Sverige-VM i 1958. Det var forrige gang Wales deltok i en turnering av internasjonalt kaliber. Den gang kom de til kvartfinalen. EM 2016 er det første Europamesterskapet Wales har kvalifisert seg til noensinne. Nå er de her, og optimismen blomstrer.

Meritteri EM:

Ingen


I gruppe med: 
England, Russland, Slovakia


Spillertropp:

Keeper:
Wayne Hennessey (29, Crystal Palace), Danny Ward (22, Liverpool), Owain Williams (29, Inverness)

Forsvar:
James Chester (27, West Bromwich), James Collins (32, West Ham), Ben Davies (23, Tottenham), Chris Gunter (26, Reading), Ashley Richards (25, Fulham), Neil Taylor (27, Swansea), Ashley Williams (31, Swansea)

Midtbane:
Joe Allen (26, Liverpool), David Edwards (30, Wolverhampton), Andy King (27, Leicester), Joe Ledley (29, Crystal Palace), Aaron Ramsey (25, Arsenal), David Vaughan (33, Nottingham Forest), Jonathan Williams (22, Crystal Palace), George Williams (20, Fulham),

Angrep:
Gareth Bale (26, Real Madrid), Simon Church (27, MK Dons), David Cotterill (28, Birmingham), Hal Robson-Kanu (27, Reading), Sam Vokes (26, Burnley)

Trener: Chris Coleman

Veien til EM:

Wales var forventet å kvalifisere seg til turneringen, til tross for aldri å ha gjort det før. De ble plassert i en gruppe som ved første øyekast bare hadde en farlig rival—Belgia. Bosnia-Hercegovina så til tider truende ut, men Chris Colemans mannskap var overbevist om at de var kapable til å overgå Edin Dzeko og co. Israel, Kypros og Andorra utfylte resten av gruppen.

Etter å ha sett gruppen på papir, var det flere anerkjente journalister og ivrige walisere som mente at å kvalifisere seg var eneste mulige utfall. Kvalifisering ble det, men det var ingen dans på roser. Alle lagene i gruppen, med unntak av Andorra, scoret flere mål enn Wales, og selv om Wales har en bredere og mer talentfull tropp enn noen gang før, ble det lagt mye ansvar på de solbrune skuldrene til Gareth Bale. Chris Coleman skal ha ros for å ha satt sammen et formidabelt forsvar – bare England, Spania og Romania slapp inn færre mål enn det Wales gjorde gjennom kvalifiseringen – men taktikken i den siste tredjedelen var til tider begrenset. Det kunne virke som Wales hadde adoptert en «gi ballen til Bale og kryss fingrene»-taktikk. Bale scoret seiersmålene mot Andorra, Belgia og Kypros, så man kan uten tvil si at han tok utfordringen på strak arm. Men selv med spillere som Aaron Ramsay, Joe Allen og Hal Robson-Kanu på banen, føltes det som om Bale nesten konstant måtte gjøre ting på egen hånd.

Det finnes bare en håndfull spillere i dagens fotball som kan kategoriseres i verdensklassen, og i Gareth Bale har Wales en slik spiller. Og slike spillere gir resten av laget tillit, håp og forventninger. En overlegen følelse. Distinksjon og dominans. Bale strålte virkelig under kvalifiseringen. Wales sto igjen med 11 mål. Bale nettet 7 av dem. En solid resultatrekke på seks seire, tre uavgjorte og ett tap var nok til å kapre andreplassen, fire poeng foran Bosnia-Hercegovina, og med det sikret Wales deltakelse i sitt første mesterskap på 58 lange år.

DOMINERENDE: Gareth Bale er uhyre viktig for Wales. (Foto: Kieran McManus/BPI/Digitalsport)

DOMINERENDE: Gareth Bale er uhyre viktig for Wales. (Foto: Kieran McManus/BPI/Digitalsport)

Plusser:

Forsvaret: Som tidligere nevnt, Wales sitt forsvar var et av de beste i kvalifiseringen, og med Ashley Williams i hjertet av det hele, vil Wales fortsette sin robuste og organiserte utvikling. En tremannsrekke, som blir til en femmannsrekke når motstanderne er i besittelse av ballen, med en pliktoppfyllende Joe Allen foran seg, vil sørge for at Bale og resten av angrepet får tiden og mulighetene de trenger til å vinne kamper.

Trener: Chris Coleman tok over i januar 2012, kun to måneder etter hans forgjenger og gode venn Gary Speeds tragiske bortgang. Colemans start som trener for Wales var tung, og han har innrømmet at han vurderte å trekke seg, men siden den gang har verken Wales eller Coleman sett seg tilbake. Med 32 landskamper under belte i løpet av sin spillerkarriere, har Coleman lenge vert en populær figur blant walisere. Populariteten ble neppe mindre da det nylig ble bekreftet at Coleman forlenger kontrakten sin. Han blir nå værende frem til VM i 2018. For å bygge et solid mannskap, i landslagsfotballen, er kontinuitet uhyre viktig. Coleman representerer nettopp dette.

Minuser:

Ensformig angrepsfotball: På en måte kan Wales’ største styrke også være deres største hinder. I likhet med Cristiano Ronaldo-situasjonen til Portugal, kan lag med dominerende superstjerner ofte svikte på grunn av at de er avhengige av prestasjonene til en enkelt spiller. Laget bør absolutt bygges rundt Bale, misforstå meg rett, men det bør ikke hindre dem i å la andre spillere blomstre vel så mye. Wales har andre gode tilskudd. Aaron Ramsay er en fabelaktig fotballspiller som ofte havner i skyggen av publisiteten til Bale i landslagssammenheng.

Mangel på mål: Wales mangler spisser. De scoret 11 mål på seks kamper i kvalifiseringsgruppen, hvorav Bale nettet syv av dem. Sam Vokes scoret 15 mål denne sesongen hos Premier League-klare Burnley. Men det var i Championship. Skal Wales klare å hevde seg i EM må Vokes putte.

Profil/Nøkkelspiller: Gareth Bale

Superstjernen. Embetsmannen. I Gareth Bale har Wales en av turneringens mest blodtørstige angripere. Fra en sentral posisjon, kan Bale skape kaos mot hvilket som helst forsvar. En suveren nistepakke sammensatt av uovertruffet tempo, en dødelig skuddfot og fotballfaglig intelligens. Med Hal Robson-Kanu foran seg, og Ramsay flagrende rundt, vil Bale være omgitt av spillere som ønsker å skape plass for han. En kjapp vending, en smart kombinasjon eller en livlig akselerasjon, er alt som skal til før motstanderne sitter med rumpa på bakken, svimle og svake i knærne. Og som om ikke det var nok, er Bale en eminent hodespiller også, i tillegg til å være en potent trussel fra dødballer.

Kamper:

11. juni 18.00: Slovakia. Stade de Bordeaux, Bordeaux. TV2.

16. juni 15.00: England. Stade Bollaert-Delelis, Lens. TV2

20. juni 21.00: Russland. Stadium de Toulouse, Toulouse. NRK2/NRK3.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Ola Kvindesland

Legg igjen en kommentar