Joggebukser, lagånd og trenerskifter er blant nøkkelordene når Norges overmenn, Ungarn deltar i sitt første mesterskap på 30 år.

Meritter i EM:

Tredjeplass: 1964

Fjerdeplass: 1972

I gruppe med:

Portugal, Island og Østerrike

Spillertropp:

Keeper:
Gábor Kiraly (40, Haladás), Dénes Dibusz (25, Ferencváros), Péter Gulácsi (26, RB Leipzig)

Forsvar:
Ádám Lang (23, Videoton), Mihály Korhut (27, Debrecen), Tamás Kádár (26, Lech Poznan), Attila Fiola (26, Puskás Akadémia), Richárd Guzmics (29, Wisla Kraków), Barnabás Bese (22, MTK Budapest), Roland Juhász (32, Videoton)

Midtbane:
Ákos Elek (27, Diósgyõri VTK), Balázs Dzsudzsák (29, Bursaspor), Ádám Nagy (20, Ferencváros), Zoltán Gera (37, Ferencváros), Gergő Lovrencsics (27, Lech Poznan), Lázló Kleinheisler (22, Werder Bremen), Ádám Pintér (27, Ferencváros), Zoltán Stieber (27, FC Nürnberg)

Angrep:
Ádám Szalai (28, Hoffenheim), Krisztián Németh (27, Al-Gharafa), Dániel Böde (29, Ferencváros), Nemanja Nikolic (28, Legia Warszawa), Tamás Priskin (29, Slovan Bratislava)

Trener:
Bernd Storck

Fotball Ungarn v Norge 15.11.2015 Foto: Gepa/Digitalsport NORWAY ONLY UEFA European Championship 2016, European Qualifiers, Play Offs, Hungary vs Norway. Image shows head coach Bernd Storck (HUN).

Tyske Bernd Storck leder Ungarn i deres første mesterskap på 30 år (Foto: Digitalsport)

Veien til EM:

Det var langt fra rolig farvann for Ungarn på deres reise til sommerens Europamesterskap i Frankrike. I løpet av kvalifiseringen byttet de landslagssjef to ganger, scoret få mål, men kjempet seg til en plass i Frankrike med gjerrig forsvarsspill, sterk lagånd og noen heldige, men vellykede lagendringer til de avgjørende kampene. Det startet imidlertid dårlig for Ungarn. I det som på papiret kunne være en komfortabel gruppe ble det et 1-2-tap for Nord-Irland i åpningskampen i Budapest. Landslaget hadde før dette kommet fra en VM-kvalifisering hvor de blant annet tapte hele 1-8 for Nederland, noe som resulterte i sparkingen av trener Sándor Egervári. Hans erstatter ble Attila Pinter, som startet i jobben i slutten av 2013 og fikk sin offisielle debut som Ungarn-sjef i den nevnte åpningskampen mot Nord-Irland. Tapet sørget imidlertid for at landets fotballforbund igjen gjorde grep, og det ble med den ene kompetitive kampen for Pinter.

Denne gangen hentet ungarerne inn Pál Dárdai, en tidligere landslagsspiller som jobbet som trener i akademiet til Hertha Berlin. Det som startet som en midlertidig løsning endret seg imidlertid til noe permanent da Ungarn under Dárdais ledelse tok syv poeng på hans første tre kamper. Dette gikk imidlertid ikke upåaktet hen hos Hertha Berlin, som pekte ut Dárdai som deres midlertidige managerløsning da Jos Lukuhay fikk sparken. Dardai reddet den tyske hovedstadsklubben fra nedrykk, og ungareren fikk som et resultat av dette et tilbud om en kontraktsforlengelse. Problemet for Ungarn var at et krav i dette tilbudet var at Dárdai skulle slutte som landslagssjef for sitt hjemland. Dermed ble det med 11 poeng på fem kamper under 40-åringens ledelse.

Igjen måtte Ungarn ut på trenerjakt, og denne gangen falt valget på en kjenning av Dárdai i Hertha Berlin; tyske Bernd Storck. Den nå 53 år gamle hovedtreneren har en fortid som assistent i klubber som Wolfsburg, Partizan Beograd, Borussia Dortmund og nettopp Hertha Berin, og var sterkt delaktig da Dárdai ble hentet til sistnevnte som spiller. 18 år senere var rollene snudd, da Dárdai anbefalte Storck som sin erstatter i Ungarn. Med tyskeren i sjefsstolen sikret Ungarn en play-off-plass, men med totalt 13 mål på ni kamper ble ikke landslaget ansett som en sterk kandidat til å gå videre til sluttspillet derfra.

I play-off ble Ungarn trukket mot Norge, og første kamp skulle spilles i Oslo. Her valgte Storck å gjøre et noe kontroversielt valg, da han tok med unge Lázló Kleinheisler i troppen til disse kampene. 21-åringen hadde ingen kamptrening i tiden før dette oppgjøret, som et resultat av at han ikke ville forlenge sin kontrakt med Videoton, men det noe risikofylte valget viste seg å bli en suksess for Ungarn. Kleinheisler scoret det eneste målet i kampen på Ullevaal, og ungarerne hadde sikret seg et godt utgangspunkt før returoppgjøret på egen hjemmebane.

I Ungarn gjorde Storck et nytt kontroversielt valg. Tamás Priskin, med en fortid i blant annet Ipswich og Watford, fikk sjansen fra start til tross for at han kun hadde spilt én kamp i kvalifiseringen. Igjen traff Stock blink med gamblingen sin; Priskin sendte Ungarn i føringen etter 14 minutter mot Norge, og selv om også nordmennene prikket inn en scoring ble kampen vunnet 2-1, og med 3-1 totalt var avansementet sikret; Ungarn hadde kvalifisert seg til sitt første mesterskap siden VM i 1986.

Suksessen i play-off-kampene mot Norge ble også en hyllest til Márton Fülöp. Samme dag som oppgjøret i Oslo kom meldingen om at den tidligere Manchester City-spilleren hadde tapt kampen mot kreften og gått bort, 32 år gammel. Priskin, som scoret det første av Ungarns to mål på hjemmebane omtalte målet som sitt beste noen sinne og dedikerte det samtidig til sin gode venn Fülöp.

Plusser:

Selv om Ungarn i stor grad består av spillere som tjener til mat på bordet gjennom spill for klubber i hjemlandet, er det ikke til å stikke under stol at det jevnt over er en god kjemi i laget som skal kjempe om avansement fra gruppespillet i Frankrike. Ser man på kvalitetene til hver enkelt spiller er det vanskelig å komme unna det faktum at flere lag på papiret ser langt bedre ut, men samtidig skaper det et godt samhold at dette er en gruppe fotballsparkere som sammen har sikret seg billett til Ungarns første mesterskap på 30 år.

De har ingen spillere i verdensklasse, men vil ankomme Frankrike som et organisert og disiplinert lag hjulpet av en sterk lagånd.

Minuser:

Et stort usikkerhetsmoment i Ungarn er hvem som skal få sjansen på spissplassen i Storcks 4-2-3-1-formasjon. Nemanja Nikolic nøt suksess med Legia Warszawa forrige sesong, hvor de vant både ligaen og cupen samtidig som ungareren ble klubbens toppscorer med 28 nettkjenninger, men problemet med Nikolic på landslaget er at han fra klubbspill i Polen er vant til å dominere kamper og skape mange sjanser, hvor han på landslaget må vende seg til en mer defensiv tilnærming. Nikolic står med totalt tre mål for landslaget til Ungarn.

Et annet alternativ er Ádám Szalai, som passer taktikken bedre, men problemet med Hoffenheim-spissen er at hans siste landslagsmål kom helt tilbake i 2014. Storck er som kjent ikke redd for å gjøre risikable valg, og det kan godt være at det kommer til å bli en helt annen spiller enn en av disse to som får jobben med å spille på topp for Ungarn når åpningskampen mot Østerrike sparkes igang.

Fotball , 15. november 2014 , Play-off , Ungarn - Norge EURO 2016 - Qualification: play-off 2 Hungary -Norway 0-2 Gabor Kiraly , Ungarn

Gábor Király tar med seg joggebukser og mange års erfaring til sommerens mesterskap (Foto: Digitalsport)

Profil/nøkkelspiller:

Her er det vanskelig å peke ut én enkelt spiller. Flere spillere vil bli viktige brikker i puslespillet som er Storcks Ungarn-lag, og det er samholdet som vil bli det viktigste, ikke enkeltinnsats. I forsvaret viste Ungarn spesielt styrke med unge Ádám Lang i midtforsvaret, hvor de kun slapp inn ett mål på fire kamper med ham i startoppstillingen. Det er forventet at Storck derfor vil velge Lang foran tidligere kaptein Roland Juhász.

Spilleren som trolig vil vekke mest oppsikt i løpet av mesterskapet er imidlertid burvokter Gábor Király. Sisteskansen har rukket å bli hele 40 år gammel, men holder fortsatt koken, og er stadig Ungarns førstevalg foran langt yngre Dénes Dibusz (25) og Péter Gulácsi (26). Det som først og fremst gjør at Király skiller seg ut fra mengden av keepere i EM er imidlertid ikke alderen, men det faktum at han spiller kampene sine iført grå joggebukser og ikke tradisjonelle shorts – noe han har gjort gjennom hele sin profesjonelle karriere. Et klesvalg som blant annet sørget for at grå joggebukser ble solgt i klubbshopen til 1860 München mens han spilte for dem.

Det er 18 år siden Király gjorde sin debut for Ungarn ved å redde et straffespark med sitt første touch på ballen, og i år vil han bli EMs eldste spiller. Fra kampen mot Østerrike for 18 år siden er Király den eneste gjenværende spilleren på Ungarns landslag, og det kan vise seg å være viktig for Ungarn å ha en så erfaren spiller helt bakerst i laget.

Kamper:

14. juni, 18:00 – Østerrike, Nouveau Stade de Bordeaux, Bordeaux, NRK2

18. juni, 18:00 – Island, Stade Vélodrome, Marseille, NRK1

22. juni, 18:00 – Portugal, Stade des Lumières, Lyon, TV2 Zebra

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Daniel Granberg

Det startet med et fotballkort av Fredrik Ljungberg i 2001. Over et tiår har passert siden, og det har blitt mye fotball på denne karen.

Legg igjen en kommentar