Kan de regjerende europamesterne revansjere det forsmedelige VM-sluttspillet i 2014?

Meritter

Vinnere: 1964, 2008, 2012

Andreplass: 1984

Kvartfinale: 1996, 2000

Gruppespill: 1980, 1988, 2004

I gruppe med: Kroatia, Tsjekkia, Tyrkia

Spillertropp:

Keeper:

David de Gea (25, Manchester United), Iker Casillas (35, FC Porto), Sergio Rico (22, Sevilla)

Forsvar:

Dani Carvajal (24, Real Madrid), Sergio Ramos (30, Real Madrid), Gerard Piqué (29, Barcelona), Jordi Alba (27, Barcelona), Juanfran (31, Atlético Madrid), Marc Bartra (25, Borussia Dortmund), César Azpilicueta (26, Chelsea), Mikel San José (26, Athletic Bilbao)

Midtbane:

Sergio Busquets (27, Barcelona), Andrés Iniesta (32, Barcelona), Thiago Alcántara (25, Bayern München), Bruno Soriano (31, fyller 32, Villarreal), Cesc Fábregas (29, Chelsea), Koke (24, Atlético Madrid), David Silva (30, Manchester City)

Angrep:

Nolito (29, Celta Vigo), Pedro (28, Chelsea), Álvaro Morata (23, Juventus), Aritz Aduriz (35, Athletic Bilbao), Lucas Vasquéz (24, blir 25, Real Madrid)

Trener: Vicente del Bosque

Spain's coach Vicente del Bosque during international match of the qualifiers for the FIFA World Cup Brazil 2014.March 22,2013.(Foto: ALTERPHOTOS/Acero)

Vicente del Bosque har styrt Spania med stor suksess siden 2008, med VM i 2014 som det store unntaket. (Foto: ALTERPHOTOS/Acero)

Veien til EM: EM-kvaliken ble som forventet rene motorvegen for de regjerende mesterne til Vicente del Bosque. Med ni seire, ett tap og 23-3 i målforskjell var det aldri noe spørsmål om La Roja skulle til Frankrike i sommer. Del Bosques menn har vunnet tre av de fire siste store turneringene for landslag, men VM i 2014 ble en eneste stor skuffelse for det som den gang var de regjerende verdensmesterne. Spanjolene innledet mesterskapet med to tap og var ute av moroa før den begynte. Det er gjort ti utskiftninger siden den gang, og det er nok en revansjelysten spansk gjeng som reiser nord-østover til Frankrike for å forsvare tittelen som Europas beste fotballandslag.

Spain's Sergio Busquets during friendly match. June 1,2016.(Foto: ALTERPHOTOS/Acero)

HJERNEN: Sergio Busquets binder Spania sammen. (Foto: ALTERPHOTOS/Acero)

Plusser: Den største styrken til Spania er at det ikke finnes en klar svakhet. Laget ser jevnt over meget sterkt ut, og trener Vicente del Bosque fikk prøvd flere nye spillere mot slutten av kvalifiseringen. Store deler av troppen har vært med landslaget i flere år, og de kjenner hverandre meget godt. Samspillet mellom lagdelene skal i utgangspunktet være det aller beste satt opp mot de andre forhåndsfavorittene, og brorparten av spillerne spiller til daglig i sin hjemlige liga.

Spesielt defensivt ser den spanske troppen kruttsterk ut. Iker Casillas har vært Spanias ubestridte burvokter i en årrekke, men nå ser det endelig ut til at de har funnet en verdig erstatter. David de Gea har nettopp lagt nok en personlig kjempesesong med Manchester United bak seg, og blir nok å finne mellom rammene for spanjolene i dette mesterskapet. Foran seg har han en forsvarsfirer bestående av Barcelona- og Real Madrid-spillere. Sergio Ramos og Gerard Pique kommer til å utgjøre stopperparet, mens Dani Carvajal og Jordi Alba skal springe utrettelig på sidebackene.

Foran seg har de selve hjernen i laget. Mannen som binder lagdelene sammen, og sørger for at maskineriet fungerer som det skal. Kanskje verdens beste defensive midtbanespiller i Sergio Busquets. Sammen med David de Gea er han lagets viktigste spiller. Spanias største fordel mot de andre lagene er at det finnes kun én Sergio Busquets.

Minuser: I motsatt ende av banen ser det derimot ikke like lyst ut for laget som for ikke lenge siden hadde storscorere som Raúl, David Villa og Fernando Torres på laget. I 2014 gikk de inn i sluttspillet med en glohet Diego Costa fremst på banen. Denne gangen er både Costa og Torres vraket, og Alvaro Morata ser for øyeblikket ut til å bli spanjolenes spisshåp i mesterskapet. I bakhånd har de 35 år gamle Aritz Aduriz som scoret sitt første landslagsmål så sent som i mars, som sin eneste rene spiss.

Da del Bosques menn vant Europamesterskapet i 2012 spilte de store deler av mesterskapet uten en ren spiss. Midtbanespilleren Cesc Fábregas bekledde spissplassen, og det gjenstår å se hvem som får æren av å spille aller fremst for La Roja i dette mesterskapet.

Profil/Nøkkelspiller:

Her står det mellom to spillere. Ettersom Sergio Busquets fikk en del skryt tidligere, trekkes David de Gea frem. Målvakten er noe helt spesielt, og kan vinne poeng og kamper på egenhånd. Han skal ha mye av æren for at klubblaget hans ikke er en middelhavsfarer, og han konkurrerer med Tysklands Manuel Neuer om å være verdens beste keeper for øyeblikket. I et EM-sluttspill er det viktig å slippe inn lite mål, og ikke bli overrasket om David de Gea er den keeperen som slipper inn minst av alle.

Spania har gode tradisjoner på målvaktsiden, og det var kanskje der det sviktet i VM for to år siden. I år har de derimot en fordel mot de andre lagene på keepersiden, og fremgangen til David de Gea de siste årene gjør at ingen tviler på Spania selv om det gikk rett vest i forrige mesterskap. Det sies at angrep vinner kamper, men forsvar vinner mesterskap. I så fall er Spania i rute før det kommende mesterskapet.

Spain's David De Gea during the first training of the concentration of national soccer team before the Uefa Euro 2016. Jun 4,2016. (Foto: ALTERPHOTOS/Rodrigo Jimenez)

FULL KONTROLL: David de Gea er blant verdens beste keepere. Her fra en landslagstrening i forkant av EM. (Foto: ALTERPHOTOS/Rodrigo Jimenez)

Kamper:

13. juni 15.00: Tsjekkia. Stadium Municipal, Toulouse. NRK 1.

17. juni 21.00: Tyrkia. Allianz Riviera, Nice. TV2 Zebra.

21. juni 21.00: Kroatia. Matmut Atlantique, Bordeaux. TV2 Zebra.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

18 år gammel gutt fra Levanger. Følger Liverpool og generelt Premier League tett. I Spania er Atlético Madrid laget. Når det kommer til norsk fotball er det Levanger FK som ligger nærmest mitt hjerte, fulgt av Rosenborg. En av to i bettingduoen @trondertips. Skribent i LFK Media (10.plass i NM i fotballweb)

Legg igjen en kommentar