Sveitserne er tilbake i EM for første gang siden de var verter med Østerrike i 2008. Kan de bygge videre etter de lovende taktene som ble vist under VM i Brasil?

Meritter i EM:

Gruppespill: 1996, 2004 og 2008

I gruppe med: Albania, Frankrike og Romania.

Spillertropp:

Keepere:
Roman Bürki (25, Borussia Dortmund), Marwin Hitz (28, Augsburg), Yann Sommer (27, Borussia Monchengladbach)

Forsvar:
Johan Djourou (29, Hamburg), Nico Elvedi (19, Borussia Monchengladbach), Michael Lang (25, Basel), Stephan Lichtsteiner (32, Juventus), Francois Moubandje (25, Toulouse), Ricardo Rodriguez (23, Wolfsburg), Fabian Schär (24, Hoffenheim), Steve von Bergen (32, Young Boys)

Midtbane:
Valon Behrami (31, Watford), Blerim Dzemaili (30, Genoa), Gelson Fernandes (29, Rennes), Fabian Frei (27, Mainz), Xherdan Shaqiri (24, Stoke), Shani Tarashaj (21, Grasshoppers), Granit Xhaka (23, Arsenal), Denis Zakaria (19, Young Boys)

Angrep:
Eren Derdiyok (27, Kasimpasa), Breel Embolo (19, Basel), Admir Mehmedi (25, Bayer Leverkusen), Haris Seferovic (24, Eintracht Frankfurt)

Trener: Vladimir Petkovic

SJEF: Vladimir Petkovic kan føre Sveits langt i dette EM (Foto:

SJEF: Vladimir Petkovic kan føre Sveits langt i dette EM (Foto: Kieran McManus/BPI)

Veien til EM:

Med unntak av å ikke komme seg til EM i 2012, har Sveits opplevd en stigende kurve de siste 12 årene. De kvalifiserte seg til Portugal-EM i 2004, deres første mesterskap på åtte år. To år senere kom de seg videre fra gruppespillet til 16-delsfinalen under VM i Tyskland. De kom seg ikke videre fra gruppespillet, verken under EM på hjemmebane eller under VM i Sør-Afrika.

Prestasjonene under VM i Brasil for to år siden gir imidlertid grunn til optimisme for sveitsiske hjerter. Som i årets mesterskap var de i gruppe med Frankrike, i tillegg til Ecuador og Honduras. Et underholdende 2-5-tap mot franskmennene gjorde ingenting, da det ble 2-1-seier mot Ecuador og hattrick av Shaqiri mot Honduras. Dette førte de rød-hvite til en ny 16-delsfinale, mot det som skulle vise seg å bli ett av turneringens finalelag: Argentina. Det ble en svært jevn og spennende batalje over 120 utmattende minutter, men det sveitsiske nederlaget kom da Lionel Messi fikk plass til å spille fri Angel Di Maria to minutter før full tid.

Etter dette mesterskapet la mangeårig trener Ottmar Hitzfeldt opp og inn kom Vladimir Petkovic. 52 år gamle Petkovic har tidligere vært manager i blant andre Bellinzona, Young Boys, Sion og Lazio. Hans uten tvil største triumf kom da Lazio hentet hjem Coppa Italia under hans ledelse i 2013. Oppholdet i Den Evige Byen skulle dessverre få en brå slutt: Lille Julaften samme år ble det offentliggjort at Petkovic skulle overta det sveitsiske landslaget etter Ottmar Hitzfeld, da tyskeren skulle legge opp etter Brasil-VM. Lazio-president Claudio Lotito hadde ikke blitt informert om dette, noe som førte til at Petkovic umiddelbart fikk sparken.

Med erfaringene fra Brasil og kvalifiseringen til årets mesterskap friskt i minnet, vil det være naturlig for Petkovic’ menn å komme minst ett skritt lengre på reisen mot en eventuell finale. Det ble andreplass og direkte kvalifisering etter å ha havnet i kvalik med England, Slovenia, Estland, Litauen og San Marino. Det ble to tap mot engelskmennene, som for øvrig vant alle sine kamper, i tillegg til et 1-0-tap borte mot Slovenia. Josep Drmic ble matchvinner fire minutter på overtid hjemme mot slovenerne, mens resten av kampene ble vunnet relativt greit. 0-4 over to kamper mot England gir imidlertid grunn til å lure på sveitsernes nivå i møte mot de store kanonene. Den siste gruppespillkampen mot Frankrike 19. juni kan i så måte gi en pekepinn, med forbehold om at Sveits har gjort jobben som forventet mot Albania og Romania.

Plusser: Det finnes mye energi, teknikk og intelligens hos Lichtsteiner og Rodriquez på sidebackene. Djourou og Schar burde kunne danne et sterkt stopperpar, men har ikke spilt veldig mye sammen i kvaliken. Bakerst er Yann Sommer en god keeper. En midtbane bestående av Dzemaili, Behrami, Mehmedi, Xhaka og Shaqiri fremst ser sterk og velbalalansert ut, med en god miks av fysikk, rutine og kreativitet.

Minuser: Sveits hadde hele 13 forskjellige målscorere i kvaliken, men antallet fra spissene er grunn til bekymring. Haris Seferovic står med stakkarslige 3 mål på 25 kamper i årets Bundesliga, mens Shaqiri ble lagets toppscorer i kvalifiseringen med fire nettsus. Det bringer oss videre til selve nøkkelen…

NØKKELMANN: Stokes Xherdan Shaqiri er Sveits' viktigste spiller

ALPENES MESSI: Stokes Xherdan Shaqiri er Sveits’ viktigste spiller. (Foto: Kieran McManus/BPI)

Profil/nøkkelspiller: Xherdan Shaqiri

Ja, man kan argumentere for at Granit Xhaka burde ha stått her i stedet. Midtbanedirigenten har hatt en svært god sesong for Borussia Mongelgladbach – det er ikke uten grunn at Arsenal har betalt over 300 millioner kroner for 23-åringen. Men selve nøkkelen for sveitsisk jubel ligger i føttene på Shaqiri. Karrieren hans har kanskje gått litt bakover det siste året – fra Bayern Munchen til Inter og så Stoke, men i dette laget er det ingen tvil om hvem som skal drive angrepet forover. Når han kommer rettvendt i farlige posisjoner slik han gjorde i VM, kan man i glimt se den spilleren man håpet han skulle bli da han signerte for Bayern Munchen. Han er fortsatt bare 24, og EM kan være Shaqiris store mulighet til å løfte seg opp til den europeiske eliten igjen. Hvis Sveits klarer å gi han ballen i gode posisjoner ofte nok.

Kamper:

  1. juni 15:00: Albania. Stade Bollaert-Deleis, Lens. NRK1.
  2. juni 18:00: Romania. Parc des Princes, Paris. TV2.
  3. juni 21:00: Frankrike. Stade Pierre-Mauroy, Lille. TV2.
Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Pål Strande Gamlemoen

Journalistikkstudent i Volda. Evig fersking. Ble smittet av en kjent kronisk sykdom i 8-årsalderen som har gitt meg en smått skadelig fascinasjon for menn i shorts som sparker en lærkule på en grønn plen, også kjent som fotballidioti. Har vært ødelagt siden.

Legg igjen en kommentar