Et land preget av uro setter sin lit til at landets utvalgte kan gi nasjonen en etterlengtet opptur, etter to år med krig og konflikt. 

Meritter i EM

Gruppespill: 2012

I gruppe med: Tyskland, Nord-Irland og Polen

Spillertropp

Keepere: Denys Boyko (28, Beşiktaş), Andriy Pyatov (31, Shakhtar Donetsk), Mykyta Shevchenko (23, Zorya)

Forsvars: Bohdan Butko (25, Amkar), Yevhen Khacheridi (28, Dynamo Kiev), Oleksandr Kucher (33, Shakhtar Donetsk), Vyacheslav Shevchuk (37, Shakhtar Donetsk), Artem Fedetskyi (31, Dnipro), Yaroslav Rakitskyi (26, Shakhtar Donetsk)

Midtbane: Anatoliy Tymoshchuk (37, Kairat Almaty), Taras Stepanenko (26, Shakhtar Donetsk), Andriy Yarmolenko (26, Dynamo Kiev), Viktor Kovalenko (20, Shakhtar Donetsk), Yevhen Konoplyanka (26, Sevilla), Ruslan Rotan (34, Dnipro), Serhiy Sydorchuk (25, Dynamo Kiev), Serhiy Rybalka (26, Dynamo Kiev), Denys Harmash (26, Dynamo Kiev), Oleksandr Zinchenko (19, Ufa), Oleksandr Karavayev (24, Zorya)

Angrep: Roman Zozulya (26, Dnipro), Yevhen Seleznyov (30, Kuban), Pylyp Budkivskyi (24, Zorya)

Trener: Mykhaylo Fomenko

Fotball Play Off EM 2016 Slovenia v Ukraina 17.11.2015 Foto: Gepa/Digitalsport NORWAY ONLY UEFA European Championship 2016, European Qualifiers, Play Offs, Slovenia vs Ukraine. Image shows head coach Mykhailo Fomenko (UKR).

Mykhaylo Fomenko klarte å styre Ukraina til sitt andre Europamesterskapet etter at de var med å arrangere mesterskapet sammen med Polen i 2012. (Foto: Gepa/Digitalsport)

Veien til EM:

At Spania skulle ende opp som vinner av gruppe C var omtrent skrevet i stein allerede før man startet med kvalifiseringen. Derimot så var det mer åpent om andreplassen, og de to fremste utfordrerne til den plassen var Ukraina og Slovakia. Da var det passende at nettopp disse to startet kvalifiseringen mot hverandre. For vertene Ukraina skulle dette bli en marerittstart på ferden mot Frankrike, da Róbert Mak ga gjestene seieren og Slovakia en stor fordel i kampen om andreplassen. Etter den tunge starten mot Slovakia, slo Ukraina oppskriftsmessig tilbake i de neste tre kampene med tre av tre seire og 6-0 i målforskjell mot nasjonene Hviterussland, Makedonia og Luxemburg. Tap borte mot Spania, 0-1 i Sevilla var som forventet, det samme var de to påfølgende seirene mot Luxemburg og Hviterussland.

I den åttende runden fikk man muligheten til å ta innpå Slovakia som i starten av kvalifiseringen gikk som et lokomotiv. Slovakia hadde før denne kampen 18 poeng, mens Ukraina la tett bakpå med sine 15. Til tross for flere store sjanser til begge lagene, endte kampen i Žilina målløs, og Slovakia beholdt sitt forsprang på tre poeng.

Med kun to runder igjen av kvalifiseringen, var Ukraina avhengig av både egne seire og at Slovakia gikk på tap. Allerede i den niende runden kom hjelpen man trengte fra Hviterussland, men det hjalp lite for Ukraina som selv tapte hjemme mot Spania i den siste kvalikrunden.

Med tredjeplassen i gruppa, måtte Ukraina ut i play-off. Motstanderen ble Slovenia, og med 2-0 etter scoringer av Yarmolenko og Seleznyov i Lviv. Returoppgjøret i Maribor var både underholdende og spennende helt veien, og selv om Boštjan Cesar ga Slovenia en tidlig ledelse, holdt det helt inn og man kunne endelig slippe jubelen løs da Yarmolenko satte 1-1 og 1-3 totalt, langt inne i overtiden.

Styrker:

Med kun fem baklengs på sine tolv kamper i kvalifiseringen, kan man trygt si at Ukrainas store styrke ligger i det defensive. Pyatov i mål, sammen med en bakre firer som mest sannsynlig kommer til å bestå av Fedetskyi, Khacheridi, Rakitskyi og Shevchuk, har spilt sammen i flere sesonger på landslaget, og med Tymoschchuk foran der igjen, skal det mye til å bryte ned dette ukrainske forsvaret.

En annen stor styrke Ukraina har er kjennskapen spillerne har til hverandre. Som nevnt med forsvaret til Ukraina, så har denne troppen en masse rutine og store deler av laget har spilt sammen på landslaget i mange sesonger. De fleste spillerne i troppen spiller for eller er under kontrakt med enten Dynamo Kiev eller Shakhtar Donetsk. Faktisk er det kun åtte spillere i EM-troppen som ikke har spilt eller vært utlånt fra de to store ukrainske klubbene denne sesongen, og ser man enda nøyere på troppen, er det kun Yevhen Konoplyanka som aldri har vært en del av verken Dynamo Kiev eller Shakhtar Donetsk i løpet av karrièren. Dermed kan man trygt si at spillerne kjenner godt til hverandre.

Svakheter:

Dersom lagets store styrke ligger i det defensive, kan trygt si at laget sliter aller mest offensivt. Ingen av de spissene som er tatt ut, må kunne sies å være noen målmaskiner. Skal Ukraina gå videre fra sin gruppe, må vingene Yarmolenko og Konoplyanka levere varene framover for Ukraina.

Et annet spørsmål man kan stille seg, er hvilket nivå spillerne til Ukraina holder? Svært få, det vil si kun seks av de tjuetre spillerne i troppen, har denne sesongen spilt for utenlandsk klubb, og legger man med at det igjen kun er Konoplyanka, sammen med reservekeeperen Denys Boyko, som ikke har spilt i en liga tilhørende en tidligere sovjet-stat, er det ikke så lett å fastslå hvilket nivå disse ukrainske spillerne ligger på.

Profil:

Skal Ukraina ha suksess i sommer, må Andriy Yarmolenko levere varene. 26-åringen scoret imponerende seks mål i kvalifiseringen, og er strengt tatt den eneste på dette ukrainske laget som det lukter mål av. Har fart og teknikk, i tillegg til at han er 1.89 høy, ikke dårlig for en kantspiller. Har enda ikke tatt steget bort fra Dynamo Kiev, men var svært nær en overgang til Kina i vinter, verdt nærmere € 60 millioner.

Fotball Play Off EM 2016 Slovenia v Ukraina 17.11.2015 Foto: Gepa/Digitalsport NORWAY ONLY UEFA European Championship 2016, European Qualifiers, Play Offs, Slovenia vs Ukraine. Image shows the rejoicing of Andriy Yarmolenko (UKR).

Med sine seks mål, var Andriy Yarmolenko mye av grunnen til at vi får se Ukraina under sommerens EM. (Foto: Gepa/Digitalsport)

Oleksandr Zinchenko og Viktor Kovalenko er også to spillere som man bør følge ekstra nøye med på. Spørs hvor mye spilletid disse to ungguttene får under turneringen, men her har Ukraina to av Europas aller største talenter, og begge to følges veldig tett av samtlige storklubber rundt på kontinentet.

Kamper

Søndag 12.juni kl. 21.00: Tyskland. Stade Pierre-Mauroy, Lille. NRK1

Torsdag 16.juni kl. 18.00: Nord-Irland. Stade des Lumieres, Lyon. TV2

Tirsdag 21.juni kl. 18.00: Polen. Stade Vélodrome, Marseille. NRK2

Annonse

Kommentarer

Legg igjen en kommentar