Nord-Irland er med i et europamesterskap for først gang i landets historie. Hva kan vi forvente av det lille landet fra øyriket med stolte fotballtradisjoner?

Meritter:

Ingen

I gruppe med:

Tyskland, Ukraina og Polen

Spillertropp:

Keepere:

Roy Carroll (38, Linfield), Michael McGovern (31, Hamilton), Alan Mannus (34, St. Johnstone)

Forsvar:

Aaron Hughes (36, Melbourne City), Chris Baird (34, Derby), Gareth McAuley (36, West Bromwich), Jonny Evans (28, West Bromwich), Craig Cathcart (27, Watford), Conor McLaughlin (24, Fleetwood), Lee Hodson (24, MK Dons), Paddy McNair (21, Manchester United), Luke McCullough (22, Doncaster)

Midtbane:

Steven Davis (31, Southampton), Niall McGinn (28, Aberdeen), Oliver Norwood (25, Reading), Corry Evans (25, Blackburn), Shane Ferguson (24, Millwall), Stuart Dallas (25, Leeds

Angrep:

Kyle Lafferty (28, Birmingham), Jamie Ward (30, Nottingham), Josh Magennis (26, Kilmarnock), Will Grigg (24, Wigan), Conor Washington (24, Queens Park Rangers)

Trener:

Michael O’Neill (46)

Veien til EM:

Michael O’Neill, som ikke må forveksles med Irlands Martin O’Neill, tok over som landslagsjef for Nord-Irland i 2011. Den tidligere Shamrock Rovers-manageren var ingen umiddelbar suksess, og det tok ni kamper før Nord-Irland tok sin først seier under den nå 46 år gamle treneren. Men siden har ting sett bedre ut for Nord-Irland, som er blant de mer overraskende lagene i årets europamester. Og den lille nasjonen med en befolkning på omtrent en tredjedel av Norges er faktisk med i årets turnering som gruppevinner i kvalifiseringen. Nord-Irland hadde riktignok ikke den tøffeste gruppen, men det står fortsatt respekt av å vinne en kvalifiseringsgruppe til et europamesterskap. Michael O’Neills menn endte med 21 poeng på de ti kampene i kvalifiseringen. Poenget foran Romania og 5 poeng foran Ungarn, som endte på play off-plass og senere tok seg til EM på bekostning av Norge. Resten av lagene i gruppen var for øvrig Finland, Færøyene og Hellas. O’Neills menn tapte bare én gang i løpet av kvalifisering, det ble et 2-0 tap bort mot uslåelige Romania. Eller ble det seks seire og tre uavgjort for de nordirske guttene.

Plusser:

Nord-Irland har levert en god kvalifisering på alle måter, men nordirenes sterkeste ledd er uten tvil forsvaret. Åtte baklengs på de ti kvalifiseringskampene er nest best i gruppa bak Romania, som slapp inn sensasjonelt få mål med sine to baklengs. Michael O’Neills forsvar er riktignok noe aldrende, men flere av spillerne har erfaring fra Premier League. Erfaring som Nord-Irland kan nyte godt av i deres EM-debut. Ellers er de også mestscorende av lagene i sin kvalifiseringsgruppe med sine 16 mål, et scoringsnitt kan komme godt med om de klarer å prestere på samme nivå under EM.

Minuser:

Tidligere Manchester United-keeper Roy Carroll er fortsatt med, men er han god nok? (Foto: Nigel Cooke / BPI Football)

Det store minus og spørsmålstegnet hos Nord-Irland er keeperplassen. Rutinerte Roy Carroll var førstevalg mellom stengene da kvalifiseringen startet i 2014, men mistet etter hvert plassen til Michael McGovern, som til daglig vokter buret i skotske Hamilton. De to siste privatlandskampene har Roy Carroll vært tilbake i buret for Nord-Irland. Så det blir spennende å se hvem som skal vokte det nordirske buret når turneringen sparkes i gang om ikke lenge.

Profil/nøkkelspiller:

Kaptein Steven Davis blir en viktig mann for Nord-Irland. (Foto: Paul Greenwood / BPI)

Kaptein Steven Davis blir en viktig mann for Nord-Irland. (Foto: Paul Greenwood / BPI)

Her faller valget på Steven Davis. Den 31-årige midtbanespilleren er fast inventar på Southampton, som endte på en sterk sjetteplass i Premier League. Den nordirske kapteinen har nest flest kamper av spillerne i troppen og nest flest mål. Davis’ prestasjoner kan bli svært avgjørende for Nord-Irland, som om sant skal sies ikke er spekket med de største stjernene.

Kamper:

12. juni 18.00: Polen. Allianz Riviera, Nice. TV2
16. juni 18.00: Ukraina. Stade des Lumières, Lyon. TV2
21. juni 18.00: Tyskland. Parc des Princes, Paris. NRK1

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Legg igjen en kommentar