Med etterhvert mange verdensstjerner rundt om i klubbene sine, har asiatisk fotball tatt store steg de siste sesongene. Asian Champions League sparkes i gang denne uken, og Ftballsonen har vurdert de forskjellige gruppene. Først ut er Gruppe E til H, som består av lagene fra Øst-Asia + Australia.

Gruppe E:

Binh Duong (Vietnam):

Vietnams største fotballstjerne Le Cong Vinh i aksjon mot Qatar (Foto: Aflo/Digitalsport)

Vietnams største fotballstjerne Le Cong Vinh i aksjon mot Qatar.
(Foto: Aflo/Digitalsport)

Vurdering:
Binh Duong kvalifiserte seg til gruppespillet også i fjor, og gjorde sine saker relativt bra. De tuktet samtlige lag hjemme, men ble som ventet en kasteball i bortekampene. De har gjort svært få endringer på laget siden ifjor, og vil mest sannsynlig også slite i år. De kan fort plukke opp noen poeng på hjemmebane, men alt annet enn jumboplass vil være en stor overraskelse.

Nøkkelspillere:
MF Nguyen Trong Hoang
FW Dieng
FW Le Cong Vinh

Forventet plassering: 4. Plass

Jeonbuk Motors (Sør-Korea):

Tidligere Cardiff-spiller Kim Bo Kyung ble hentet fra japansk fotball foran denne sesongen. (Foto: Javier Garcia / BPI)

Tidligere Cardiff-spiller Kim Bo Kyung ble hentet fra japansk fotball foran denne sesongen. (Foto: Javier Garcia / BPI)

Vurdering:
Jeonbuk har vunnet den sør-koreanske ligaen to år på rad, og også gjort sine saker bra i ACL og kvalifisert seg fra gruppespillet nesten hvert eneste år. De har hentet inn mange spennende spillere, deriblant tidligere Cerezo Osaka og Cardiff-spiller Kim Bo Kyung, og ser på papiret enda sterkere ut enn ifjor. De vil møte tøff motstand i både FC Tokyo og Jiangsu Sainty, men bør allikevel klare å komme seg videre fra gruppen.

Nøkkelspillere:
DF Choi Bo Kyung
MF Kim Bo Kyung
FW Ricardo Lopes

Forventet plassering: 1. plass

Jiangsu Sainty (Kina)

Jiangsu Saintys rekordsignering Alex Teixeira. (Foto: Bildbyrån/Digitalsport)

Jiangsu Saintys rekordsignering Alex Teixeira.
(Foto: Bildbyrån/Digitalsport)

Vurdering:
Jiangsu endte helt nede på 9.plass I den kinesiske ligaen forrige sesong, men kvalifiserte seg for ACL ved å vinne cupen. De skapte store overskrifter i Januar da de hentet både Ramires og Alex Teixeira for rekordsummer, og endte til slutt opp med å bli den klubben i hele verden som brukte mest penger i januarvinduet. De hentet også inn en rekke kinesiske spillere for relativt store summer.

Dette er bare andre gang i Jiangsus historie at de kvalifiserer seg til ACL, og forrige gang i 2013 klarte de ikke å komme seg videre fra gruppespillet. Som klubb mangler de dermed internasjonal erfaring, og med såpass mange nye spillere hentet er det ikke gitt at Jiangsu vil oppleve umiddelbar suksess.

Nøkkelspillere:
GK Chao Gu
MF Ramires
MF Alex Teixeira

Forventet plassering: 2.plass

FC Tokyo (Japan)

Den tidligere japanske landslagsspissen Ryoichi Maeda (FC Tokyo). (Foto: Gepa/Digitalsport)

Den tidligere japanske landslagsspissen Ryoichi Maeda spiller for FC Tokyo.
(Foto: Gepa/Digitalsport)

Vurdering:
FC Tokyo kom på 4.plass I den japanske ligaen forrige sesong, og er med det med i ACL for første gang siden 2012. Vant hele 9-0 mot thailandske Chonburi i kvalifiseringsrunden til gruppespillet, så formen ser ut til å være prikket inn til sesongstart. De har mistet to nøkkelspillere siden ifjor i landslagspillerne Gonda (keeper) og Ota (vingback), men har hentet inn relativt gode erstattere.

Laget ser totalt sett noenlunde like sterkt ut som ifjor, og om de velger å satse på ACL bør dekunne tukte både Jiangsu og Jeonbuk om en plass i sluttspillet. Men japanske lag har tidligere ofte nedprioritert ACL, og mangelen på internasjonal erfaring kan også bli en faktor.

Nøkkelspillere:
DF Masato Morishige
MF Takuji Yonemoto
FW Ryuichi Maeda

Forventet plassering: 3.plass

Gruppe F:

Buriram United (Thailand):

Buriram har brukt mye penger foran denne sesongen, og hentet blant andre den tidligere Lazio-spilleren Emiliano Alfaro (no.30). (Foto: Insidefoto/Digitalsport)

Buriram har brukt mye penger foran denne sesongen, og hentet blant andre den tidligere Lazio-spilleren Emiliano Alfaro (no.30).
(Foto: Insidefoto/Digitalsport)

Vurdering:
Buriram er den desidert beste klubben fra Thailand, og har vunnet ligaen fire av de fem siste sesongene. De har kvalifisert seg for ACL for femte året på rad, og har gjort sine saker veldig bra tidligere. De kom helt til kvartfinalen i 2013, og har jevnlig slått mye større klubber fra både Kina, Sør-Korea og Japan.

De har mistet en av sine beste spisser i Gilberto Macena siden ifjor, men har isteden hentet inn en rekke nye spillere fra et mye høyere nivå enn hva de har kunne hentet fra tidligere. De ser dermed ut som et mye bedre lag med flere strenger å spille på enn ifjor. Buriram har overrasket før, og kan fort klare å komme seg videre fra gruppespillet også i år.

Nøkkelspillere:
DF Andrez Tunez
MF Suchao Nutnum
FW Emiliano Alfaro

Forventet plassering: 3.plass

Sanfrecce Hiroshima (Japan):

Peter Utaka er hentet inn som erstatter for brasilianske Douglas.(ALTERPHOTOS/Alvaro Hernandez)

Peter Utaka er hentet inn som erstatter for brasilianske Douglas.(ALTERPHOTOS/Alvaro Hernandez)

Vurdering:
Sanfrecce vant den japanske ligaen for tredje gang på de fire siste sesongene ifjor, og har etablert seg som den beste klubben i J.League. De har slitt mer i Asia, og vant ikke en eneste kamp i gruppespillet i 2013, mens i 2014 klarte de bare en 8-delsfinale. De har mistet en av fjorårets beste spillere i Douglas til Al Ain, men har hentet inn Peter Utaka som erstatter, og ser noenlunde like sterke ut som ifjor. Sanfrecce har helt klart kvalitetene som behøves for å vinne denne gruppen, men har tidligere nedprioritert ACL.

Nøkkelspillere:

GK Takuto Hayashi
MF Toshihiro Aoyama
FW Hisato Sato

Forventet plassering: 1.plass


FC Seoul (Sør-Korea):

Tidligere Monaco og Arsenal-spiller Park Chu Young spiller nå for FC Seoul. (Foto: DPPI/Digitalsport)

Tidligere Monaco og Arsenal-spiller Park Chu Young spiller nå for FC Seoul. (Foto: DPPI/Digitalsport)

Vurdering:
FC Seoul har gjort sine saker veldig bra I ACL de siste par sesongene, men har slitt mer i ligaen, og kom kun på en 4.plass ifjor. Siden den gang har de mistet hele fire førstelagsspillere, inkludert nøkkelspilleren Mauricio Molina. Laget ser fortsatt relativt sterkt ut, men i en såpass tøff og jevn gruppe som denne så kan Seoul fort ende opp med å ikke komme seg videre fra gruppespillet.

Nøkkelspillere:
DF Kim Dong Woo
MF Osmar
FW Adriano

Forventet plassering: 2.plass

Shandong Luneng (Kina):

Diego Tardelli er en nøkkelspiller for Shandong Luneng. (Foto: CITYFILES)

Diego Tardelli er Shandong Lunengs viktigste spiller.
(Foto: CITYFILES)

Vurdering:
Shandong kom på 3.plass I ligaen ifjor, og kvalifiserte seg med det for ACL for tredje sesong på rad. Både i 2014 og 2015 røk de ut allerede i gruppespillet, til tross for at de hadde et av de høyeste budsjettene i hele ACL.

Shandong har først og fremst valgt å styrke forsvaret foran denne sesongen, og betalte rundt 70 millioner kroner til Corinthians for den brasilianske midtstopperen Gil. Offensivt har de beholdt nøkkelspillerne fra ifjor, og det vil fortsatt være Diego Tardelli som vil lede an helt fremst. I denne gruppen kan bortimot alt skje, så med tre såpass sterke motstandere rangerer vi Shandong helt nederst, selv om de på en god dag kan slå samtlige lag i gruppen.

Nøkkelspillere:
DF Gil
MF Montillo
FW Tardelli

Forventet plassering: 4.plass

Gruppe G:

Gamba Osaka(Japan):

Takashi Usami, med en fortid i Bayern München, er en av de beste spissene i Asia. (Foto: Witters/Digitalsport)

Takashi Usami, med en fortid i Bayern München, er en av de beste spissene i Asia.
(Foto: Witters/Digitalsport)

Vurdering:
Gamba vant den japanske ligaen I 2014, men klarte ikke å følge opp ifjor og endte til slutt på en 3.plass etter normalt spill. De kvalifiserte seg for seriefinalen ved å slå Urawa Reds borte, men der ble Sanfrecce Hiroshima til slutt for sterke.

Gamba hadde en horribel åpning på ACL ifjor, og stod igjen med bare et poeng etter sine tre første kamper. De skjerpet seg omsider, og vant til slutt gruppa med ti poeng totalt. De kom helt til semifinalen, hvor de tapte for Guangzhou Evergrande. De har stort sett det samme laget som ifjor, og bør kunne komme seg greit videre fra gruppespillet.

Nøkkelspillere:
GK Masaaki Higashiguchi
MF Yasuhito Endo
FW Takashi Usami

Forventet plassering: 2.plass

Melbourne Victory (Australia):

Tidligere Rosenborg-spiller Besart Berisha bøtter inn mål for Melbourne Victory. (Foto: Kasper Wikestad / Digitalsport)

Tidligere Rosenborg-spiller Besart Berisha bøtter inn mål for Melbourne Victory.
(Foto: Kasper Wikestad / Digitalsport)

Vurdering:
M Victory vant den australske ligaen forrige sesongen, men er helt nede på en 5.plass så langt i år med bare syv kamper igjen å spille. Sist gang de var i ACL var i 2014, men de klarte ikke å komme seg videre fra gruppespillet. Syv av de åtte poengene de tok den gangen kom på hjemmebane, og avstanden til Asia vil nok gi dem en stor hjemmebanefordel også i år. De har havnet i relativt tøff gruppe, men om de gjør sine saker bra på hjemmebane kan de allikevel være med å kjempe om en plass i sluttspillet.

Nøkkelspillere:

DF Mathieu Delpierre
MF Gui Finkler
FW Besart Berisha

Forventet plassering: 3.plass

Shanghai SIPG (Kina):

Asamoah Gyan spiller i Shanghai SIPG. (Foto: Kieran McManus / BPI)

Asamoah Gyan holder til i Shanghai SIPG. (Foto:
Kieran McManus / BPI)

Vurdering:
SIPG hadde en glimrende sesong ifjor, og endte til slutt på en 2.plass bare to poeng bak Guangzhou Evergrande, og med det kvalifiserte seg for ACL for første gang i klubbens historie. Foran årets sesong har de kjøpt inn kanskje de to beste spissene i Asia de siste årene Asamoah Gyan og Elkeson, og har også en av verdens best betalte spillere i Dario Conca på midtbanen. Med et såpass stjernespekket lag bør SIPG ha gode sjanser for å vinne gruppen, men mangelen på internasjonal erfaring kan bli en avgjørende faktor.

Nøkkelspillere:
MF Dario Conca
FW Elkeson
FW Asamoah Gyan

Forventet plassering: 1.plass

Suwon Bluewings (Sør-Korea):

Den sør-koreanske landslagsspillerenYeom Ki Hun er en nøkkelspiller for Suwon Samsung Bluewings. (Foto: Javier Garcia /Backpageimages.com)

Den sør-koreanske landslagsspilleren Yeom Ki Hun er en nøkkelspiller på midtbanen til Suwon Samsung Bluewings. (Foto: Javier Garcia /Backpageimages.com)

Vurdering:
Suwon, hvis fulle navn er Suwon Samsung Bluewings, kom på en 2.plass I ligaen ifjor. De har mistet en rekke spillere foran denne sesongen, deriblant landslagskeeper Jung Sung-Ryong, og ser totalt sett ut svekket sammenlignet med ifjor. Kom seg videre fra gruppespillet forrige sesong, og er historisk sett en av de største klubbene i Asia, men i en såpass jevn gruppe som denne kan Suwon fort havne helt sist.

Nøkkelspillere:
DF Yan Min Sang
MF Yeom Ki Hun
FW Santos Junior

Forventet plassering: 4.plass

Gruppe H:

Guangzhou Evergrande (Kina):

Guangzhou Evergrandes Jackson Martinez. (Foto: Alterphotos/Acero)

Guangzhou Evergrandes Jackson Martinez. (Foto: Alterphotos/Acero)

Vurdering:
Guangzhou Evergrande har vunnet ACL to av de siste tre sesongene, og er per dags dato den desidert største klubben I Asia. De har også vunnet den kinesiske ligaen hele fem år på rad. Foran årets sesong solgte de litt oppsiktsvekkende stjernespissen deres Elkeson til sin nærmeste rival Shanghai SIPG, med begrunnelsen av at «de ønsket å gjøre den kinesiske ligaen bedre og jevnere».

De hentet isteden Jackson Martinez fra Atletico Madrid for 32 millioner pund og i tillegg satte ny overgangsrekord for keepere i Asia når de hentet den talentfulle kinesiske keeperen Dianzuo Liu for over 5 millioner pund fra Guangzhou R&F. Evergrande bør ikke ha noen problemer med å kvalifisere seg fra gruppen, og vil mest sannsynlig ende på 1.plass.

Nøkkelspillere:
MF Paulinho
FW Ricardo Goulart
FW Jackson Martinez

Forventet plassering: 1.plass

Pohang Steelers (Sør-Korea):

Pohang Steelers, her representert ved Andre Luiz Tavarez (nr.10), har havnet i en tøff gruppe i årets ACL. (Foto: Digitalsport)

Pohang Steelers, her representert ved tidligere spiller Andre Luiz Tavarez (nr.10), har havnet i en tøff gruppe i årets ACL. (Foto: Digitalsport)

Vurdering:
Pohang har bred erfaring fra ACL , og kvalifiserer seg stort sett for gruppespillet hvert eneste år. De kom på 3.plass i ligaen i forrige sesong, og det beste resultatet de har i ACL de seneste årene er en kvartfinale i 2014. De har mistet flere spillere foran årets sesong, deriblant nøkkelspilleren Kim Seung Dae, og har ikke gjort nok til å erstatte dem. De kan dermed få det tungt i årets turnering, og vil neppe kunne klare å kjempe med Urawa og Evergrande om en topp-2 plassering.

Nøkkelspillere:
DF Bae Seul-Gi
MF Kim Tae Su
FW Ko Mu-Yeol

Forventet plassering: 4.plass

Sydney FC (Australia):

Shane Smeltz spiller til daglig i Sydney FC. (Foto: Ben Queenborough / BPI)

Shane Smeltz spiller til daglig i Sydney FC. (Foto:
Ben Queenborough / BPI)

Vurdering:
Sydney kom på 2.plass I den australske ligaen forrige sesong, men har slitt mer i år og befinner seg for øyeblikket på en 6.plass. Sydney har ikke vært i ACL siden 2011, og svært få av spillerne deres har internasjonal erfaring. Med to såpass sterke lag som Urawa og Evergrande også i gruppen, vil det være svært overraskende om Sydney skulle komme seg videre, men de bør ha gode muligheter til å plukke med seg noen poeng på hjemmebane.

Nøkkelspillere:
DF Matthew Jurman
MF Milos Ninkovic
FW Alex Brosque

Forventet plassering: 3.plass

Urawa Reds (Japan):

Urawa Reds spiller sine hjemmekamper på Saitama Stadium 2002. (Foto: Kåre Hilt Ingvaldsen)

Urawa Reds spiller sine hjemmekamper på Saitama Stadium 2002. (Foto: Kåre Hilt Ingvaldsen)

Vurdering:
Urawa vant første del av den todelte J.League I fjorårets sesong, men klarte ikke å kvalifisere seg til seriefinalen hvor de tapte semifinalen mot Gamba Osaka. Til tross for at Urawa er Japans største klubb med den desidert største fan-basen, har Urawa bare vunnet ligaen èn gang. I ACL har de også slitt de seneste årene, og kom seg ikke ut av gruppespillet de to seneste gangene i 2013 og 2015.

De bør allikevel være en klar favoritt til å gå videre fra denne gruppen, og er en av få klubber som kan tukte Guangzhou Evergrande. De har ikke mistet noen spillere av nevneverdig verdi siden ifjor, men hentet inn to nye forsvarsspillere som vil styrke laget og gi dem enda mer bredde.

Nøkkelspillere:
DF Tomoaki Makino
MF Yosuke Kashiwagi
FW Yuki Muto

Forventet plassering: 2.plass

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Kåre Ingvaldsen

Fotballanalytiker med fokus på norsk,tysk, japansk og annen asiatisk fotball.

Legg igjen en kommentar