Det som er positivt med cupen i de tre første rundene, gjør NFF til en parodi i de to neste rundene.

De tre første rundene i cupen settes opp av NFF. I NFFs regelverk heter det at Tippeliga-lagene skal spille borte i de to første rundene, samt at OBOS-ligaklubbene skal spille borte i første runde, «dersom ikke sterke geografiske, økonomiske eller tekniske grunner tilsier noe annet». I tillegg står det «ved oppsett av kampene skal det tas geografiske, økonomiske og sportslige hensyn».

I praksis betyr det at Tippeliga-lagene har bortekamp de tre første rundene.

Og akkurat det er egentlig flott: Det sikrer at klubbene lengre ned i divisjonene får besøk av de større klubbene. For mange er cupfest når et tippeligalag gjester et lag fra lengre ned i divisjonene og det er fullsatte tribuner. Det betyr også mye økonomisk for breddeklubbene.

Parodien starter først i de to neste rundene grunnet følgende bestemmelse i NFFs NM-reglement:

«I 4.- og 5. ordinære runde avgjør Forbundsstyret hvilke lag som skal ha hjemmekamp».

Kriteriene som ligger til grunn er hvilket lag som har spilt flest hjemmekamper og deretter den totale reisebelastningen.

Det betyr absurd nok at for Tromsø IL, så var det mye bedre å møte Lyn enn Tromsdalen i de innledende rundene i cupen i år. Ikke fordi Tromsdalen etter alle solemerker er et bedre lag enn Lyn, men fordi det er en større reisebelastning å fly til Oslo enn å reise den korte veien fra Tromsøya og over til Tromsdalen på andre siden av Tromsøysundet.

Og sikkert nok fikk Tromsø hjemmekamp mot Odd som belønning for flyturen, og større sjanse for avansement.

Klar hjemmebanefordel

Over de siste tre årene har 48 prosent av kampene i Tippeligaen blitt vunnet av hjemmelaget, mens 24 prosent har endt uavgjort og 28 prosent har endt med borteseier. Det betyr også at når hjemmebanefordelen er såpass klar, så kan den geografiske plasseringen på lagene Tippeliga-klubbene blir satt opp mot i de tre første rundene ha mye å si for hvilke lag som får hjemmebanefordel i fjerde og potensielt i femte runde. Og dermed også for hvilke fire lag som til slutt klarer å komme seg videre til semifinale, hvor det er ren trekning.

Fra et konkurransemessig ståsted, er det absurd at hvilke lag NFF-ansatte velger å sette opp mot hverandre i de tre første rundene av cupen, som avgjør en klubbs reisebelastning når de møter en i utgangspunktet langt svakere motstander i begynnelsen av turneringen, potensielt kan ha mye å si for hvem som når virkelig langt i cupen.

Fjerde runde er Askeladdenes død

Hjemmebanefordelen som sikrer bortimot fullstappede tribuner for mange breddeklubber de tre første rundene, som gjør cupen til en folkefest de første rundene, slår tilbake som en bumerang på lagene fra lavere divisjoner som har kommet seg videre til fjerde runde.

2. divisjonsklubbene Nest-Sotra, Vidar, Stjørdals-Blink og Brattvåg slo imponerende nok ut henholdsvis Sogndal, Viking, Molde og Aalesund i tredje runde denne sesongen. All ære til disse klubbene for å ha klart det. Men når ni av de 16 lagene i fjerderundetrekningen var fra Tippeligaen, var sjansen derimot stor for både at flere av disse klubbene kom til å møte et lag fra Tippeligaen, og at de kom til å spille bortekamp.

Sikkert nok møter de tre førstnevnte Rosenborg, Vålerenga og Sarpsborg. Brattvåg slapp unna Tippeliga-motstand og fikk OBOS-ligalaget Kongsvinger. Men alle kampene skal uansett spilles på bortebane for 2. divisjonsklubbene som fortsatt er med, hvor de neppe er blant de mest attraktive motstanderne for publikum vant med Tippeliga-motstandere. For det er visst bedre med glisne tribuner hos Tippeliga-klubbene, enn at klubbene fra litt lengre ned i hierarkiet i det minste skal ha fair sjanse til å få spille på hjemmebane som en ren trekning ville gitt og dermed kunne skape nok en lokal folkefest.

I tillegg ville de da hatt en litt mer realistisk sjanse til å avansere enn de får nå, hvor fjerde runde nesten er så langt det er realistisk å komme for en klubb litt ned i divisjonene, med mindre de er kjempeheldige med trekningen – selv i år de presterer optimalt og har marginene på sin side. For NFFs regler gjør det ekstra vanskelig for disse klubbene å gå videre fra fjerde og femte runde.

For ut fra NFFs regelverk, virker det som om det bare er positivt å være askeladd i cupen i Norge i de tre første rundene. Etter det er det tydeligvis viktigst å få disse ut av cupen så kjapt som mulig. Foran glisne tribuner.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Nordlending som har havnet i Tromsø. Skriver helst om fotballøkonomi.

Legg igjen en kommentar