Med en fortid preget av konkurser og økonomisk usikkerhet er endelig F.C Crotone klare for sin debut i italiensk Serie A, det høyeste nivået i italiensk fotball.

De siste sesongene har mange nye klubber fått sin debut i Serie A. Senest sist sesong rykket Carpi og Frosinone opp i det gjeve selskap for første gang i deres historie. Og bare to år før var det Sassuolo som ble manges kjæledegge etter deres inntreden i Serie A. Sassuolo har heller ikke sluttet å imponere. De to første sesongene i Serie A handlet om å overleve for de sorte og grønne, mens denne sesongen har Sassuolo kjempet i den andre enden av tabellen. Eusebio Di Franceso og hans menn endte i år på sjetteplass, en plass som kan gi spill i Europa League til høsten om Juventus slår Milan i finalen av Coppa Italia.

Crotone
Men tilbake til Crotone. For de av dere som ikke har helt kontroll på hvem F.C Crotone egentlig er, og til dere som heller kanskje ikke har hørt om Crotone i det hele tatt. Crotone kommer fra byen med samme navn, en by langt sør i Italia. Her ble de stiftet i 1910 under navnet Milone Crotone. Crotone spilte i starten av deres historie på et nivå som i dag tilsvarer Serie C, det tredje høyeste nivået i italiensk fotball. Crotone spiller sine hjemmekamper på Stadio Ezio Scida, et stadionanlegg som har plass til 9 631 tilskuere.

En trøblete fortid
Etter andre verdenskrig ble Milone Crotone erstattet Unione Sportiva Crotone. Den nye klubben spilte noen sesonger i Serie C, men rykket etter hvert nedover i det italienske seriesystemet. Men Crotone kom fort tilbake igjen og spilte mange sesonger i Serie C, og var også på 70-tallet nær opprykk til Serie B. Slutten av det nevnte tiåret skulle bli mørkt før Crotone. I 1978 ble det gjort noen endringer i det italienske seriesystemet, noe som innebar at Crotone ble flyttet ned til Serie C2, nivå fire. Året etter skulle vise seg å bli enda verre for Crotone, da Unione Sportiva Crotone ble slått konkurs.

Klubben startet opp igjen under navnet Associazione Sportiva Crotone. Klubben startet da i divisjonen Prima Categoria, som er det åttende nivået i Italia. Crotone kom etter hvert tilbake til Serie C2, hvor de på 80-tallet spilte flere sesonger. De fleste av dem under navnet Kroton Calcio, etter et navnebytte. I 1991 ble klubben fra Sør-Italia nok en gang slått konkurs.

Også denne gangen brettet de opp ermene og startet på ny. Denne gang under navnet Football Club Crotone Calcio. Klubben startet i Promozione, nivå syv. Crotone skjøt virkelig fart på 90-tallet, og rykket i 2000 opp til Serie B, nivå to, for første gang i klubbens historie. Crotone har siden den gang stort sett vært å finne i Serie B, med unntak av noen få sesonger i Serie C.
Suksess under kroatisk ledelse
Denne sesongen har blitt en real godbit for Crotone! Under ledelse av kroaten Ivan Juric har Crotone sikret seg opprykk til Serie A for første gang i klubbens historie. Suksessen til Crotone og Juric har blitt lagt merke til, og flere klubber skal ha et ønske om å hente kroaten fra Crotone. Men det skal antagelig et meget bra tilbud til for at Juric forlater Crotone før klubbens debutsesong i Serie A.

 

Ivan Juric har hatt stor suksess som trener for Crotone. (Foto: Insidefoto/Digitalsport)

Ivan Juric har hatt stor suksess som trener for Crotone. (Foto: Insidefoto/Digitalsport)

 

Spillere å se opp for
Når en liten klubb rykker opp til øverste nivå er det alltid en del nye spillere man stifter bekjentskap til. Vi har plukket ut noen spillere som har gjort sine saker bra for Crotone denne sesongen, og som også kan bli sentrale neste sesong.

Førstemann ut er Alex Cordaz. Cordaz har vært solid i Crotone-målet denne sesongen. Den tidligere Parma-målvakten har spilt 41 kamper i Serie B denne sesongen, og har holdt nullen i 20 av disse.

På flanken har leiesoldaten fra Roma, Federico Ricci, levert meget bra. 21-åringen har notert seg for 11 mål og 8 assist denne sesongen. Unggutten er fortsatt et stykke unna en plass på et solid Roma-lag, så en overgang eller et nytt låneopphold vil være bra for italieneren, og da vil Crotone være et bra og trygt alternativ.

På topp har Ante Budimir banket inn mål. Kroaten, som er på lån fra tyske St. Pauli, står med 17 mål denne sesongen. Crotone har opsjon på kjøp, så Budimir blir nok å se i Crotone fra høsten av også.

 

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Legg igjen en kommentar