Avanserer svenskene i EM for første gang siden 2004?

Meritter
:

Tredjeplass: 1992.

Kvartfinale: 2004.

Gruppespill: 2000, 2008, 2012.

I gruppe med: Irland, Italia, Belgia

Spillertropp:

Keeper:
Andreas Isaksson (34, Kasimpasa), Robin Olsen (26, FC København), Patrik Carlgren (24, AIK)

Forsvar:
Ludvig Augustinsson (22, FC København), Pontus Jansson (25, Torino), Andreas Granqvist (31, Krasnodar), Mikael Lustig (29, Celtic), Victor Lindelöf (21, Benfica), Erik Johansson (27, FC København), Martin Olsson (28, Norwich), Oscar Lewicki (23, Malmö)

Midtbane:
Oscar Hiljemark (23, Palermo), Emil Forsberg (24, RB Leipzig), Kim Källström (33, Grasshopper), Jimmy Durmaz (27, Olympiakos), Sebastian Larsson (31, Sunderland), Pontus Wernbloom (29, blir 30, CSKA Moskva), Erkan Zengin (30, Trabzonspor), Albin Ekdal (26, Hamburg)

Angrep:
John Guidetti (24 Celta Vigo), Zlatan Ibrahimovic (34, Paris Saint-Germain), Emir Kujovic (27, Norrköping), Marcus Berg (29, Panathinaikos)

Trener:
Erik Hamrén.

Usikker: Keeper Isaksson må holde ryggen i sjakk hvis Sverige skal gå langt (Foto: Digitalsport

Usikker: Keeper Andreas Isaksson må holde ryggen i sjakk hvis Sverige skal gå langt (Foto: Digitalsport

Veien til EM: Etter seks strake kamper uten tap i gruppe C, måtte «söta bror» likevel ta den tunge vegen om play-off for å sikre sine billetter til Frankrike. De startet kvalifiseringen sterkt, men to strake tap mot Østerrike og Russland gjorde at to oppgjør mot Danmark måtte til for å avgjøre skjebnen til Hamréns menn. Etter tre mål av superspissen Zlatan Ibrahimovic, og 4-3 sammenlagt kunne de blågule til slutt slippe jubelen løs i Parken.

Plusser: Sverige går inn i EM-sluttspillet uten store forventninger utenfra. Sammen med superstjernen Zlatan Ibrahimovic som gledelig tar alt rampelyset, vil det gi de yngre spillerne på laget ro til å senke skuldrene og gjøre det de kan best. Flere av spillerne i årets tropp var med på å vinne fjorårets u21-EM, så det er ingen tvil om at våre naboer i øst kan å spille fotball. Erfaringen de unge spillerne har med seg fra fjorårets triumf kan vise seg å bli viktig for de blågule, og kan gi de uerfarne spillerne en følelse av at de har vært med på dette før. Ikke se bort fra at spillere som Victor Lindelöf og Oscar Hiljemark får et oppløftende mesterskap dersom de får tillitt.

Minuser: I generalprøven mot Wales måtte førstekeeper Andreas Isaksson byttes av banen på grunn av det som lignet en ryggskade. Isaksson har vært svenskenes ubestridte ener mellom stengene siden kvalifiseringen til EM i 2004. Patrik Carlgren og Robin Olsen, som er de to andre målvakten i den svenske troppen, har til sammen fem landskamper. Isakssons tilstedeværelse gir trygghet til hele forsvaret, og det vil være et stort minus for Sverige å bytte sisteskanse så tett opptil et viktig mesterskap. Det er enda usikkert om den rutinerte ringreven blir å finne i det svenske buret under sommerens EM, men det er uansett ikke gunstig å ha en målvakt med vond rygg bakerst.

Ingen over, ingen ved siden: Zlatan Ibrahimovic er Sveriges beste spiller gjennom tidene.

Ingen over, ingen ved siden: Zlatan Ibrahimovic er Sveriges beste spiller gjennom tidene. (Foto: Digitalsport)

Profil/Nøkkelspiller: Zlatan Ibrahimovic. Tidenes mestscorende for det svenske landslaget. Mannen som denne sesongen scoret over ett mål i snitt per kamp i Ligue 1. Superstjernen som har vunnet den svenske Guldbollen hele ti ganger siden 2005. Ibrahimovic er spilleren man elsker å spille med, men hater å møte. Uten han mister ikke Hamrén bare sin beste spiller og kaptein, men også en ledertype med autoritet både på og utenfor banen. Med Ibrahimovic på banen vil alle motstanderne ha blikket festet på kraftspissen, noe som kan gi ekstra rom for resten av angrepsspillerne å boltre seg i. Verdensklassespilleren han vunnet ligagull i både Nederland, Italia, Spania og Frankrike, og ville glidd rett inn i startelleveren til hvilket som helst annet lag i EM.

Kamper:

  1. juni 18.00: Irland. Stade de France, Saint Denis. TV2.
  2. juni 15.00: Italia. Stadium Municipal, Toulouse. NRK1.
  3. juni 21.00: Belgia. Allianz Riviera, Nice. NRK1.
Annonse

Kommentarer

Om forfatter

18 år gammel gutt fra Levanger. Følger Liverpool og generelt Premier League tett. I Spania er Atlético Madrid laget. Når det kommer til norsk fotball er det Levanger FK som ligger nærmest mitt hjerte, fulgt av Rosenborg. En av to i bettingduoen @trondertips. Skribent i LFK Media (10.plass i NM i fotballweb)

Legg igjen en kommentar