40 år siden forrige triumf; er det duket for en ny Panenka?

Meritter i EM:
Vinnere: 1976

Andreplass: 1996

Tredjeplass: 1960, 1980, 2004

I gruppe med: SpaniaKroatia og Tyrkia

Spillertropp

Keeper: Petr Cech (34, Arsenal), Tomás Koubek (23, Liberec), Tomás Vaclík (27, Basel)

Forsvar: Theodor Gebre Selassie (29, Bremen), Roman Hubník (31, Plzen), Pavel Kaderabek (24, Hoffenheim), Michal Kadlec (31, Sparta Praha), David Limberský (32, Plzeň), Tomás Sivok (32, Bursaspor), Marek Suchý (28, Basel)

Midtbane: Vladimír Darida (25, Hertha Berlin), Borek Dockal (27, Sparta Praha), Daniel Kolár (30, Plzen), Ladislav Krejcí (23, Sparta Praha), David Pavelka (25, Kasımpaşa), Jaroslav Plasil (34, Bordeux), Daniel Pudil (30, Sheff. Wednesday), Tomás Rosický, (35, Arsenal), Jirí Skalák (24, Brighton), Josef Sural (26, Sparta Praha)

Angrep: David Lafata (34, Sparta Praha), Tomás Necid (26, Bursaspor), Milan Skoda (30, Slavia Praha)

Trener: Pavel Vrba

 

Veien til EM:

Tsjekkia er en av de yngste nasjonene i årets EM, men det har så absolutt ikke vært et hinder for suksessen. Siden oppløsningen av Tsjekkoslovakia i 1993 har landet klart å kvalifisere seg til hvert eneste Europamesterskap. I 1996 havnet de på en overraskende 2. plass, etter å ha tapt finalen 2-1 for Tyskland etter en golden goal av Olivier Bierhoff. Det er nå fire tiår siden Tsjekkias forrige EM-seier, da Antonín Panenka foreviget sin avgjørende straffe-chip i straffesparkkonkurransen for daværende Tsjekkoslovakia mot Vest-Tyskland etter 2-2 ved full tid i Beograd i 1976. Årets utgave har kanskje ikke de samme forutsetningene som gullvinnerne i -76, men de har likevel potensialet til å overraske stort.

Tsjekkia havnet i den i utgangspunktet lite spennende gruppe A, med Nederland og Tyrkia som klare forhåndsfavoritter. Tsjekkia forventet man skulle havne på en tapper play-off-plassering, etter at de to førstnevnte hadde knivet ferdig om førsteplassen. Slik skulle det altså ikke gå, ikke i det hele tatt. Tsjekkia startet sin kvalifisering med å slå Nederland 2-1 hjemme, og fortsatte med ytterligere tre seiere. Deretter fulgte et dårlig periode med én uavgjort og to tap, før ny seier borte mot Latvia fornyet EM-håpet. Hjemme mot Tyrkia ble det derimot tap, men i siste kamp ble avansementet sikret med en dramatisk 3-2 seier borte mot Nederland på Amsterdam Arena, og Tsjekkia endte opp som overraskende gruppevinner foran Island (!) og Tyrkia.

Vrba og Tsjekkia havnet i en veldig tøff gruppe. (Foto: Digitalsport)

Pavel Vrba og Tsjekkia havnet i en veldig tøff gruppe. (Foto: Digitalsport)

Plusser:
Midtbanen:
Lagets klart største fortrinn er uten tvil midtbanen. Dockal, Krejcí og Sural krydrer vingene og utgjør kjernen i den offensive kraften. Sentralt er det Darida, Pavelka som dikterer, med uvurderlige innslag av rutine fra stjernene Rosický og Plasil.

Keeper: Cech er av en de beste keeperne i verden, med et skyhøyt toppnivå. Når han har dagen, er målet fullstendig stengt.

Backer: De temposterke sidebackene i Limbersky og Kaderabek tilfører laget en ekstra dimensjon på kantene, og styrker det offensive spillet ytterligere. Her har de også god dekning i både Gebre Selassie og Kadlec.

Samspillet: Flere av spillerne i troppen har en eller annen tilknytning til klubben Sparta Praha fra hjemlandet. Enten så spiller de der nå, eller så har de vært innom klubben tidligere en gang i karrieren. Dette binder spillerne sammen i bekjentskap med hverandre, og skaper et samspill man ellers ikke ville hatt i et landslag med spillere fra forskjellige klubber.

Minuser:
Forsvaret:
Selv om Tsjekkia har en av verdens burvoktere i Petr Cech, så er det forsvaret som er det store spørsmålstegnet i dette laget. Det mangler store profiler i midtforsvaret, noe 14 baklengsmål i kvalifiseringen illustrerer klart og tydelig. Veteranen Kadlec er stabilt god, men har mistet mye av den karakteristiske farten sin, og er blitt omskolert fra venstreback til stopper i landslagsammenheng. Spørsmålet er hvem som blir å danne stopperpar sammen med Kadlec. Alternativene det står mellom er Suchý og Sivok som begge spiller på beskjedne nivåer utenfor landslaget. Reserven Hubník er ikke forventet å få mye spilletid, med mindre noen av de foran i køen skulle bli utilgjengelige. Vrba har en jobb foran seg når det kommer til å komponere en backfirer som klarer å holde nullen, noe de aldri klarte i kvalifiseringen. Skal de gjenskape triumfen fra -76, så må han det.

Spissplassen: I angrep er det ringreven Lafata som har vært foretrukket foran den yngre Necid, hvor Skoda har fungert mer som en avløser for de to. Laget scoret totalt 19 mål (fire av de var selvmål) i kvalifiseringen, som er vel og bra, men nesten halvparten er signert midtbanespillere. Dockal ble lagets toppscorer med 4 mål – imponerende for en ving – men når reservespissen Skoda er den angriperen med flest nettsus, så lyser det i noen varsellamper. Spissene må aktiveres skal Tsjekkia få noe som helst ut av den knalltøffe gruppa de befinner seg i.

Dockal har sålangt vært avgjørende for Tsjekkias suksess. Her i aksjon i en vennskapskamp mot Sverige (foto: Bildbyrån/Digitalsport)

Borek Dockal har så langt vært avgjørende for Tsjekkias suksess.  (Foto: Digitalsport)

Profil/Nøkkelspiller:

Det er flere jokere som kan avgjøre i dette laget. Veteranene Rosicky og Plasil har spilt på europeisk toppnivå i flere år, og kan med verdifulle rutine og enkeltferdigheter fort vippe kamper i tsjekkisk favør skulle det være behov for et par bokseåpnere. Det noe tvilsomme midtforsvaret gjør at ansvaret på Cech øker betraktelig, og derfor kan man si han at også han alene er en vital del av suksessen. Likevel ønsker jeg å trekke frem en annen spiller.

 

Tungt skudd, presis dødballsfot, slepen teknikk og høy fotballintelligens. Dette er noen av adjektivene som beskriver lagets viktigste profil. Borek Dockal har med sitt giftige høyrebein stått bak totalt fem mål i kvalifiseringen (fire scoringer, og én målgivende). Bare høyrebacken Kaderabek har vært i nærheten av lignende statistikker med sine to mål og to assists. Likevel trekkes Dockal frem som den spilleren som må prestere oftest skal laget avansere til sluttspillet. Da han tjente sine penger i Rosenborg fikk Tippeligaen et inntrykk av hva som bor i han. Det han mangler i fart veier han opp for med en uhyrlig presisjon i spillet sitt. Dødballer var et ekstremt farlig våpen med Dockal på banen, og i fritt spill utgjorde han en enda større trussel. Han kan både slå gode innlegg fra kanten, eller bryte inn og avslutte selv. En slik uforutsigbarhet er det nok bare en god Rosicky som kan matche, men slike øyeblikk har sistnevnte hatt færre og færre av i løpet av de seneste årene. Det blir til syvende og sist opp til Dockal å føre Tsjekkia videre fra det innledende gruppespillet, men med motstandere som Spania og Kroatia trenger han å få litt hjelp fra sine mange lagkamerater. Er det duket for en ny Panenka?

 

Kamper:

  1. juni 15.00: Spania. Stadium Municipal, Toulouse. NRK1
  2. juni 18.00: Kroatia. Stade Geoffroy Guichard, Saint Etienne. TV2
  3. juni 21.00: Tyrkia. Stade Bollaert-Deleis, Lens. TV2

 

 

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Medievitenskapstudent med en interesse for italiensk fotball.

Legg igjen en kommentar