De regjerende verdensmestrene er på jakt etter et nytt trofé. Skal 2016 bli året hvor Die Mannschaft tar mesterskapet de ikke har vunnet på 20 år?

Meritter i EM:

* Som Vest-Tyskland

Vinnere: 1972*, 1980*, 1996

Andreplass: 1976*, 1992, 2008

Semifinale: 1988*, 2012

Gruppespill: 1984*, 2000, 2004

I gruppe med: Ukraina, Polen, Nord-Irland

Spillertropp:

Keeper:
Manuel Neuer (30, Bayern München), Bernd Leno (24, Bayer Leverkusen), Marc-André ter Stegen (24, Barcelona)

Forsvar:
Shkodran Mustafi (24, Valencia), Jonas Hector (26, Köln), Benedikt Höwedes (28, Schalke 04), Mats Hummels (27, Bayern München), Jonathan Tah (20, Bayer Leverkusen), Jerome Boateng (27, Bayern München), Joshua Kimmich (21, Bayern München)

Midtbane:
Bastian Schweinsteiger (31, Manchester United), Sami Khedira (29, Juventus), Mesut Özil (27, Arsenal), André Schürrle (25, Wolfsburg), Lukas Podolski (30, Galatasaray), Thomas Müller (26, Bayern München), Julian Draxler (22, Wolfsburg), Toni Kroos (26, Real Madrid), Julian Weigl (20, Borussia Dortmund) Emre Can (22, Liverpool), Mario Götze (23, Bayern München), Leroy Sané (20, Schalke 04)

Angrep:
Lukas Podolski (30, Galatasaray), Thomas Müller (26, Bayern München), Mario Gómez (30, Beşiktaş)

Trener: Joachim Löw

VIKTIG FREMME...: Thomas Müller blir viktig for målproduksjonen til Tyskland (Foto: Digitalsport)

VIKTIG FREMME…: Thomas Müller blir viktig for målproduksjonen til Tyskland (Foto: Digitalsport)

Veien til EM: Etter det storslagne mesterskapet i Brasil i 2014 er de tyske guttene på jakt etter flere pokaler til skapet sitt. Etter å ha tatt seg gjennom en kvalifisering som på langt nær var perfekt ankommer tyskerne kanskje Frankrike med litt mindre tro på gull enn da de startet kvalifiseringen for to år siden.

Oppskriftsmessige seiere mot Gibraltar og Georgia og en 3-1 seier hjemme mot Polen var det som var godkjent av resultater for tyskerne. Tap borte mot Polen og Irland, samt to tette oppgjør med Skottland og et uavgjort i den andre kampen mot Irland var nok en god del dårligere enn det landslagssjef Jogi Löw og det tyske folk hadde håpet på etter ti kamper. Allikevel vant Die Mannschaft gruppa med ett poeng på Polen mens Irland måtte ta til takke med playoff. Thomas Müller ble tyskernes toppscorer i kvalifiseringen med 9 mål mens neste tysker på lista hadde tre nettkjenninger, Andre Schürrle og Mario Götze får begge være med til EM mens sistemann med tre mål, Max Kruse, må se mesterskapet hjemme. I EM har tyskerne havnet i gruppe med Ukraina, Polen og Nord-Irland, en gruppe som de bør og skal ta seg videre fra. Derbyet mot Polen kan by på intensitet og som man så i kvaliken kan Polen absolutt klare en seier.

Plusser:
Thomas Müller: Tysklands største enkeltstående angrepsvåpen finnes i Thomas Müller, i tillegg til å bli Tysklands toppscorer i kvaliken med ni mål scoret Müller i totalt seks av ti kamper i kvalifiseringen. Müller har også 32 mål og 12 assists på 49 kamper for Bayern München denne sesongen.

Midtforsvaret: Tyskland har kanskje EMs beste midtforsvar, de har nok i hvert fall det beste med tanke på dybden. I de senere kampene har Joachim Löw eksperimentert med en trebackslinje og det kan fort hende det blir formasjonen vi får se tyskerne gå ut med i Lille 12. juni.

Minuser:
Bastian Schweinsteiger: Er Bastian Schweinsteiger i god nok form etter en svak sesong hos et underpresterende Manchester United? Det snakkes om at han ikke lenger har det som skal til for å spille mot de aller beste. Tysklands kaptein har nok lyst til å motbevise dette, men det kan veldig fort bli trangt om plassen på den tyske midtbanen for den aldrende generalen.

Mangel på en ren høyreback: Etter at Philipp Lahm la opp på landslaget etter VM i Brasil har Löw forgjeves prøvd å finne en fullgod erstatter. Emre Can, Sebastian Rudy, Matthias Ginter og Antonio Rüdiger har alle blitt brukt de siste årene. Alle spiller originalt i andre posisjoner. Hvis Löw velger en firer bak ser det veldig ut som at det er Emre Can som skal bekle høyreback-plassen, samme problem hadde de på den andre siden under VM i Brasil da Benedikt Höwedes ble flyttet ut på venstreback og gjorde en god jobb, der har nå Jonas Hector kommet inn og fylt hullet, dermed er det altså den motsatte back som er Jogis største hodepine før det sparkes i gang.

Mario Gómez: Hodepine kan også spissplassen by på for Löw hvis han foretekker å bruke Thomas Müller ute til høyre og ha Mario Gómez alene på topp. Super Mario har vist at han kan ved tidligere anledninger, men da bøttet han inn mål for Bayern München. Denne sesongen har han riktignok også bøttet inn mål, men nå for Beşiktaş i den tyrkiske Superligaen på utlån fra Fiorentina. Mario ble sågar toppscorer i Tyrkia i år med sine 26 mål, men vil han levere når han møter de aller beste?

VIKTIG: Manuel Neuer må være på sitt beste hvis Tyskland skal vinne EM (Foto: Richard Lee/BPI)

… OG VIKTIG BAK: Manuel Neuer må være på sitt beste hvis Tyskland skal vinne EM (Foto: Richard Lee/BPI)

Profil/Nøkkelspiller:
Manuel Neuer:
Fremover på banen ser det bra ut for tyskerne, men vi har sett i kvalifiseringen at det til tider har vært varierende forsvarspill. Derfor blir mannen som regnes av mange som verdens beste keeper så utrolig viktig hvis Die Mannschaft vil ta seg hele veien til finalen i Paris. God på strek, god med ball i beina og selve definisjonen av en sweeper-keeper er alle egenskaper Bayern Münchens sisteskanse har i bøtter og spann. Feltarbeidet har til tider vært litt svakt, men det også har vært såpass sjeldent at Neuer fortsatt er Tysklands veldig soleklare førstevalg.

Kamper:
12. juni 21.00: Ukraina. Stade Pierre-Mauroy, Lille. NRK1
16. juni 21.00: Polen. Stade de France, Paris. NRK1
21. juni 18.00: Nord-Irland. Park des Princes, Paris. NRK1

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Ola Bjerkevoll

Studerer Sportsjournalistikk ved University for the Creative Arts. Glad i all fotball, fra den minste krok til den største scene. @olabje på Twitter

Legg igjen en kommentar