Da er det Polen sin tur i rampelyset, og det er ingen kasteball vi har med å gjøre i årets turnering. Det har flere nasjoner fått smertelig erfare gjennom kvalifiseringen.

Meritter i EM:

Gruppespill: 2008,2012

I gruppe med: Tyskland, Nord-Irland og Ukraina

Spillertropp: 

Keepere: Łukasz Fabiański (Swansea), Wojciech Szczęsny (Roma), Artur Boruc (Bournemouth).

Forsvar: Thiago Cionek (Palermo), Kamil Glik (Torino), Artur Jędrzejczyk (Legia), Michał Pazdan (Legia), Łukasz Piszczek (Dortmund), Bartosz Salamon (Cagliari), Jakub Wawrzyniak (Lechia Gdańsk).

Midtbane: Jakub Błaszczykowski (Fiorentina), Kamil Grosicki (Rennes), Tomasz Jodłowiec (Legia), Bartosz Kapustka (Cracovia), Grzegorz Krychowiak (Sevilla), Karol Linetty (Lech Poznań), Krzysztof Mączyński (Wisła), Sławomir Peszko (Lechia Gdańsk), Filip Starzyński (Zagłębie Lubin), Piotr Zieliński (Empoli).

Angrep: Arkadiusz Milik (Ajax), Robert Lewandowski (Bayern), Mariusz Stępiński (Ruch Chorzów).

Veien til EM:

Polen ble trukket i samme pulje som sine argeste rivaler i vest, Tyskland. Linkene mellom Polen og Tyskland lot heller ikke vente på seg, med blant andre Robert Lewandowski i front av de fleste mediaomtaler. Skottland, Irland, Georgia og debutanten Gibraltar var de resterende nasjonene som skulle kjempe om de gjeveste plassene i pulje D.

Polakkene, med nevnte Lewandowski som kaptein, fløy ut av startblokkene med oppskriftsmessig 7-0 mot Gibraltar, før verdensmesteren Tyskland ble slått 2-0 foran et nærmest fullsatt Narodowy Stadion i Warsawa. Det var tyskerens første tap på nitten offisielle kamper, som sendte Poland til topps i gruppe D. Polakkene gjorde også kort prosess med Georgia, der treneren Temur Ketsbaia måtte gå etter det forsmedlige 0-4 tapet hjemme i Tbilisi. Det var også kampen der 20-åringen Arkadiusz Milik scoret sin fjerde i kvaliken.

Adam Nawalka og Arkadiusz Milik var storfornøyde etter seieren over Tyskland i EM-kvaliken (©2014 Michael Zemanek / BPI all rights reserved)

Adam Nawalka og Arkadiusz Milik var storfornøyde etter seieren over Tyskland i EM-kvaliken
(Foto: Michael Zemanek / BPI)

4.september 2015 møttes Tyskland og Polen til revansj i Frankfurt. Tross en god Lewandowski, ble Joachim Löws menn for sterke. Mario Götze satte sin andre for kvelden da det gjensto ca ti minutt: 3-1 ble sluttresultatet og Tyskland overtok tabelltoppen. Kampen i Frankfurt bekreftet også at lagene utpå det var de beste i gruppen.

Overraskende tap for Tyskland i Dublin, var likevel ikke nok for Polen til å ta tilbake tabelltoppen, som klarte så vidt å kløre til seg ett poeng borte mot Skottland. Tyskland ble tilslutt gruppevinnere med Polen ett poeng bak, men Robert Lewandowski ble toppscorer med tretten mål.

Styrker:

Polen har vært rett og slett strålende hele veien. 1.juni gikk laget på sitt første tap siden Frankfurt, der Nederland ble for sterke. Polakkene har dunket inn 33 mål i kvalifiseringen, hvor 15 av de kom mot stakkarene fra Gibraltar. Selv om Lewandowski er laget store stjerne, er andre også kapable til å score mål. Stortalentet Milik er allerede ønsket av klubber i Italia og Spania, og Piotr Zielinski har hatt en strålende sesong i Empoli. Begge er knapt over 20 år.

Det at Polen er gode fremover, er ganske åpenbart, men man skal heller ikke glemme at Jakub Blaszczykowski kan fortsatt bidra med sin viljestyrke og arbeidskapasitet. Kamil Grosicki på venstre har hatt en flott sesong i Rennes, selv om klubblaget endte til slutt på 8.plass med fem tap på siste seks kamper.

Dette er mannen en skal se opp for i Frankrike i sommer (11 October 2015 ©2015 Michael Zemanek / BPI all rights reserved)

Robert Lewandowski: Dette er mannen en skal se opp for i Frankrike i sommer
(Foto: Michael Zemanek / BPI)

Må også nevnes at Adam Nawalka er veldig populær mann i Polen. Hans 2-0 seier mot Tyskland går ikke ubemerket hen, i tillegg til hans konstante fokus på at det finnes andre spillere i troppen enn bare Robert Lewandowski. Det tror vi laget, og Lewandowski, har godt av.

Svakheter:

Selv med god harmoni i gruppa og strålende offensive kvaliteter, er det ting som Polen er nødt til å adressere dersom de har tenkt å komme videre fra gruppespillet. Forsvaret savner sin vante venstreback Maciej Rybus pga skade og Bartosz Salamon har til gode å prestere noe på toppnivå. Midtstopperen spiller for tiden for italienske Cagliari i Serie B. Da overlates mye til duoen Kamel Glik og 28-åringen fra Legia Warsawa, Michal Pazdan.

Kamel Glik er det suverene førstevalget som midtstopper, og Torino-kapteinen må styre forsvarslinja godt, skal det bli måltørke for motstandere. Det kan dessverre bli vanskelig, selv med rutinerte Lukasz Piszczek på høyreback.

Det stilles også spørsmål rundt skadesituasjonen til 26-år gamle Grzegorz Krychowiak. Sevilla-spilleren har denne våren hatt slitt med kneet, men ble friskmeldt til både Copa Del Rey- og Europa League-finalen. Midtbanespilleren er ekstremt viktig for dette Polen-laget, som har ikke mange gode alternativer, skulle Krychowiak havne på båret.

Samme gjelder Lewandowski, som har kun unge Milik med seg som kvalifisert angrepsspiller. Mariusz Stepinksi er alternativet fra benken, men 21-åringen, som spiller for Ruch Chorzow i sitt hjemland, har kun tre landskamper.

Det er med andre ord tynt for gode reserver i dette polske mannskapet, men kjenner vi polakkene rett så kommer de til å gi 110 prosent når de er på arbeid.

Profil:

Det er lite tvil om at Robert Lewandowski stjeler alle overskriftene her. 27-åringen har dunket inn mål i Tyskland og ble toppscorer i EM-kvalifiseringen, og i tillegg vil trolig være en av de vanskeligste spissene å stoppe under årets mesterskap. Klok, teknisk og treffsikker spiss blir nok godt passet på i år, og det med god grunn. Skal Polen komme seg videre fra gruppen, bør Lewandowski spille en veldig aktiv rolle i avansementet.

Kamper: 

12.juni kl 18.00: TV2: Polen – Nord-Irland (Allianz Riviera, Nice)

16.juni kl 21.00: NRK1: Tyskland – Polen (Stade de France, Saint Denis)

21.juni kl 18.00: NRK2: Ukraina – Polen (Stade Vélodrome, Marseille)

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Legg igjen en kommentar