Årets lag i Tippeligaen

Fotballsonen har plukket ut disse elleve til «Årets lag» i Tippeligaen 2014 

Etter endt sesong kan norsk fotball se tilbake på et svært så innholsdsrikt og fartsfylt 2014. Den endte som vi Fotballsonen spådde før sesongen, med seier til Molde. Og i denne sammenheng er det nå på sin plass at «Årets lag» kommer på banen.

Et suverent Molde cruiset seg gjennom den 24. utgaven av Tippeligaen, og gjenerobret den gjeveste plasseringen, etter at Strømsgodset og Ronny Deila i fjor kunne strekke hendene over hodet og utrope seg selv til seriemestere 2013. På den tiden etter at Ole Gunnar Solskjær forsvant, har Tor Ole Skullerud gjort en fabelaktig jobb med å føre de blåkledde fra Romsdalen til topps igjen – og gudene vet om det blir «The Double» i år.

Da Ole Gunnar Solskjær ble tilbudt et tilbud som var for godt til å takke nei til bare måneder før sesongstart, samtidig som han dro med seg vidunderbarnet Mats Møller Dæhli, måtte Molde på trenerjakt. Den floken løste ledelsen med bravur, og kort tid etter Solskjærs avgang, ble Skullerud presentert på Aker Stadion. Men bak de suverene seriemesterne ble det jevnt, og til slutt var det Rosenborg som trakk det lengste strået da fjorårets seriemester Strømsgodset i aller siste runde ble nedsablet på Lerkendal, samtidig som Odd ble slått av Molde og dermed endte på tredjeplass. Når cupfinalen sparkes i gang på Ullevaal om to uker mellom nettopp Odd og Molde, er det nok en særdeles revansjesugen gjeng fra Skien som stiller til start. Så vi har fremdeles masse spenning å se frem til, selv om serien nå er avsluttet.

Spenning var det også i nedrykkstriden, og for mange ble det kanskje litt vel spennende – kanskje ikke minst i Bergen, der man fikk seg en kraftig realitetsorientering utover sesongen. Dessverre for Sandnes Ulf og Sogndal ble det dem som i år måtte ta den blytunge turen ned til førstedivisjon, mens Brann skapte spenning helt frem til siste runde, da de berget kvalikkplassen i Haugesund. Bergens stolthet skal ut i kvalifisering, men hvem motstanderen blir er i skrivende stund ikke klart. Bærum eller Mjøndalen får uansett lov til å prøve å kjempe om retten til å spise snitter med det store i 2015, samtidig som de kan sende hele Bergen inn i en kollektiv depresjon som vil vare minst frem til november 2015.

Årets lag i Tippeligaen 2014 (4-3-3)

Keeper:

Ørjan Nyland (24 år) – Molde – 1. plass

Moldes sisteskanse har i årets sesong tatt ytterlige steg siden cuptriumfen med Hødd i 2012, som spilte seg inn i alle fotballhjerter langs det langstrakte Norge. En svært god fjorårssesong gjorde sitt til at 24-åringen etablerte seg på toppnivå, og han var blant annet med på å vinne bronse med U21-landslaget, før han debuterte på a-landslaget mot Skottland på sin egen hjemmebane. Keeperen, som opprinnelig kommer fra Volda, har bare plukket ut 24 baller fra nettet i år, noe som er minst av alle i Tippeligaen, og skal med det ha mye av æren for at Molde er ett av ligaens desidert beste defensive lag. Dersom utviklingsprognosen fortsetter slik som de to foregående sesongene, har Per-Mathias Høgmos «Nye Norge» mye å se fram til fra sisteskansen i fremtiden.

Forsvar:

Martin Linnes (23 år) – Molde – 1. plass

23-åringen som har vært å finne på Moldes høyreside denne sesongen kunne ikke utelates fra denne kåringen. Med 28 bunnsolide kamper, både offensivt og defensivt, er det få i Tippeligaen som i år har kunnet vise til samme stabile form. Linnes har denne sesongen hadde en gledelig utvikling offensivt, noe som har vist seg gjennom blant annet ti målpoeng for klubben, en særdeles god statistikk for en back. Sammen med de resterende i seriemesternes backfirer har Linnes vært svært delaktig i det lave antall baklengsmål denne sesongen. Den tidligere Kongsvinger-spilleren har i likhet med kollega Nyland også spilt seg til tilnærmet fast plass for Norge.

Vegard Forren (26 år) –  Molde – 1. plass

Sammen med Even Hovland og Joona Toivio har Vegard Forren ryddet og brilijert for Molde i årets sesong. Med en pasningsfot som kan gi selv Gerard Piqué konkurranse, har Moldes nummer 25 strødd om seg med fantastiske crossere og gjennomspill . Den hjemvendte sønn slet med å finne seg selv i «comebacksesongen» etter et katastrofalt opphold hos Southampton på balløya. I år, derimot, har Forren visst sitt sanne jeg og så til de grader spilt seg til en meget fortjent plass i Fotballsonens kåring av årets beste ellever.

Vegard Forren har igjen etablert seg som stopper på landslaget etter en meget sterk sesong. (Foto: Morten Olsen, Digitalsport)

Vegard Forren har igjen etablert seg som stopper på landslaget etter en meget sterk sesong. (Foto: Morten Olsen, Digitalsport)

Steffen Hagen (28 år) – Odd – 3. plass

Steffen Hagen har gjort en forbilledlig jobb denne sesongen med å tette hullene i det bakerste leddet hos Dag-Eliev Fagermos mannskap. Stopperen har bare pådratt seg ett eneste gult kort på 30 kamper, noe som er meget imponerende. 28-åringen fra Kristiansand har også spilt seg inn i de seneste landslagstroppene til Per-Mathias Høgmo. Vi mener  Odd-fansen kan være usedvanlig glad for å ha Hagen i sine rekker, og de bør sende en stor takk til kapteinen (noe vi likevel mistenker de allerede har gjort), som denne sesongen for alvor har blødd for den hvite drakta. Han har vært en knallsterk bidragsyter til at telemarkingene slapp inn ni mål mindre enn i fjor, noe som viste seg å være den store forskjellen mellom medalje og ikke medalje. Steffen Hagen skal ha mye av æren for at Odd oppnår tidens beste plassering i Norges øverste divisjon gjennom klubbens 120 år lange historie, og kan ta en særdeles velfortjent plass i vår bakre firer for 2014.

Per-Egil Flo (25 år) – Molde – 1. plass

Han var ikke et husholdningsnavn for de fleste før denne sesongen, Per-Egil Flo. Men Flo-familiens eneste back har siden seriestarten herjet i Tippeligaen og etablert seg som førstevalget til Tor Ole Skullerud denne sesongen. Det var Ole Gunnar Solskjær som hentet 25-åringen fra Sogndal for halvannet år siden, men det er Skullerud som virkelig har fått gutten til å blomstre. Under ham nyter Flo stor tillit og startet hele to tredjedeler av kampene i år. Sammen med resten av sine defensive lagkamerater har han tatt syvmilssteg i løpet av 2014, og bør være i alle landslagsdiskusjoner etter hvert som EM-kvalifiseringen tiltar for alvor.

Midtbane:

Mike Jensen (26 år) – Rosenborg – 2. plass

Dansken, som ankom Lerkendal for drøye to år siden, har vist seg å være gull verdt for Rosenborg i år. Da Kåre Ingebrigsten overtok etter Per Joar Hansen i Tippeligaens VM-pause, har Jensen utviklet seg ytterligere etter å ha vært solid også i 2013. I år har han i tillegg vist seg å være svært målfarlig, noe han beviste på ligaens aller siste dag. Da han tuppet inn både 2-1 og 3-1 hjemme mot Strømsgodset, skåret 26-åringen henholdsvis sitt åttende og niende mål for sesongen. Mike Jensen har vært Rosenborgs desidert beste spiller i år, og har stått frem defensivt, samtidig som han har åpnet opp fremover. Kombinert med en enorm arbeidsmoral gjør dette sitt til at valget å sette dansken inn på årets lag blir ganske enkelt.

Jone Samuelsen (30 år) – Odd – 3. plass

Har på mange måter hatt et gjennombrudd i en alder av 30 år. I de første kampene bøttet Samuelsen inn med mål, og da sesongen ble avsluttet ble midtbanespilleren til slutt stående på 17 målpoeng, hvorav ni av disse var mål. Fra sin sentrale midtbaneposisjon har «Årets lags» eldstemann styrt Odds midtbane med jernhånd, og har for alvor vist sin løpskapasitet og vinnervilje. Samuelsen har ikke spilt en eneste dårlig kamp i sine 28 opptredener. Rogalendingen har gjennom sin innstilling, arbeidskapasitet og spillerforståelse vært ekstremt viktig for Odds Ballklubb i årets sesong, og skal ha mye av æren for at de tok sin første medalje noensinne.

Samuelsen ble kåret til årets spiller av Norges Fotballforbund. (Foto: Anders Hovden, Digitalsport)

Samuelsen ble i går kåret til årets spiller av Norges Fotballforbud. (Foto: Anders Hovden, Digitalsport)

Papa Alioune «Badou» Ndiaye (24 år) – Bodø/Glimt – 13. plass

Til tross for at Bodø/Glimt strengt tatt ikke imponerte veldig mange i år, så hadde de uansett en av seriens desidert beste midtbanespillere i sine rekker. Ndiaye har vært en av Tippeligaens beste midtbanespillere, og førstedivisjons beste spiller i fjor viste at han tok nivået i Tippeligaen – og vel så det. Med sine ni mål og seks assists reddet han også de gulkledde fra tap ved flere anledninger. Senegaleseren har uttalt at han ønsker å spille i en større liga, så det gjenstår å se om Bodø/Glimt klarer å holde på midtbanejuvelen til neste sesong, slik at han også neste år kan kjempe med nebb og klør for klubben. «Badou» tar en velfortjent plass på «Årets lag», og vi krysser fingre og tær for at vi får se ham på norske baner også neste sesong.

Angrep:

Mohammed Elyounoussi (19 år) – Molde – 1. plass

Kom fra Sarpsborg 08 før sesongstart, og har for alvor vist hva som bor i han. At fetteren til Hoffenheims Tarik Elyounoussi skulle være god i år regnet de fleste med, men at tenåringen skulle vise seg å bli så sentral som han ble for Molde hadde i alle fall ikke vi trodd. Med sine dribleferdigheter har han terrorisert forsvar etter forsvar, og plutselig ble adelskalenderen i familien Elyounoussi enda større. Han var som eneste Molde-spiller den eneste som spilte i samtlige kamper denne sesongen, og fasiten på 13 mål og fire assists er mer enn godkjent for talentet som virkelig slo ut i full blomst. Skullerud og Molde har en juvel i sine rekker, og nå starter kampen for å beholde ham i Romsdalen enda en sesong.

Vidar Örn Kjartansson (24 år) – Vålerenga – 6. plass

Islendingen viste frem sine gitarkunnskaper da han ble hentet før sesongstart, og spørsmålet de fleste stilte seg var naturlig nok: kan han score mål da? Og svaret har så definitivt vært ja. Kjartansson har bøttet inn mål for Oslos stolthet i hele år, og truet til og med Odd Iversens legendariske rekord. Det sier strengt tatt sitt om hvilken fantastisk sesong han har hatt – spesielt med tanke på at han har vært ensom spiss for de blåkledde. Med goalgetterferdigheter som de fleste spillere i Tippeligaen kan se langt etter, har årets toppscorer hele 25 ganger kunnet feire med «Z-tegnet» – en hilsen til sine islandske venner. Faktisk har han stått for en tredjedel av Engas mål denne sesongen, og om ikke Lars Lagerbäck finner en plass til Vålerengas juvel i sin neste landslagstopp, kan man begynne å lure. For selv om det finnes flere gode angrepsspillere på vulkanøya, er det få som kan vise til samme statistikk som Kjartansson i år.

Om Vålerenga klarer å holde på Kjartansson (t.h.) blir det spennende å se hvor de ender på tabellen neste år. (Foto: Arve Johnsen, Digitalsport)

Om Vålerenga klarer å holde på Kjartansson blir det spennende å se hvor de ender på tabellen neste år. (Foto: Arve Johnsen, Digitalsport)

Fredrik Brustad (25 år) – Stabæk – 9. plass

Den kanskje mest treffende beskrivelsen av Fredrik Brustad denne sesongen må være komet. Kom inn til Tippeligaen som en fullstendig ukjent spiss, med erfaring fra universitetsligaen i USA, men forlater Norge som en av sesongens aller beste spisser. Med sin enorme fart og akselerasjon har han terrorisert motstanderene, både hjemme på Nadderud og på fremmed gress. Men ikke nok med det; Brustad har nemlig også vist seg å være målfarlig. Med ti mål og seks assists har debuten hans i Norges øverste divisjon vært ikke annet enn magisk. Dessverre blir Tippeligaen en attraksjon fattigere i 2015, i og med at Brustad allerede har signert for AIK og dermed blir å finne i Allsvenskan neste sesong. Har i likhet med «Årets lag»-kollega Elyounoussi spilte alle kampene i år, og er et udiskutabelt valg på vår kåring av de elleve beste denne sesongen.

Benken: 

André Hansen (Odd), Tore Reginiussen (Rosenborg), Thomas Grøgaard (Odd), Martin Ødegaard (Strømsgodset), Ghayas Zahid (Vålerenga), Magne Hoseth (Stabæk), Chritian Gytkjær (Haugesund).

Kåringer

Årets gjennombrudd: Martin Ødegaard 

Var det noen gang tvil? Bare 15 år gammel har Martin Ødegaard spilt seg langt inn i hjerterota til hele verden, og er i flere medier omtalt som verdens største fotballtalent. Da Ødegaard fikk tillit fra Ronny Deila i april, viste han seg den verdig fra første minutt. Mange vil si at midtbanespilleren er Strømsgodsets viktigste brikke i det offensive spillet, og med syv assist og fem mål viste han også at han kan avgjøre kamper tilnærmet på egenhånd når Godset sliter. Med et overblikk og en forståelse  for spillet de fleste bare kan drømme om, har 15-åringen helt siden debuten mot Aalesund midt i april blitt koblet til alle de beste klubblagene. Både Real Madrid og Bayern München skal tidlig ha vist interesse, og nå gjenstår det å se om gutten som fyller 16 år i desember blir å finne på Marienlyst neste sesong. Terningskast: 6

Årets skuffelse: Brann

Vi går for å vinne ligaen, sa Rikard Norling da han i januar ble ansatt som ny trener for Brann. Slik gikk det så definitivt ikke. I stede lå bergenslaget i fare for å ende på direkte nedrykk så sent som i siste serierunde, og berget kvalikplassen helt på målstreken foran Sogndal. Alt har sviktet for Norling i år. Backrekken har ikke fungert sammen, og tilnærmet alle lag har avslørt Branns største akilleshæl: tempoet i midtforsvaret. Men det er ikke bare det defensive som har sviktet, ikke i det hele tatt. Også fremover har det lugget for rødtrøyene. Jakob Orlov kostet bergenserne fire millioner kroner da han ble hentet inn før sesongstart. Selv om han strengt tatt ikke har levd opp til prislappen, så står han uansett bokført med ni mål. Likevel hadde man kanskje forventet enda mer i kravstore Bergen når man tenker på hva man betalte. Imponert har heller ikke Marcus Pedersen gjort. Spissen ble hentet inn som redningsmann i sommer da motgangen var som verst, men med unntak av et kunstverk av et langskudd har det stort sett vært stille rundt den tatoverte hedmarkingen. Brann har på ingen måte levert denne sesongen, og faren er ennå ikke over for seriemesterne fra 2007. Terningkast: 2

Det har vært langt mellom jubelscenene i Bergen denne sesongen. (Foto: Anders Hoven, Digitalsport)

Det har vært langt mellom jubelscenene i Bergen denne sesongen. (Foto: Anders Hoven, Digitalsport)

Årets overraskelse: Stabæk

Nykommeren ble dømt til nedrykk fra første stund, men bæringene viste at de ville det annerledes. Bob Bradley ble ansatt som ny trener, og erstattet dermed Petter Belsvik, som til tross for et noe imponerende opprykk ikke fikk fortsette. Amerikaneren Bradley skal ha mye av æren for at Stabæk satte alle tips til skamme og endte på en imponerende plass midt på tabellen. Med et svært så ungt lag greide de mørkeblå å overraske, og kan blant annet se tilbake på to imponerende seiere mot årets serietoer Rosenborg. 16. mai kom Stabæk til Lerkendal som underdogs, men dro hjem igjen som seierherrer etter å ha slått trønderne 3-1. På Nadderud i returoppgjøret ble RBK ydmyket etter alle kunstens regler, og måtte reise slukøret hjem igjen etter å ha blitt banket 1-4 av Stabæk. Mye av æren skal naturligvis tilfalles treneren, men også signeringen av Magne Hoseth var en genistrek, og den gamle Molde-kjempen viste seg å være kronen på verket for klubben. Det skal bli spennende å se hva Bob Bradley gjør med laget i vinter, for de kan fort havne på øvre halvdel dersom det defensive blir strammet inn, samtidig som effektiviten blir bittelitt bedre. Terningkast: 5

Årets trener: Bob Bradley

Det sier sitt om deg som trener når du tar over et lag bestående stort sett av unggutter og helt umeritterte spillere, og klarer å få dem til å fremstå som et meget habilt tippeligalag. Bob Bradley har virkelig fått frem det beste i spillerne sine, og den tidligere USA- og Egypt-sjefen har dirigert sine disipler frem til en overraskende niendeplass. Det er bedre enn hva samtlige medier spådde før sesongstart – Fotballsonen inkludert. Mannen, hvis største triumf er sølv i Confederations Cup med USA har virkelig gjort gråstein om til gull, og det skal strengt tatt mye til for at ikke en større klubb snapper opp den suksessrike, intelligente og uhyre sympatiske amerikaneren. Terningkast: 6

Annonse

Kommentarer

Legg igjen en kommentar