Våre islandske brødre er klare for sitt aller første EM, skal det bli skrevet nye sagaer om de stolte menn i blått i Frankrike?

Meritter i EM:
Ingen

I gruppe med:
Portugal, Ungarn, Østerrike

Spillertropp

Keepere:
Hannes Thor Halldorsson (32, Bodø/Glimt), Ogmundur Kristinsson (26, Hammarby), Ingvar Jónsson (26, Sandefjord).

Forsvar:
Elmar Bjarnason (29, AGF), Haukur Heidar Hauksson (24, AIK), Hjörtur Hermansson (21, IFK Göteborg), Sverrir Ingason (22, Lokeren), Hordur Magnússon (23, Cesena), Birkir Már Sævarsson (31, Hammarby), Ragnar Sigurdsson (29, Krasnodar), Ari Skúlason (29, OB) Arnor Ingvi Traustason (23, Norrköping)

Midtbane:
Kári Árnason (33, Malmö), Birkir Bjarnason (28, Basel), Aaron Gunnarsson (27, Cardiff), Emil Hallfredsson (31, Udinese), Gylfi Sigurdsson (26, Swansea), Rúnar Már Sigurjónsson (25, GIF Sundsvall)

Angrep:
Eidur Gudjohnsen (37, Molde), Kolbeinn Sigthórsson (26, Nantes), Alfred Finnbogason (27, Augsburg), Jón Dadi Bödvarsson (24, Kaiserslautern)., Johann Gudmundsson (25, Charlton)

Trener:
Lars Lagerbäck og Heimir Hallgrímsson

Duo: Lars Lagerbäck (t.v) og Heimir Hallgrímsson leder Island sammen (Foto: Anders Hvoen/Digitalsport)

Duo: Lars Lagerbäck (t.v) og Heimir Hallgrímsson leder Island sammen (Foto: Anders Hoven/Digitalsport)

Veien til EM:

Islendingene viste i kvaliken til VM at de på gode dager kunne spille jevnt med de beste. Turen til Brasil ble bare stoppet ved siste hinder, etter tap over to svært jevne playoff-kamper mot Kroatia. Dermed var nok trenerne Lars Lagerbäck og Heimir Hallgrímsson, som tok steget opp fra assistent til delt hovedtrener etter VM-kvalifiseringen, forsiktig optimister og håpet kanskje på en ny playoff-plass, i gruppe med Nederland, Tyrkia, Tsjekkia, Latvia og Kasakhstan når plassene til Europamesterskapet skulle deles ut. Men det skulle gå så mye bedre for karene fra sagaøya. Tyrkia ble sendt hjem til Ankara med 3-0 i bagasjen, Latvia ble effektivt ekspedert med samme sifre i Riga og Nederland ble slått for første gang i historien hjemme på Island med 2-0. Det førte til at islendingene stod på lik poengsum som sin neste motstander Tsjekkia. Her kom det første tapet for Strákarnir okkar og man trodde kanskje at luften ville gå litt ut av den blå ballongen etter dette.

Slik skulle det ikke gå. Da kvalifiseringen tok i gang igjen på vårparten 2015 ble først Kasakhstan beseiret før islendingene skulle få revansje mot Tsjekkia med en 2-1 seier, nok en gang på hjemmebane. Så gikk turen til Amsterdam og den virkelig store testen, ville Island klare å stå i mot presset fra den oransje horden?

Det klarte de greit, godt hjulpet av at Bruno Martins Indi ble utvist etter kun halvtimen, tok islendingene med seg alle tre poengene etter at Gylfi Sigurdsson puttet en straffe i mål etter 51 minutter. Det betydde at Island kun trengte ett poeng fra sine tre siste kamper. Den historiske EM-billetten ble sikret allerede i neste kamp da Island spilte uavgjort 0-0 med Kazaksthan. I de siste to kampene kunne det se ut som Island var fornøyde med å komme til EM da kampene mot Latvia og Tyrkia endte i henholdsvis uavgjort og tap.

Plusser:

Som de aller fleste av de antatt svakere nasjonene i dette mesterskapet er Island et veldig sterkt kollektiv. Kun seks innslupne mål, klart færrest i gruppa, vitner om det. I tillegg har de vist at de kan score mål da de her kun ble slått av gruppevinner Tsjekkia (Tsjekkia hadde 19 scorede mål mot Islands 17). I tillegg er islendingene klart best når de får spille mot antatt bedre motstandere, med ”ryggen mot veggen” som det heter. Det må de nok belage seg på mot både Portugal og Østerrike mens kampen mot Ungarn fort kan bli en de må kontrollere, og da har man sett at de kan slite litt.

Minuser:

Her er det enkelt å si at mangel på mesterskapserfaring kan bli Islands bane, utenom evigunge Eidur Gudjohnsen er det få spillere som har vært med på det helt store ute i Europa, og det begynner å bli en del år siden Gudjohnsen var på et av verdens beste lag.

Formen til Island har heller ikke vært all verden å skryte av. Etter siste kvalifiseringskamp har det kun blitt tre seiere for islendingene, mot Finland, Liechtenstein og Hellas. Tap har det blitt mot respektabel motstand som Danmark, Polen og USA, men også mot lag Island bør ta sikte på å være bedre enn, som De Forente Arabiske Emirater, Norge og Slovakia. Dermed kan det være litt usikkerhet hos Island, men for deres del så kan man håpe at 4-0 nedsablingen av Liechtenstein i siste treningskamp hjalp på selvtilliten.

Midtbanestrateg: Gylfi Sigurdsson er viktig på midtbanen til islendingene (Foto: Digitalsport)

Midtbanestrateg: Gylfi Sigurdsson er viktig på midtbanen til islendingene (Foto: Digitalsport)

Profil/Nøkkelspiller:

Enn så fristende det er å trekke frem legenden Eidur Gudjohnsen må denne æren gå til Swanseas midtbanemann, Gylfi Sigurdsson. Sigurdsson ble toppscorer i kvalifiseringsgruppen med seks mål og har imponerende 13 mål på 39 landskamper. 26-åringen har i tillegg en giftig dødballfot, noe som kan vise seg å bli veldig viktig i et så kort mesterskap som EM. Til tross for at Swansea hadde en skuffende sesong nylig klarte Sigurdsson å putte 11 mål for svanene. Sigurdsson er Islands playmaker og kan skape mye både på egenhånd og for andre. Hvis Sigurdsson er på banen kan Island få til noe stort denne sommeren.

 Kamper:
14. juni 21.00: Portugal. Stade Geoffroy Guichard, Saint-Etienne. TV2
18. juni 18.00: Ungarn. Stade Vélodrome, Marseille. NRK1
22. juni 18.00: Østerrike. Stade de France, Paris. TV2

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Ola Bjerkevoll

Studerer Sportsjournalistikk ved University for the Creative Arts. Glad i all fotball, fra den minste krok til den største scene. @olabje på Twitter

Legg igjen en kommentar