Gli Azzurri skal ut i sitt 9. Europamesterskap. Sist kom italienere helt til finalen, men mange mener at Antonio Contes mannskap får det langt tøffere i år.

Meritter i EM:

Vinnere: 1968

Andreplass: 2000, 2012

Fjerdeplass: 1980

Semifinale: 1988

Kvarfinale: 2008

Gruppespill: 1996, 2004

I gruppe med: Belgia, Sverige, Irland


Spillertropp:

Keeper:

Gianluigi Buffon (38, Juventus), Federico Marchetti (33, Lazio), Salvatore Sirigu (29, PSG)

Forsvar:

Andrea Barzagli (35, Juventus), Leonardo Bonucci (29, Juventus), Giorgio Chiellini (31, Juventus), Angelo Ogbonna (28, West Ham)

Midtbane:

Federico Bernardeschi (22, Fiorentina), Antonio Candreva (29, Lazio), Matteo Darmian (26, Manchester United), Daniele De Rossi (32, Roma), Matteo Di Sciglio (23, Milan), Stephan El Shaarawy (23, Roma), Alessandro Florenzi (25, Roma), Emanuele Giaccherini (31, Bologna), Thiago Motta (33, PSG), Marco Parolo (31, Lazio), Stefano Sturaro (23, Juventus)

Angrep:

Eder (29, Inter), Ciro Immobile (26, Torino), Lorenzo Insigne (25, Napoli), Graziano Pellé (30, Southampton), Simone Zaza (24, Juventus)

Trener: Antonio Conte

Veien til EM:

Den 23. februar 2014 ble Italia trukket i gruppe med Azerbaijan, Bulgaria, Kroatia, Malta og Norge. Forhåndsfavorittene var naturlig nok italienere, sammen med Kroatia anført av en leken Luca Modric. Antonio Contes Italia debuterte i Oslo, der Ullevaal endelig kunne slå seg på brystet med ”fullsatt”-stempelet. Den tidligere Juventus-treneren lot seg imponere over 2-0 seieren mot Norge, som hadde den gang en viss Mats Møller Dæhli på høyre flanke. Italias målscorere Simone Zaza og Leonardo Bonucci sørget for en av mange trepoengere som skulle komme i løpet av denne kvalifiseringen. Det gikk langt verre spillemessig mot henholdsvis Azerbaijan og Malta, selv om italienere tok alle poengene i begge oppgjørene. Usikkerheten blant fansen begynte å spre seg, da de ønsket en attraktiv og kreativ spillestil kontra en sliteseier med ettmåls margin. Tre uavgjorte fulgte etter, før to nye ettmåls seiere. Man ser allerede her konturene av svakhetene til årets utgave av Italia, noe vi kommer tilbake til.

Siste kampen i kvalifiseringen skulle være mot Norge, der Italia, igjen måtte slite seg til tre poeng. Denne gang gikk de norske gutter tom for krefter, før Alessandro Florenzi og Graziano Pellé sendte dem til kvalik mot Ungarn. Italienere endte derimot som gruppevinnere, tross lite overbevisende spillestill. Oppskriftsmessig, vil Antonio Conte si.

Glem heller ikke at Italia er et lag for de store anledninger og pleier å levere når det gjelder så mest.

Thiago Motta (PSG) er fast inventar i Paris, men har tilgode å imponere for Italia (Foto Andrea Staccioli / Insidefoto)

Thiago Motta (PSG) er fast inventar i Paris, men har tilgode å imponere for Italia (Foto Andrea Staccioli / Insidefoto)

Plusser:

Har man fulgt med på fotball over lenger periode, er det obligatorisk å vite at italienere er mestere i forsvar og taktikk. Få nasjoner, om noen, dedikerer så mange timer til dette, og det synes. Paolo Maldini, Alessandro Nesta, Franco Baresi, Fabio Cannavaro og mange andre har vært gjennom den prosessen, og det har betalt seg. Store navn finner man også i dagens Italia-forsvar, der Giorgio Chiellini har blitt en rutinert herremann. Juventus-spilleren kritiseres ofte for hans røffe spillespill, men at han, sammen med kompisene Leonardo Bonucci og Andrea Barzagli, danner et fantastisk forsvar, er det få som ville vært uenig i.

Man skal selvsagt ikke glemme kanskje den største stjerna av dem alle i årets EM: Gianluigi Buffon. Idet Fratelli D’Italia runger ut over stadion vet man at Gigi er i sitt ess. Landslagskeeperen elsker landet sitt og elsker det han driver med, det kan hans 157 landskamper skrive under på. 38-åringen er kanskje ingen unggutt lenger, men han er garantert den viktigste spilleren for Italia, og da ikke bare på banen. Måten han takler presset og ser til de yngre spillere er beundringsverdig, og, ved flere anledninger, har motspillere også ytret hvor høyt Buffon er respektert i fotballverden.

Å score mål på Buffon, Chiellini, Bonucci og Barzagli blir altså ingen enkel oppgave.

Minuser:

Det er like mange meninger om Italias landslag for tiden som det er hår på hodet til Antonio Conte. Fansen mener at landslagssjefen, som har allerede signert en kontrakt med sin neste arbeidsgiver, ikke tenker så mye på konsekvensene, skulle Italia gå på en smell i Frankrike. At 46-åringen har én fot i London er ikke umulig, men å ha supportere mot seg i sommer er ingen gunstig situasjon å være i. Da hjelper det ikke på med at troppen er så svak som den er.

Uten Marco Verratti (PSG) og Claudio Marchisio (Juventus), er midtbanen totalt blottet for kreativitet, og med professoren Andrea Pirlo i New York, er det få midtbanespillere utpå der som har det lille ekstra. Det satses da trolig på en aldrende Daniele De Rossi fra Roma, men, med all respekt for 32-åringen, er ikke han svaret på vårt spørsmål. Det er heller ikke Thiago Motta (PSG), som har fått ansvaret å bære den prestisjetunge nr 10 på ryggen i sommer. Når Conte har i tillegg muligheten å ta med seg Jorginho fra Napoli, som har hatt en fantastisk sesong, men lar være, vel..Da gjør en det vanskelig for seg selv.

Uten kreative sjeler på midtbanen, er mye overlatt til x-faktoren på topp. Dessverre, så er det verken x eller y der oppe. Brasilianeren Eder, som har scoret kun tre mål i 2016 reiser altså ned til Frankrike på bekostning av langt mer målkåte Leonardo Pavoletti eller Andrea Belotti. Fyrtårnet Graziano Pellé blir trolig spissmakkeren, som heller ikke holder samme nivå som vi husker fra tiden med Alessandro Del Piero, Fillippo Inzaghi og Christian Vieri. Tider.

Utrolig nok, velger Conte å ta med seg artister som Stephan El Shaarawy, Lorenzo Insigne og Federico Bernardeschi. Det er spillere som, på en god dag, kan få til det utrolige. El Shaarawy kommer fra en fin vårsesong i Roma, mens Lorenzo Insigne har holdt seg skadefri og vært en attraksjon for Napoli hele sesongen. Federico Bernardeschi har selveste Buffon skrytt av og har kanskje den dødeligste venstrefoten i troppen. Samtlige blir dessverre å se iført overtrekk når kampen mot Belgia sparkes i gang den 13. juni.

La oss bare håpe at Antonio Conte er smart nok til å krype til korset og endre taktikk underveis i EM. Ellers kan det bli gørrkjedelig å se på Italia i sommer.

Profil/Nøkkelspiller:

Leonardo Bonucci (Juventus) er en bærebjelke for Contes Italia i sommer (Foto Antonietta Baldassarre / Insidefoto)

Leonardo Bonucci (Juventus) er en bærebjelke for Contes Italia i sommer (Foto Antonietta Baldassarre / Insidefoto)

Det mangler ikke på store navn i EM-troppen til Italia. Men idet vi begynner med firkløveret bakerst, Buffon, Bonucci, Chiellini og Barzagli, vet vi at det er få profiler framover på banen. Valget vårt faller på maskinføreren Leonardo Bonucci. Uten Leo vil ikke Italia fungere, så enkelt er det. Det er han som trolig kommer til å holde sine forsvarkollegaer i sjakk, og den som starter alle offensiv mot motstanderens mål. Forvent tre-fire langpasninger mot Graziano Pellé eller Eder, som skal være millimeterpresise. Det at forsvarsrekka har flere hundre kamper sammen, både på klubb- og landslag, er uten tvil en styrke. Antonio Conte elsker Bonucci og kommer garantert til å bruke han som en viktig brikke i det offensive puslespillet.

Kamper:

13. juni kl 21.00: Belgia. Stadium Municipal, Toulouse. TV2

17. juni kl 15.00: Sverige. Stadium Municipal, Toulouse. NRK1

22. juni kl 21.00: Irland. Stade Pierre-Mauroy, Lille. NRK3

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Legg igjen en kommentar