Få har tro på dem, men kan Fatih Terim nok en gang sende Tyrkia nesten til topps?

Meritter:

Semifinale: 2008

Kvartfinale: 2000

Gruppespill: 1996

I gruppe med: Spania, Tsjekkia, Kroatia

Spillertropp:

Keeper:

Harun Tekin (26, Bursaspor), Onur Kıvrak (28, Trabzonspor), Volkan Babacan (27, İstanbul Başakşehir)

Forsvar:

Ahmet Çalık (21, Gençlerbirliği), Gökhan Gönül (31, Fenerbahçe), Hakan Balta (33, Galatasaray), İsmail Köybaşı (26, Beşiktaş), Semih Kaya (25, Galatasaray), Şener Özbayraklı (26, Fenerbahçe)

Midtbane:

Arda Turan (29, Barcelona), Caner Erkin (27, Inter Milan), Hakan Çalhanoğlu (22, Bayer Leverkusen), Mehmet Topal (30, Fenerbahçe), Nuri Şahin (27, Borussia Dortmund), Oğuzhan Özyakup (23, Beşiktaş), Olcay Şahan (29, Beşiktaş), Ozan Tufan (21, Fenerbahçe), Selçuk İnan (31, Galatasaray), Volkan Şen (28, Fenerbahçe), Yunus Mallı (24, Mainz)

Angrep:

Burak Yılmaz (30, Beijing Guoan), Cenk Tosun (24, Beşiktaş), Emre Mor (18, Nordsjælland)

Trener: 

Fatih Terim (62)

Fatih Terim har utrettet mirakler med Tyrkia før. Klarer 62-åringen å kopiere den fabelaktige semifinaleplassen fra 2008? (Foto: Digitalsport)

Fatih Terim har utrettet mirakler med Tyrkia før. Klarer 62-åringen å kopiere den fabelaktige semifinaleplassen fra 2008? (Foto: Digitalsport)

Veien til EM:

I gruppe med blant annet Tsjekkia, Nederland og Island var det lite som tydet på at Tyrkia skulle få en enkel vei til mesterskapet, og de første kampene ga ikke folket nevneverdig tro på at tyrkerne igjen skulle bli å se i europeisk landslagsfotballs gjeveste selskap i Frankrike.

Laget åpnet med å få regelrett stokkepryl av Island på sagaøya, før de gikk på et forsmedelig tap hjemme mot laget de møter i gruppespillet, Tsjekkia. Til tross for at de mer eller mindre dominerte kampen, og tok ledelsen etter bare åtte minutter, sørget Bořek Dočkal for at alle de tre poengene ble med tilbake til Praha.

Legger man til et meget svakt 1-1 resultat mot Latvia i den påfølgende runden, var det svært lite som tydet på at Tyrkia var et lag kam kom til å stifte nærmere bekjentskap med i Frankrike sommeren 2016.

Trener Terim og spillerne må likevel ha skjønt alvoret i situasjonen – eventuelt at despot-in-spe Recep Erdoğan hvisket noen «velvalgte» ord i øret til spillerne – for i neste runde ekspederte de rutinemessig Kazakhstan 2-1, før den virkelige styrkeprøven stod foran dem; Nederland på AmsterdamArena. Hollenderne hadde nedsablet Latvia 6-0 på samme stadion runden før. De oransje fikk likevel slite mot Tyrkia, som tok ledelsen etter nærmere 40 minutters spill da en meget frisk Burak Yılmaz sendte ballen forbi Jasper Cillessen. «Sensasjonen» virket å være et faktum, men Schalke-spissen Klaas-Jan Huntelaar reddet likevel landsmennenes skinn med en utligning langt inn i overtiden.

Tyrkia tok alle tre poengene i den påfølgende kampen mot Kazakhstan, men snublet nok en gang mot Latvia og klarte bare 1-1 mot gruppens klart svakeste lag. Så stod Nederland nok en gang for tur, denne gangen i Istanbul. Bortelaget kom med et overraskende tap borte mot Island i bagasjen, og var nok revansjelystne – men samtidig desperate. Oddsen var likevel på deres side, da Tyrkia ikke hadde slått dem siden 1997. Som de gjorde i Amsterdam i det forrige møtet, tok Tyrkia ledelsen også i Istanbul, denne gangen ved Beşiktaş’ midtbanespiller Oğuzhan Özyakup. Men Nederland skulle denne gangen ikke klare å kjempe seg tilbake, men ble i stedet ydmyket på det groveste av hjemmelaget, som til slutt vant 3-0 etter skåringer av kaptein Arda Turan og Yılmaz. Plutselig var Tyrkia på tredjeplass, og kvalifikasjon virket ikke totalt usannsynlig likevel.

Seiere i de to siste kampene mot Tsjekkia og Island sørget ikke bare for at Nederland ble holdt utenfor det gode selskap, men Tyrkia endte også opp som best av lagene på tredjeplass, og dermed var billettene til Frankrike booket. Mesterskapet er bare deres fjerde siden de for aller første gang var med i 1996.

Plusser:

Det tyrkiske folket, og trener Terim, setter sin lit til midtbanen. Lagdelen stikker seg ut som den aller mest talentfulle, med spillere som Turan, Erkin og Çalhanoğlu. Slagene kommer til å stå på midten, noe Tyrkia er nødt til å utnytte til det fulle, da de bakre rekker ikke oser av selvtillit eller klasse. Terim spiller i stor grad en variant av 4-5-1, der han tidvis har spilt mer eller mindre uten en spiss. Tar denne gruppen kontroll på kampen og kommer seg inn i motstanderens sone, kan tyrkerne fort bli leie å møte.

Nevnte Çalhanoğlu blir nok sammen med Barcelonas Turan den motstanderen blir ekstra var på. Leverkusen-spilleren har en av turneringens giftigste frisparkbein, samtidig som han har en herlig evne til å lese spillet og fordele baller til medspillere. Tsjekkia, Kroatia og Spania må gjøre alt de kan for å tøyle 22-åringen, som nok kommer til å bli en av spillerne mange har et ekstra øye til denne sommeren. Vanligvis har han og lagkameratene hatt Mehmet Topal til å gjøre grovarbeidet som anker, men 30-åringen er trukket ned i forsvar for å bistå i en relativt svak lagdel. Til tross for dette er det et offensivt Tyrkia vi kommer til å se, og et lag med en eksepsjonell evne til å kjempe til siste slutt. Alle som elsker den runde ballen husker ennå kvartfinalen mot nåværende gruppemotstander Kroatia i 2008, da Tyrkia tok seg videre med en overtidsskåring etter 120 minutter.

Tyrkias suksess avhenger i stor grad om Arda Turan er i form. Kapteinen blir den nasjonen setter sin lit til i sommer. (Foto: Digitalsport)

Tyrkias suksess avhenger i stor grad om Arda Turan er i form. Kapteinen blir den nasjonen setter sin lit til i sommer. (Foto: Digitalsport)

Minuser:

Plassen i mesterskapet ble sikret med et nødskrik, og Tyrkia fremstod som alt annet enn trygge, spesielt defensivt. Laget slipper generelt inn for mye mål, og Terim sliter med å få lagdelen til å fungere optimalt. Topals omskolering til midtstopper taler sitt tydelige språk, og man ser av troppsammensetningen og spillestilen at treneren satser på å angripe med full styrke og håpe at dette tipper kampene i deres favør.

Betryggende er det heller ikke at kaptein Turan ikke har hatt sin beste sesong etter overgangen fra Atlético Madrid i fjor sommer. 29-åringen fikk ikke spille før i januar på grunn av Barcelonas overgangsnekt, og han har ikke klart å kopiere formen fra Madrid. Formsvikt kan man også i aller høyeste grad tilskrive spissen Burak Yılmaz, som etter overgangen til kinesisk fotball har sett ut som en skygge av seg selv. 30-åringen er langt fra i form, og mange stiller seg spørsmål om han i det hele tatt fortjener å få spille. Problemet er at Tyrkia ikke har særlig mange andre alternativer på topp annet enn Cenk Tosun. Til tross for at Emre Mor er spennende, er det lite trolig at 18-åringen er klar til å ta en sentral rolle i angrepet. Svikter Yılmaz står Terim igjen med lite alternativer i front, og da kan Tyrkia fort bli et nummer for lite mot mer rutinerte spanjoler og kroater.

Profil/nøkkelspiller:

Lagets største stjerne er utvilsomt Barcelona-spiller Arda Turan. Midtbanegeneralen tiltrakk seg mye positiv oppmerksomhet som Atlético Madrid-spiller, som til slutt førte til en overgang til seriemester Barcelona. 29-åringen har evnen til å styre spillet i den retningen han ønsker, og får han nok tid stresser han de aller fleste forsvarsspillere. Med 90 landskamper i beltet har han erfaringen som skal til for å lede laget i mesterskapet, og spillerne går virkelig i krigen for sin kaptein. Selv om han ikke har vært i sitt livs form siden han ble klarert for spill i januar, så er både rutinen og evnene til Turan uvurderlige for tyrkerne. Dersom han ikke går foran ser det mørkt ut for videre avansement for Terims menn.

Kamper:

12. juni 15.00: Kroatia. Parc de Princes, Paris. NRK1

17. juni 21.00: Spania. Allianz Riviera, Nice. TV2

21. juni 21.00: Tsjekkia. Stade Bollaert-Delelis, Lens. TV2 Zebra

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Pål Hægland

Stor fan av obskur fotball fra de rareste steder. Har en ekstra stor forkjærlighet for fotballen i USA, Salomonøyene og stort sett de rareste verdenshjørner. Stolt medlem av Fotballsonen siden 2012.

Legg igjen en kommentar