Midtbanespillere i verdensklasse må dra det tyngste lasset for Kroatia i sommerens EM-sluttspill.

Meritter i EM:

Kvartfinale: 1996, 2008
Gruppespill: 2004, 2012

I gruppe med: Spania, Tyrkia og Tsjekkia

Spillertropp:

Keeper:

Ivan Vargić (29, Rijeka), Lovre Kalinić (26, Hajduk Split), Danijel Subašić (31, Monaco).

Forsvar:

Šime Vrsaljko (24, Sassuolo), Ivan Strinić (28, Napoli), Vedran Ćorluka (30, Lokomotiv Moskva), Tin Jedvaj (20, Bayer Leverkusen), Darijo Srna (34, Shakhtar Donetsk), Gordon Schildenfeld (31, Dinamo Zagreb), Domagoj Vida (27, Dinamo Kiev).

Midtbane:

Ivan Perišić (27, Internazionale), Ivan Rakitić (28, Barcelona), Mateo Kovačić (22, Real Madrid), Luka Modrić   (30, Real Madrid), Marcelo Brozović (23, Internazionale), Ante Ćorić (19, Dinamo Zagreb), Marko Rog (20, Dinamo Zagreb), Milan Badelj (27, Fiorentina).

Angrep:

Andrej Kramarić (24, Hoffenheim), Nikola Kalinić (28, Fiorentina), Mario Mandžukić (30, Juventus), Marko Pjaca (21, Dinamo Zagreb), Duje Čop (26, Málaga).

Trener:

Ante Čačić (62)

(Foto: Grepa/Digitalsport) Fotball , 28.AUG.12 - FUSSBALL - UEFA Champions League, Play Off, NK Maribor vs Dinamo Zagreb . Bild zeigt Trainer Ante Cacic (Zagreb). Norway only

OMDISKUTERT: Flere har stilt spørsmål ved hvorfor Ante Čačić egentlig fikk jobben med å lede Kroatia. (Foto: Grepa/Digitalsport)

Veien til EM: Kroatenes vei frem til EM-billett skulle vise seg lang og kronglete og inneholde alt fra supporterbråk og poengtrekk til trenersparking underveis i kvalifiseringen. Riktignok hadde man i utgangspunktet sagt seg svært godt fornøyd med opprinnelig trekning ettersom man sammen med Italia fremsto som de to åpenbare kandidatene til direkte avansement i gruppe med Norge, Bulgaria, Aserbajdsjan og Malta, men til syvende og sist sto alt og falt på resultatene i siste runde før kroatene kunne innkassere EM-billett.

Niko Kovač hadde riktignok fått en sterk åpning på gruppespillet med ni poeng på de tre første kampene og siden et uavgjortresultat i Milano mot Italia før man befestet tabelltoppen gjennom å nedsable Norge med hele 5-1 hjemme i Zagreb i mars 2015. Ved halvgått løp sto kroatene med sterke 13 poeng og lite tydet på at plassen i Euro2016 var truet. Like fullt, storseieren mot Norge skulle ha sin pris ettersom rasistiske tilrop fra tribunene tvang kroatene til å spille neste hjemmekamp for tomme tribuner. I og for seg et utfall man kunne leve fint med sett til kun det sportslige, men det fulgte også en advarende pekefinger om fremtidig poengtrekk fra UEFA med på kjøpet. En trussel UEFA snart skulle benytte seg av og med det forrykke maktbalansen i gruppe H.

Før neste hjemmekamp, den for tomme tribuner, hadde noen i nattens mulm og mørke risset et stort hakekors inn i matta på stadionet i Split. Direkteoverføringen fra 1-1 kampen på Poljud viste at det kroatiske forbundet riktignok hadde forsøkt å fjerne symbolet før kampstart – om enn noe halvhjertet – men UEFA var alt annet enn imponert. Varen ble siden levert i form av poengtrekk. Samt ny kamp for tomme tribuner – denne gang hjemmekampen mot Bulgaria senere i kvalifiseringen. Poengtrekket hadde gitt et godt avhengt Norge et nytt og lite håp om Frankrike-tur, og når Kroatia høsten 2015 for alvor begynte å rote det til med 0-0 borte mot Aserbajdsjan og siden 2-0-tap på Ullevaal for Norge innebar det at trener Kovač ble løst fra oppdraget med å ta landslaget til EM – angivelig vel så mye på grunn av en feide med stjernen Luka Modrić som på grunn av resultatene.

Med kun to kamper igjen av kvalifiseringen hentet det kroatiske fotballforbundet inn Ante Čačić, en relativt umerittert trener som lenge hadde blitt beskyldt for å være løpegutten til den mildt sagt upopulære ledelsen i fotballforbundet, som ny landslagssjef. Hans oppgave var enkel. Man måtte vinne de to siste kampene i kvalifiseringen og samtidig håpe på at Norge ikke vant sin avgjørende kamp mot Italia. Som sagt så gjort – Bulgaria og Malta ble ekspedert henholdsvis hjemme og borte – og i Roma sørget mål fra Florenzi og Pelle for at italienerne tok sin ventede seier hjemme mot Høgmo & Co. Det femte EM-sluttspillet av seks mulige etter selvstendigheten på 90-tallet var et faktum.

Plusser: Kroatene kommer til EM-sluttspillet med en svært navngjeten midtbane. Mange vil påstå at den holder verdensklasse. I Modrić, Rakitić, Kovačić, Perišić, Brozović, Ćorić, Rog og Badelj har Čačić så mange tunge navn, med så mange fornemme klubbadresser, samt løfterike unggutter at svært få andre landslagssjefer i sommerens EM kan vise til det samme. Kanskje har man den aller beste midtbanespilleren av de alle, Luka Modrić, i sin midte og hvis den lille ballvirituosen er i humør vil kroatene automatisk også være gode. Det blir ofte stilt spørsmål til om Rakitić og spesielt Kovačić leverer som forventet på landslaget, et betimelig spørsmål for så vidt, men konstellasjonsmulighetene Čačić har i de ulike spillertypene er uansett noe de fleste trenere i sommerens EM vil misunne han.

Man kommer heller ikke utenom Mario Mandžukić på topp. Selv om angrepsrekka på langt nær har samme tyngde som midtbaneleddet leverer Juventus-spissen alltid for landslaget. Ikke bare i form av mål, men også i form av oppofrelse for laget som sårt trenger en slik skikkelse helt der fremme. Super-Marios form blir helt avgjørende for kroatene i dette mesterskapet.

(Foto: Anders Hoven/Digitalsport) Fotball , 6. september 2015 , EM-kvalifisering , Norge - Kroatia Euro-qual. men , Norway - Croatia 2-0 Luka Modric , kroatia

VIKTIGSTE: På en særdeles god midtbane, er Luka Modrić aller best. (Foto: Anders Hoven/Digitalsport)

Minuser: Dejan Lovren havnet i unåde hos trener Čačić og er ikke med til Frankrike, mens Vedran Ćorluka sliter med skader og står i fare for å miste deler eller til og med hele mesterskapet. I en forsvarsrekke der alternativene for øvrig er enten over toppen som spillere (Srna) eller av høyst diskutabel kvalitet (Schildenfeld, Vida og Strinić) kan det fort bli ungguttene Vrsaljko og Jedvaj som må dra det tyngste lasset. Vil de i så fall klare det i kamp etter kamp gjennom et helt mesterskap? Tvilsomt. Kroatene har uansett hvordan man vrir og vender på det store defensive utfordringer.

Trener Ante Čačićs viktigste funksjon vil trolig være å flytte kjegler på treningsfeltet. Skepsisen til 62-åringen ligger i utgangspunktet tjukt utenpå både supportere og spillere som er inneforstått med at Čačić primært fikk jobben fordi han var en av de nære allierte til mektige og forhatte fotballedere som Zdravko Mamić (kroatisk fotballs gudfar) og Davor Šuker (fotballpresident). Slik sett har landslagssjefen svært mye å bevise og få om noen tror han har tilstrekkelig autoritet og myndighet til å diktere meritterte stjerner som Modrić og Rakitić når situasjonen måtte kreve det. Her er det fort duket for spillermytteri om resultatene først uteblir og Čačić blir i så fall den første som går planken i møte med motgang. 

Profil/Nøkkelspiller: Ivan Rakitić i all ære – den store profilen hos kroatene er og blir Luka Modrić. På sitt beste Europas kanskje aller beste sentrale midtbanespiller og den som dikterer både tempo og kampbilde for kroatene. Via Dinamo Zagreb og Tottenham har 30-åringen fra Zadar tatt steget opp som en av de virkelig store i Real Madrid og den lille midtbanemaestroen ankommer EM i tilsynelatende svært god form. Det er en forutsetning for kroatisk EM-suksess. Erfaringene viser at når Modrić fungerer – ja, da gjør det kroatiske landslaget det også. Til gjengjeld er det få andre som klarer å fylle rollen dersom Modrić ikke har dagen.

Kamper:

12. juni 15.00: Tyrkia. Parc des Princes, Paris. NRK1

17. juni 18.00: Tsjekkia. Stade Geoffroy-Guichard, Saint-Étienne. TV2

21. juni kl 21.00: Spania. Noveau Stade de Bordeaux, Bordeaux. TV2 Zebra

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Legg igjen en kommentar