Romania klarte ikke å kvalifisere seg til EM i 2012, men er nå tilbake for å frustrere motstanderne i sommerens mesterskap.

Meritter i EM:

Kvartfinale: 2000
Gruppespill: 1984, 1996, 2008

I gruppe med: Albania, Frankrike, Sveits

Spillertropp: 

Keeper:

Ciprian Tătărușanu(30, Fiorentina), Costel Pantilimon(29, Watford), Silviu Lung(26, Astra)

Forsvar:

Cristian Săpunaru(32, Pandurii Tg. Jiu), Alexandru Mățel(26, Dinamo Zagreb), Vlad Chiricheș(26, SSC Napoli), Valerică Găman(27, Astra Giurgiu), Dragoș Grigore(29, Al Sailiya), Cosmin Moți(31, Ludogorets), Răzvan Raț(35, Rayo Vallecano), Steliano Filip(22, Dinamo)

Midtbane:

Mihai Pintilii(31, FC Steaua București), Ovidiu Hoban(33, Hapoel Be’er Sheva), Andrei Prepeliță(30, Ludogorets), Adrian Popa(27, FC Steaua București), Gabriel Torje(26, Osmanlispor), Alexandru Chipciu(27, FC Steaua București), Nicolae Stanciu(23, FC Steaua București), Lucian Sânmărtean(36, Al Ittihad)

Angrep:

Claudiu Keșeru(29, Ludogoreț), Bogdan Stancu(28, Genclerbirligi), Florin Andone(23, Cordoba), Denis Alibec(25, Astra)

Trener: Anghel Iordănescu

Veien til EM: I en lite glamorøs og ikke alt for god kvalifiseringsgruppe, klarte Romania greit å kvalifisere seg til sommerens sluttspill, selv om sluttspillplassen ikke var sikret før i siste kvalifiseringskamp da de slo Færøyene borte. De endte på andreplass i gruppen bak Nord-Irland, men foran Ungarn, Finland, Færøyene og Hellas.

Ciprian Tatarusanu Fiorentina Firenze 24-01-2016 Stadio "Artemio Franchi" Football Calcio 2015/2016 Serie A Fiorentina-Torino 2-0 Foto Luca Pagliaricci / Insidefoto

Ciprian Tătărușanu har stort sett stengt buret i kvalifiseringen, og står til daglig for Fiorentina. (Foto: Luca Pagliaricci / Insidefoto)

Plusser: Laget slapp kun inn to mål over ti kamper i kvalifiseringen, og det defensive vil utvilsomt være det rumenske lagets fremste styrke. Som en konsekvens av den defensive styrken, var de et særdeles vanskelig lag å slå i kvalifiseringen, og var sammen med Italia, Østerrike og England, de eneste lagene som klarte å gå ubeseiret gjennom EM-kvalifiseringen.

Totalt har de kun sluppet inn syv mål på de siste 22 kampene, som vitner om en særdeles solid defensiv over lengre tid. En konsekvens av det defensive fokuset, er at man i Frankrike risikerer å se Romania i lange perioder være fornøyd med å ikke ha ballen og bare forsvare seg dypt.

Viktige spillere i så måte blir midtstopperen Vlad Chiriches, samt den rutinerte venstrebacken Razvan Rat, som har masse erfaring fra Shaktar Donetsk, i tillegg til å ha spilt for West Ham, PAOK og Rayo Vallecano etter at han forlot den ukrainske storklubben etter ti år der i 2013. I tillegg spiller keeper Tătărușanu fast i Serie A for Fiorentina.

Samtidig skal man ikke undervurdere den mentale styrken til laget, som i halvparten av kvalifiseringskampen enten scoret et tidlig mål og kontrollerte inn til seier, eller sikret seg poeng ved å score helt på tampen av kampene. Så spørs det om klarer å gjøre det samme når nivået blir skrudd opp et hakk eller to fra kvalifiseringen.

Noe av det som tyder på at de kan klare det, er et sterkt uavgjortresultat borte mot Italia i en vennskapskamp i november, samt at de holdt Spania til 0-0 hjemme i Romania i mars.

De spiller i turneringens åpningskamp mot Frankrike, og den defensive styrken kan absolutt frustrere vertene, som kommer til å ha høye forventninger og et klart press fra hjemmepublikum om å vinne mot Romania. At Romania var helt oppe på 7. plass på FIFA-rankingen så nylig som i august 2015, tyder på at man i hvert fall ikke bør undervurdere dem, selv om de nå har falt ned til 19. plass på den omdiskuterte rangeringen.

Eder Italia, Vlad Chiriches Romania Bologna 17-11-2015 Stadio Dall'Ara Football Calcio 2015/2016 Italia - Romania Amichevole / Italy - Romania Friendly match Foto Andrea Staccioli / Insidefoto

ØYA PÅ BALLEN: Vlad Chiricheș blir viktig for Romanias defensiv. Her mot Italias Eder. (Foto: Andrea Staccioli/Insidefoto)

Minuser: Samtidig som de var bunnsolide defensivt, scoret de knapt mål selv. Elleve mål over ti kamper i kvalifiseringen, inkludert tre i siste kamp mot Færøyene, bør gjøre alt annet enn å skremme Albania, Frankrike og Sveits når de møttes i gruppespillet. Av lagene som kvalifiserte seg til gruppespillet, var det kun gruppemotstander Albania som scoret færre i løpet av kvalifiseringen.

Det er i tillegg ikke like enkelt å se hvem som skal score målene for Romania, i en tropp hvor de mest kjente spillerne i all hovedsak er enten forsvarsspillere eller keepere. Mestscorende er dog mitdbanespilleren Gabriel Torje, med respektable ti mål på 49 kamper, mens spissen Bogdan Stancu har ni mål på 39 kamper for landslaget. Ellers er det ingen i troppen som har scoret flere enn fire mål for landslaget, og over halvparten av troppen har aldri scoret for landslaget i det hele tatt.

Skal sommerens mesterskap bli en suksess, bør planen til Romania være å klare minst uavgjort i en av de to første kampene mot Frankrike eller Sveits, før alt kan avgjøres i siste gruppespillskamp mot Albania. Med seier i siste kamp og uavgjort i minst en av de første kampene, vil Romania ha sikret seg nok poeng til at de sannsynligvis er blant de fire beste treerne i gruppespillet som går videre til cupdelen av turneringen, eventuelt at det er nok til å havne på andreplass i gruppen.

Profil/Nøkkelspiller:

Vlad Chiriches er både kaptein og hjerte i Romanias forsvar, og blir ekstremt viktig hvis laget skal klare å komme seg videre fra gruppespillet. Den 26 år gamle midtstopperen har erfaring fra Premier League, hvor han spilte for Tottenham Hotspur i to sesonger, og fra Serie A med Napoli, hvor han nå tjener til livets opphold. Samtidig har han ikke klart å tilrive seg en fast plass hos sine to siste klubber, noe som bør være et lite tankekors.

Kamper:
10. juni 21.00: Frankrike. Stade de France, Paris. TV2.
15. juni: 18.00: Sveits. Parc des Princes, Paris. TV2
19. juni kl 21.00: Albania. Stade des Lumières, Lyon. TV2 Zebra

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Nordlending som har havnet i Tromsø. Skriver helst om fotballøkonomi.

Legg igjen en kommentar