Eintracht Frankfurt (utlånt til Celta Vigo)
Demidov signerte og debuterte for Sandefjord Fotball i 2004, men ble raskt lånt ut til både Fram Larvik og Manglerud Star. I 2007 gikk veien videre til Hønefoss. Her fikk midtstopperen endelig fast spilletid og imponerte såpass at Rosenborg signerte ham i forkant av 2008-sesongen. Etter et suksessfullt opphold i Trondheim, med blant annet ligagull i 2009 og 2010, signerte Demidov for Real Sociedad i 2010, en avtale som ble fullført januar 2011. Klubben klarte så vidt å holde seg i Spanias øverste divisjon, men Demidov ble klar for tyske Eintracht Frankfurt kun to år etter overgangen til Sociedad. Nå i januar ble Demidov dog gjenforent med La Liga da han signerte en låneavtale med Celta Vigo.

Demidov fikk sin første kamp for Norges landslag i 2008, men har vært mye ut og inn av laget.

Håvard Nordtveit, Borussia Mönchengladbach
Vats 94 ble Nordtveits første klubb, i 1997, før ferden gikk videre til Skjold og Haugesund. I tidlig alder imponerte han klubbledelsen, og som 16-åring fikk han Haugesund-debuten. Nordtveit fortsatte å overbevise og ble hentet av Arsenal i 2007. England-oppholdet ble preget av lite spilletid og mange utlån, til blant annet Lillestrøm, og i 2010 innså midtbanespilleren at han nok måtte finne seg en ny klubb for å få førstelagsfotball. Den nye klubben ble Borussia Mönchengladbach, hvor han nå nyter stor tillit og er en av lagets viktigste spillere. Nordtveit har også delvis tatt over rollen som Norges anker på midtbanen. Landslagsdebuten kom i 2011.

Flamur Kastrati, FC Erzgebirge Aue
Etter noen år i lokallaget Grei, ble Kastrati klar for Skeid i 2008. Han spilte seg raskt inn på klubbens A-lag, og ble tidlig lagt merke til i Europa. Nederlandske Twente ble neste stoppested i 2009, men dårlig med spilletid resulterte i en overgang til tyske MSV Duisburg to år senere. Han ble vist mer tillit i Tyskland, men flyttet på seg igjen etter kun to sesonger. I 2013 ble han klar for sin nåværende klubb, FC Erzgebirge Aue.

Vegar Eggen Hedenstad, SC Freiburg
Hedenstad startet sitt eventyr i Elverum Fotball, hvor han rakk å bli lagets yngste spiller gjennom tidene før han ble klar for Stabæk. Han ble matchet forsiktig i sin første sesong, hvor han vant Tippeliga-gull, men ble etter hvert et fast inventar på laget som vant bronse året etter. Sommeren 2012 signerte Hedenstad for Freiburg. Han ble skadet etter kun fem minutter i sin første kamp, men har kjempet seg tilbake på laget. Landslagsdebuten kom i 2012.

Mathis Bolly, Fortuna Düsseldorf
Bolly var innom ungdomslagene til Lyn, Oppsal og Holmlia SK før han ble plukket opp av LSK i 2008. Han spilte seg sakte men sikkert inn på Lillestrøm-laget, med flere imponerende prestasjoner. Etter 60 kamper for “Kanarifuglene” signerte Bolly for Fortuna Düsseldorf i januar 2013. Han har gjort sine saker bra så langt, med blant annet scoring mot Bayern München. Bolly har debutert for U19-landslaget, men 22-åringen må fortsatt vente på A-lagsdebuten.

Mohammed Abdellaoue, Hannover 96
Hasle/Løren var der Moas etter hvert innholdsrike karriere startet. Han ble i 2001 hentet av Skeid, hvor han som 19-åring ble klubbens toppscorer i 2004-sesongen. Den påfølgende sesongen ble preget av skader og få kamper, men året etter var Moa tilbake på sitt beste og hjalp Skeid tilbake til 1. divisjon. Sommeren 2007 ble det offentligjort at spissen var klar for Vålerenga, og han tilsluttet seg Oslo-klubben etter endt sesong med Skeid. I Vålerengas blå drakter fortsatte storspillet, med blant annet to mål i cupfinalen mot Stabæk i 2008. Abdellaoue takket samme år nei til prøvespill hos Manchester United, men Vålerenga måtte likevel se spissjuvelen forsvinne da han signerte for Hannover i 2010. Her har han blitt en av klubbens viktigste spillere.

Moa har etter landslagsdebuten fått en god håndfull landskamper, og er per dags dato førstevalg på topp for Norge.

Moa har blitt en viktig spiller for Norges landslag. (Foto: Anders Hoven/Digitalsport)

Moa har blitt en viktig spiller for Norges landslag. (Foto: Anders Hoven/Digitalsport)

Sverige

Kjetil Wæhler, IFK Göteborg
På slutten av 80-tallet ble Wæhler klar for Lyn. Etter ti år i Oslo-klubben gikk ferden videre til England og Wimbledon, hvor det ble stusselig med spilletid. Etter tre år som benkevarmer i England ble Wæhler utlånt til Moss. Karrieren tok ikke helt av her heller, men han imponerte såpass at Vålerenga tok kontakt året etter. Klubben hentet Wæhler fra England, og gjennom årenes løp ble midtstopperen en viktig og rutinert brikke i Vålerenga-laget. I 2009 prøvde Wæhler nok en gang lykken i utlandet, denne gang i danske Aalborg. Tre år senere ble han klar for IFK Göteborg, som er hans nåværende arbeidsgiver.

Wæhler har også vært en viktig spiller for landslaget etter debuten i 2005, men en karriere preget av mye skadetrøbbel har ført til at andre spillere er foran i prioriteringskøen.

Mats Solheim, Kalmar FF
Solheim startet sin karriere i Stryn TIL, før han i 2006 ble signert av Sogndal. Her utviklet midtbanespilleren seg til å bli en viktig spiller, og etter over 100 kamper for klubben ble han klar for svenske Kalmar FF i forkant av 2012-sesongen.

Morten Morisbak Skjønsberg, IFK Norrköping      
Skjønsberg ble tidlig sett på som et stort talent, og ble i 2001 signert av Stabæk. Den anvendelige forsvarsspilleren fikk sin Tippeliga-debut året etter, og spilte seg sakte men sikkert inn på laget. Han ble etter hvert utnevnt til kaptein, da han var en av klubbens viktigste spillere på slutten av 2000-tallet. I 2012 pakket han kofferten og flyttet til IFK Norrköping.

Skjønsberg fikk en god del kamper for U21-landslaget, men slet med å spille seg inn på A-laget etter debuten i 2008.

Jørgen Skjelvik, Kalmar FF
Midtstopperen var innom ungdomslagene til Hosle IL og Stabæk, før han fikk sin Tippeliga-debut for sistnevnte i 2009. Etter godt spill for Bærums-klubben ble det i 2011 offentliggjort at Skjelvik skulle tilbringe det neste året i svenske Helsingborg på lån. Tross scoring i debuten ble det dårlig med spilletid for svenskene, og han returnerte til Stabæk. I 2012 vendte han nok en gang nesen mot Sverige og signerte for Kalmar FF, denne gang på permanent basis.

Joackim Jørgensen, IF Elfsborg
Midtbanespilleren, som også har figurert som midtstopper, spilte for Yven, Sparta Sarpsborg og Lørenskog før han ble signert av Sarpsborg 08. Etter å ha blitt en viktig spiller for østfoldingene ble Jørgensen klar for IF Elfsborg i 2012.

Mats Cato Moldskred, IK Brage
Bergenseren startet sin karriere i Os Turn Fotball. Etter å ha tilbrakt ungdomsårene her, gikk ferden videre til Fana Fotball, Løv-Ham og Bryne. Før han signerte for Løv-Ham, var Moldskred på prøvespill i engelske Hartlepool United, men returnerte til Norge uten kontraktstilbud. I 2012 signerte han for IK Brage.

Kenneth Høie, Djurgården
Keeperen har en lang karriere bak seg i norsk fotball, og ble tidlig sett på som et stort talent. I 1999 var han på prøvespill i Manchester United, hvor han fikk med seg én reservelagskamp. (0-1-tap mot Liverpool) Tilbake i Norge spilte Høie solid for Haugesund, men signerte for Bryne i 2002. Han oppnådde ikke den helt store suksessen her, og ble klar for Start to år senere. De første årene på Sørlandet var preget av utlån, men etter godt spill for Bodø-Glimt i 2007-sesongen ble Høie satset på i Start. Sju år etter overgangen til gultrøyene, og med over 120 kamper under beltet, ble Høie klar for svenske IF Elfsborg. Dette ble et kortvarig opphold, med mye benkesliting, og Høie signerte for Djurgården sommeren 2012.

Kenneth Høie i aksjon for Djurgården. (Foto: Marcus Ericsson/Bildbyrån.)

Kenneth Høie i aksjon for Djurgården. (Foto: Marcus Ericsson/Bildbyrån.)

Henning Hauger, IF Elfsborg
Hauger vokste opp i Bærum og ble tidlig oppdaget av Stabæk. Midtbanespilleren fikk sin Tippeliga-debut i 2003 og spilte seg inn på Stabæk-laget i løpet av den påfølgende sesongen. Stabæk rykket dog ned, men tross stor interesse fra andre norske klubber valgte Hauger å være lojal ovenfor Stabæk. Og det viste seg å være et godt valg. Med storspill styrte han Stabæk tilbake til Tippeligaen i 2005, i tillegg til å vinne gull med samme lag tre år senere. Men etter over sju år i klubben satte Hauger kursen mot Tyskland og Hannover 96. Her ble det dessverre lite spilletid, og etter å ha blitt lånt ut til Lillestrøm i 2012, terminerte han kontrakten med tyskerne og signerte for svenske IF Elfsborg i 2013.

Erlend Hanstveit, Helsingborgs IF
Veteranen dro i tenårene på prøvespill til i Manchester United, men signerte for Brann i 1998. Gjennom årenes løp utviklet Hanstveit seg til å bli fast hos både bergenserne og på Norges U21-landslag. Han rakk å vinne fem medaljer i Tippeligaen (inkludert et gull i 2008) før han dro på prøvespill i Celtic i 2008. Han ble ikke tilbudt kontrakt, men ville heller ikke returnere til Brann. Han signerte derfor for belgiske KAA Gent i 2009. To år senere, august 2011, ble Hanstveit presentert som Helsingborgs-spiller.

Venstre-backen fikk sin landslagsdebut på sin bursdag i 2004, men har sjelden vært innom siden den gang.

Ardian Gashi, Helsingborgs IF
Gashi flyttet fra Kosovo til Norge som 8-åring, og startet sin karriere i KIL/Hemne. Han ble så oppdaget og signert av Molde, men lite spilletid førte til overgang til Ørn-Horten i 2002. Et noe overraskende utlån til Vålerenga endte med en permanent avtale med klubben i forkant av 2004-sesongen. Her viste han seg pengene verdt, med godt spill gjennom hele klubbens sølvsesong. Etter to år i hovedstaden ble han solgt til Brann. Kun ett år senere signerte han for FFK, før han etter over 60 kamper ble klar for Helsingborgs IF.

Gashi fikk sin debut for Norge i 2004, men har få opptredener å vise til og har også ytret at han ønsker å spille for Kosovo.

Dinko Felic, Syrianska FC
Felic ankom Norge fra Bosnia i 1995. Ungdomslaget til Våga IL ble første stoppested før han signerte for Kongsvinger i 1999. Han spilte seg etter hvert inn på laget, men signerte for svenske Enköpings SK i 2004. Etter tre år uten altfor mange kamper, ble angrepsspilleren signert av Syrianska i 2007.

Spania

Bjørn Maars Johnsen, Atlético Baleares
Johnsen ble født i USA, men har norsk pass og har vært innom ungdomslagene til Lyn og Vålerenga, i tillegg til FK Tønsberg og Kjelsås A-lag. I august 2012 signerte spissen for Atlético Baleares, hvor han må kjempe med nebb og klør for minutter på banen.

Saudi-Arabia

Pa-Modou Kah, Al Wehda
Kah ble hentet av Vålerenga fra Sagene i 1998 og ble en del av førstelaget relativt hurtig. Under tiden i Vålerenga fikk han også landslagsdebuten, i 2001. To år senere var han ute etter nye utfordringer og signerte for AIK i Sverige. Oppholdet hos “Söta bror” ble dog kortvarig; klubben rykket ned, et steg ned Kah ikke var villig til å ta. I stedet bar det videre til Nederland og Roda JC i 2004. Her etablerte midtstopperen seg og fikk over 180 kamper før han satte kursen mot Qatar. Her signerte han først for Al Khor, før han etter et utlån i Qatar SC ble klar for Al-Wehda i Saudi Arabia i 2013.

Pa Modou Kah - her i aksjon for Roda JC. (Foto: Proshots/Digitalsport)

Pa Modou Kah – her i aksjon for Roda JC. (Foto: Proshots/Digitalsport)

Nederland

Marcus Pedersen, Vitesse (utlånt til Odense BK)
Pedersen ble tatt opp til Ham-Kams A-lag i 2007 og fikk sin debut samme året. Flere spillere foran seg i køen og skadetrøbbel hindret dog spissen i å etablere seg, og han signerte for Strømsgodset i 2009. Her gikk ting bedre: han scoret to mål i Tippeliga-debuten og sammen med Jo Inge Berget herjet han i 2010-sesongen, før han skadet seg igjen. Tross skaden signerte Vitesse spilleren sommeren 2010, men også her slet han med å sette sitt preg på laget. Pedersen ble først lånt ut til Vålerenga for første del av 2012-sesongen, før han nok en gang ble sendt ut på et lån, denne gang til Odense i Danmark.

Markus Henriksen, AZ Alkmaar
Som sønn av tidligere spiller og trener for Rosenborg, Trond Henriksen, sto det skrevet i stjernene at også Markus skulle spille for Rosenborg. Tidlig i ungdomsårene ble han klar for lagets juniorlag, hvor han imponerte samtlige. A-lagsdebuten kom i 2009, og året etter spilte den elegante midtbanespilleren seg inn på førstelaget. 2010-sesongen gikk over all forventning og Henriksen ble stadig linket til større klubber ute i Europa. Han valgte dog å bli i Trondheim, men måtte ta til takke med en mer defensiv rolle etter RBKs salg av Anthony Annan. Det hemmet hans offensive spill, men han overbeviste likevel AZ at han var moden for en større utfordring. Sommeren 2012 ble han klar for den nederlandske klubben.

Landslagsdebuten kom i 2010, og Henriksen har fått en god håndfull kamper under Drillo.

Harmeet Singh, Feyenoord
Norges tredje mann i nederlandsk fotball er Harmeet Singh. Som 13-åring ble han oppdaget av Vålerenga, etter å ha vist overbevisende takter for Furuset. Naturligvis tok det noen år før han fikk prøve seg på A-laget, men da han fikk sjansen tok han den med begge hender. Han utviklet et strålende samarbeid med Mohammed Fellah, og fikk skryt av Pep Guardiola etter en treningskamp mot Barcelona. Han rakk å vinne et cupgull i 2008, før “den norske Iniesta” signerte for Feyenoord i 2012.

Han debuterte for Norge i 2012, etter flere kamper for diverse aldersbestemte landslag.

Frankrike

Daniel Braaten, Toulouse FC
Braaten ble født i Oslo og ble tidlig plukket opp av Skeid. Etter å ha utviklet seg til å bli en av klubbens viktigste spillere, viste RBK interesse i 2002. Trønderne tilbød vingen å trene med klubben, men et kontraktstilbud lot vente på seg. Det kom dog to år senere, og Braaten nølte ikke med å takke ja. Med sin fart, styrke og tekniske ferdigheter tok han Tippeligaen med storm. Etter tre år i RBK realiserte han proffdrømmen, da han signerte for Bolton i 2007. Det ble et tøft år i England, og etter kun en sesong og seks kamper flyttet Braaten til Frankrike og Toulouse.

Braaten står med over 40 kamper for Norge, etter debuten i 2004.

Daniel Braaten har spilt i både England og Frankrike. Her i aksjon for Norge. (Foto: Digitalsport)

Daniel Braaten har spilt i både England og Frankrike. Her i aksjon for Norge. (Foto: Digitalsport)

Anders Konradsen, Rennes
Etter noen år i Bodø/Glimt 2 og Bodø Glimt signerte Konradsen for Strømsgodset i 2011. Det ble påstått interesse fra italienske Sampdoria etter godt spill for både Glimt og diverse aldersbestemte landslag, men Konradsen valgte å bli i Godset. I januar 2013, etter over 50 kamper for Strømsgodset, ble han dog solgt til Rennes for om lag 15 millioner kroner.

Landslagsdebuten kom i en treningskamp mot Ungarn i 2012.

For å komme med på listen må spilleren minst ha sittet på benken for A-laget til klubben spilleren representerer i en offisiell kamp (treningskamper inkludert).

(Navnene er hovedsakelig hentet fra http://www.hoelseth.com/noproff/)

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Legg igjen en kommentar