Belgia er rangert som det beste landslaget i Europa, men kan de anses som en av favorittene foran mesterskapet?

Meritter i EM:
Andreplass: 1980
Tredjeplass: 1972
I gruppespill: 1984, 2000

I gruppe med:
Italia, Sverige, Irland

Spillertropp:

Keepere:
Thibaut Courtois (24, Chelsea), Simon Mignolet (28, Liverpool), Jean-Francois Gillet (37, Mechelen).

Forsvar:
Toby Alderweireld (27, Tottenham), Thomas Vermaelen (30, Barcelona), Jan Vertonghen (29, Tottenham), Jason Denayer (20, Galatasaray), Thomas Meunier (24, Club Brugge), Christian Kabasele (25, Genk), Jordan Lukaku (21, Oostende), Laurent Ciman (30, Montreal).

Midtbane:
Radja Nainggolan (28, Roma), Axel Witsel (27, Zenit), Marouane Fellaini (28, Manchester United), Moussa Dembele (28, Tottenham), Kevin De Bruyne (24, Manchester City), Eden Hazard (25, Chelsea), Yannick Ferreira Carrasco (22, Atletico Madrid), Dries Mertens (29, Napoli).

Angrep:
Romelu Lukaku (23, Everton), Divock Origi (21, Liverpool), Christian Benteke (25, Liverpool), Michy Batsuhayi (22, Marseille).

Trener:
Marc Wilmots

Veien til EM:

Belgia har i lange tider vært en sovende kjempe i EM-sammenheng, men kan vise til to medaljer fra mesterskapene i 1972 og 1980. Sett bort fra dette har de kun vært kvalifisert til to EM-sluttspill, men under VM i 2014 nådde Les Diables Rouges kvartfinalen i VM og viste med det at de igjen er å regne med som et av verdens beste landslag. I kvalifiseringen til årets mesterskap har belgierne bevist at de er blant verdens beste landslag. Med 7-2-1 totalt, og imponerende 24-5 i målforskjell vant de sin kvalifiseringsgruppe. Med bakgrunn i disse resultatene, samt flere sterke resultater i privatlandskamper har Belgia tatt seg til en andreplass på FIFA-rankingen, og tidligere denne våren var faktisk Wilmots menn rangert som verdens beste landslag. Det er ikke mange år siden belgisk fotball lå i grus, men en imponerende snuoperasjon har tatt sted og den gyldne generasjonen skal nå være i sin beste alder. Med det bør Belgia være i stand til å nå langt i kampen om å krones som Europas beste landslag, og de er klare favoritter til å gå videre fra gruppe E sammen med Italia.

Plusser:

Belgia har ikke hatt et så solid landslag som det de har nå på svært mange år. De har svært bra bredde fremover på banen, og har store profiler i de offensive rollene. Romelu Lukaku har i flere år vært en fryktet spiss og har lagt bak seg sin mest målrike sesong som toppspiller. På topp har man også spillere som Benteke, Origi, samt at Batsuhayi har levert en kanonsesong i Marseille. Det er dog i rollene bak spissen at vi finner Belgias største stjerner. Kevin De Bruyne har tatt Premier League med storm og fortsatt storspillet fra fjorårssesongen. Han har riktignok vært noe skadeplaget, men har vist god form den siste tiden. Det har også lagets kaptein, Eden Hazard, gjort. Alt i alt har det vært en svært skuffende sesong for kantspilleren, men på tampen av sesongen har han igjen vist seg fra sin beste side.

Marc Wilmots råder over et av mesterskapets beste mannskap (Foto: Kieran McManus, BPI).

Marc Wilmots råder over et av mesterskapets beste mannskap (Foto: Kieran McManus, BPI).

Midtbaneduoen ser også solid ut, med Nainggolan, Witsel og Dembele som de fremste alternativene. På stopperplass finner man Tottenham-duoen Vertonghen og Alderweireld som har vært Premier Leagues kanskje beste stopperpar, og bakerst vokter Courtois buret. Sistnevnte har riktignok ikke levert noen kjempesesong, men det belgiske mannskapet ser svært solid ut. Offensivt har de levert svært godt, selv om man kanskje kunne trodd at man skulle få enda mer ut av en slik offensiv slagkraft, og med bare fem baklengs i kvalikken har de også holdt relativt tett bak. De siste to årene har det belgiske landslaget levert 20-3-3, hvilket sier alt om hvor bra dette mannskapet er.

Minus:

Det store spørsmålstegnet og minuset hos Belgia er backplassene, og spesielt med skade på Vincent Kompany er det noe tynt i de bakre rekker. City-stopperen, som normalt sett er kaptein for landslaget, har spilt en avgjørende rolle i mange år og vil bli savnet. I tillegg har Vermaelen slitt noe med skader inn mot mesterskapet, men han blir med og er klar for spill. I den siste oppkjøringskampen spilte Denayer og Jordan Lukaku på backplassene, og mot et norsk lag med bra tempo i angrepsrekken ble det åpenbart at det også mangler tempo i det belgiske forsvaret. Kvaliteten på sidebackene og mangelen på fart i det bakre ledd blir Belgias store akilleshæl denne sommeren!

Ellers har Wilmots fått noe kritikk for å ikke ha fått det beste ut av De Bruyne og Hazard, og dette samspillet må sitte for at Belgia skal skinne på sitt sterkeste i sommer. De mangler også en spiss som virkelig bøtter inn mål på landslaget og det siste året har det vært en del rotasjoner på spissplassen. Det er faktisk Marouane Fellaini som er mestscorende i den belgiske troppen, med sine 15 mål, og savnet av en målscorer kan bli en faktor i EM.              

Profil: Kevin De Bruyne

Kevin De Bruyne vil være blant Belgias viktigste spillere denne sommeren. Her har han avgjort kvartfinalen i CL mot PSG (Foto: Matt West, BPI)

Kevin De Bruyne vil være blant Belgias viktigste spillere denne sommeren. Her er han i aksjon for City, og har avgjort kvartfinalen i Champions League mot PSG (Foto: Matt West, BPI).

Mange er allerede nevnt, og det er et belgisk lag med mange profiler som reiser til Frankrike denne sommeren. Eden Hazard er kaptein og har kanskje vært lagets største stjerne de siste årene, men med bakgrunn i den svake sesongen han har lagt bak seg er han nødt til å finne seg i at Kevin De Bruyne får status som Belgias største profil hos oss. City-spilleren scoret syv mål og leverte ni målgivende pasninger i sin første sesong i Premier League. Det er imponerende, og når man har i minne at han leverte hele 30 målpoeng i sin siste Wolfsburg-sesong forstår man hvilken fantastisk spiller det er snakk om. De Bruyne ble også landslagets toppscorer i kvalifiseringen med fem mål på ti kamper. Belgia har mange strenger å spille på, men ingen fyller playmakerrollen i nærheten av like godt som De Bruyne og han blir dermed en avgjørende spiller for Wilmots & co i Frankrike.

Kamper:
13. juni 21.00: Italia. Parc Olympique Lyonnais, Lyon. TV2.
18. juni 18.00: Irland. Nouve Stade de Bordeaux, Bordeaux. TV2.
22. juni 21.00: Sverige. Allianz Riviera, Nice. NRK1.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Per A Solberg

25 år, har en mastergrad i idrettsvitenskap og jobber innen fotballen. @PerSolberg på Twitter.

Legg igjen en kommentar