Lenge siden vi har sett Napoli så solide. Hva har skjedd? Vi setter Partenopei under lupen. 

Såvidt over halvveis inni årets Serie A-sesong har mange allerede bestemt seg for hvem kommer til å slåss om den gjeveste plasseringen hele veien til målstreken. Milano-baserte Inter har tilsynelatende snust på utfordrer-rollen, men etter flere svake resultat den siste tiden, henger laget til Roberto Mancini noe etter duoen Juventus og Napoli.

Der mange trodde Roma skulle være, er det altså Napoli som er den nærmeste utfordrer til seriemesteren Juventus. Vi gjør et vågalt forsøk på å finne ut av hvorfor har Napoli overrasket så mange og hva som gjør de til en verdig tittelutfordrer.

Når man skal begrunne suksess er det forholdsvis overkommelig å finne et utgangspunkt, og, med dagens Napoli-lag, er det heller ingen unntak. Det blir likevel for lett å avfeie suksessen med å si at «alt ble så mye bedre etter Benitez».

Maurizio Sarri

Vi sparker i gang med ansettelsen av en 57-åring som før fjorårets sesong, var et ukjent navn for de aller fleste. Sarri har holdt seg på grasrotnivå før han ble hentet til Empoli i 2012 og førte Firenze-klubben til Serie A-opprykk to sesonger senere. Etter imponerende debut sesong i Serie A for napolitaneren, gikk veien videre til hjembyen og sjefsstolen i Napoli for å ta over etter Rafa Benitez.

Rafa ble aldri noe stor mann i Napoli og hans siste kamp for sesongen var 4-2 tapet mot Lazio som gjorde at Biancocelesti endte opp på en viktig Champions League-plass på bekostning av nettopp Napoli. Byen, supportere og, ikke minst presidenten Aurelio De Laurentis var rasende. Nok var nok: en drastisk endring måtte til.

Sarri er ingen velkjent trener, men har allerede gjort underverker i Napoli (Foto Cesare Purini / Insidefoto)

Sarri er ingen velkjent trener, men har allerede gjort underverker i Napoli (Foto Cesare Purini / Insidefoto)

Maurizio Sarri tok med seg noe som kan minne om Antonio Conte fra hans tid som Juventus-sjef: harde treningsøkter, tett og sammensveiset gruppe spillere i tillegg til en klar arbeidsfordeling, noe vi kommer tilbake til. 57-åringen tok også tak i noe Benitez og Mazzarri før ham aldri fant helt ut av det: forsvarsspillet. 21 runder ut i denne sesongen ser vi at løsningen på problemet ble en midtbanespiller fra Brasil ved navn Allan Marques Loureiro.

Den perfekte fordelingen av arbeidsoppgaver

Der Napoli slet som mest de foregående sesongene, ble fort løst ved kjøpet av brasilianske Allan. Som den midtbanespilleren med flest ballvinnende involveringer i topp 5 ligaer i Europa, ble han raskt lagt merke til i England, Spania og Frankrike. Udinese valgte likevel å selge 25-åringen til Napoli for € 11.5 millioner, og Serie A kunne dermed beholde en av de største attraksjonene.

Allan har en unik evne å kombinere posisjonering og taklingsstyrke, uten at det blir for stygt eller for ødeleggende for andre medspillere. Legger man til at brasilianere generelt er aldri fremmede for den offensive delen av spillet, kan man konkludere at Napoli har en komplett midtbanespiller i sine rekker.

Fra det man hadde av identitetskrise på midten med Walter Gargano, Gokhan Inler, David Lopez og Jonathan De Guzman, til en klassisk ballfordeler i Jorginho og en Allan som har kanskje vært sesongens beste kjøp i Serie A før denne sesongen. Sarri har klart det kunststykket å utnytte spisskompetansen hos enkelte midtbanespillere på en perfekt og balansert vis, som igjen endelig frigjør Marek Hamsik til å gjøre omtrent hva han vil. Slovakieren nærmer seg sin tiende sesong i Napoli, men sist vi så Hamsik være så komfortabel var da han herjet sammen med Edison Cavani og Ezequiel Lavezzi. I år har 27-åringen endelig fått spille der han selv ønsker, noe Sarri har, igjen utnyttet til det fulle.

Dødelig kombo på topp

Den geniale sitaten «man må score flere enn motstanderen for å vinne fotballkamper» er et strålende utgangspunkt for å beskrive det Napoli driver med for tiden. 50 seriemål på 21 kamper gjør at laget ligger på tabelltopp, og det takket være duoen Lorenzo Insigne og Gonzalo Higuain.

Lorenzo Insigne og Gonzalo Higuain med fantastisk sesong sålangt: 35 mål i alle turneringer (Foto Cesare Purini / Insidefoto)

Lorenzo Insigne og Gonzalo Higuain med fantastisk sesong sålangt: 35 mål i alle turneringer
(Foto Cesare Purini / Insidefoto)

Insigne fortjener gjerne et kapittel for seg selv, da denne trollmannen har endelig vist hva som bor i han. 24-åringen har alltid blitt sett på som en av verdens største talenter, men på grunn av skadeavbrekk og mistillit fra trenere har få hatt gleden av å se ham spille. Bare forrige sesong, gikk Insigne glipp av 27 kamper, og da Benitez hadde det så tyngst med svake resultater allerede hengende over seg, var ikke akkurat utviklingen til den lille napolitaneren var et tema som ble prioritert.

I år har vingen vært strålende: 10 mål, 9 målgivende og, kanskje det viktigste av alt, han har spilt samtlige kamper og vært skadefri hele veien. Ved sin side har han nevnte Hamsik og en viss argentiner som garanterer mål, noe som har ofte gitt ham trygghet bakover og alternativer framover. Insigne er nå i en perfekt posisjon, i en klubb som endelig tror på ham.

Hva med denne argentineren? Gonzalo Higuain var lenge på vei vekk fra Napoli i sommer, mye på grunn av hans disputer med Benitez og hans trenerteam. Sarri gjorde det hele til meget kort prosess: Higuain ble overbevist på fem minutter og det ser ut til å ha vært et riktig valg: 22 scoringer, der samtlige oser av avslutningsteknikk vi har ikke sett i Napoli siden Cavani-epoken.

At det i det hele tatt har vært en diskusjon der Higuain kunne ende opp å pakke kofferten, er urovekkende. Her snakker vi om en mann som har dunket inn over hundre mål for selveste Real Madrid, men på grunn av den antatte misnøyen til argentinske spillere fra presidenten Florentino Perez, måtte spissen gå. I Napoli har han stort sett bare gått fra bra til bedre, og topper nå toppscorertabellen denne sesongen.

Murvegg

Selvsagt, man kan også si at grunnen til Napolis suksess ligger i nettopp Gonzalo Higuain, men det gjør at vi glemmer den viktige jobben det bakre leddet har gjort for Sarri.

Kort fortalt, Raul Albiol har endelig fått den makkeren han trenger for å være så rutinert og taktisk klok han bare vil. Kalidou Koulibaly brukte én sesong på å venne seg til livet i Italia, der kultur og språk er minst like viktig som fotballforståelse. Hans muskler derimot trengte ingen tilpasning eller opplæring (se skrytevideo fra YouTube under):

Hans råskap og ungdommelig pågangsmot er perfekt kombinert med rutinen og klokskapen til makkeren Raul Albiol. Man skal også ikke glemme at i år får stopperne mer assistanse fra midtbanen, signert Allan, som er mer enn fornøyd med å jobbe hjemover eller stenge av for motstanderen. En mangel på det var ofte tilfelle forrige sesong.

Laget som helhet jobber også mer sammen. Det går fortere frem enn på lenge, spillere vet hvor nærmeste lagkamerat er før ballen er mottatt, det er alltid flere enn étt pasningsalternativ og skulle man være å så uheldig å miste ballen, er det mer en plikt enn et valg å jobbe den tilbake.


Per dags dato troner Napoli øverst på tabellen to poeng foran Juventus, som har endelig funnet ut av konstellasjonen i laget etter forrige sesong. Den 13. Februar møttes de i Torino, i et oppgjør som vil gi oss svar på det alle lurer på: Er Napoli gode nok til å gå hele veien? Vi vet Juventus er.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Legg igjen en kommentar