I et intervju med Fotballsonen, er Islands landslagskeeper Hannes Þór Halldórsson full av ros for jobben Lars Lagerbäck har gjort.

Svensken overtok som landslagssjef tilbake i 2011, og satte umiddelbart preg på det islandske landslaget. Halldórsson er selv klar på hvor mye Lagerbäck har betydd for Island.

– Utrolig mye. Han har mye rutine. Med en gang han kom hadde alle enorm respekt for ham, så han hadde god kontroll på gruppen, som var viktig for vi hadde så mange unggutter som er stjerner i laget akkurat nå som var litt «flamboyant» og fornøyde med seg selv. Så det var viktig med en mann som kunne ta litt tak i det og vise at det ikke skulle være noe tull, sier Halldórsson til Fotballsonen, og kommer med følgende eksempel på hvorfor det ikke har vært noe tull under den tidligere svenske landslagssjefen.

– Når man får en mann som har kastet Zlatan ut av landslaget, så blir det ikke noe tull!

Episoden Halldórsson sikter til, er da Zlatan Ibrahimović, Christian Wilhelmsson og Olof Mellberg ble kastet ut av den svenske landslagstroppen før en EM-kvalifiseringskamp mot Liechtenstein tilbake i 2006. Det skal ikke ha blitt drukket alkohol under byturen, men det hjalp ikke og trioen måtte forlate troppen.

Samtidig fremhever Halldórsson at det ikke bare er det som har gjort utslaget.

– Han har også vært flink og har mye erfaring og kom inn på et perfekt tidspunkt, sier Halldórsson til Fotballsonen.

Fotball , 1. juni 2016 Privatkamp herrer , Norge - Island Norway - Iceland trener Lars Lagerback , Island

IKKE NOE TULL: Islands landslagstrener, Lars Lagerbäck, har hjulpet Island mye. Her sammen med Heimir Hallgrímsson, som han har ledet Island med de siste årene. (Foto: Anders Hoven/Digitalsport)

Men la oss skru klokken noen måneder tilbake i tid. Etter å ha signert for Sandnes Ulf i forkant av 2014-sesongen, gikk ferden videre til nederlandske Eredivisie og NEC Nijmegen sommeren 2015. Så skjedde det som kunne forhindret EM-spill for sisteskansen, men som samtidig åpnet opp for en retur til norsk fotball.

– Jeg fikk en alvorlig skade. Skulderen gikk ut av ledd i oktober på en landslagstrening og måtte opereres, så jeg var borte i fem måneder. Da jeg holdt på å bli klar, fikk jeg en telefon fra Bodø/Glimt om at de hadde lyst til å hente meg på lån. Jeg synes det var et veldig fint alternativ fordi vi hadde en keeper i Nederland som presterte bra og var på lån ut sesongen, sier Halldórsson til Fotballsonen.

Halldórsson er selv veldig takknemlig for at han fikk muligheten for Glimt, og vil ikke tenke på hva som kunne skjedd med tanke på EM hvis det ikke hadde skjedd.

– Det var utrolig viktig, og jeg er veldig takknemlig for at klubben viste så stor interesse og hentet meg. For det kan bli veldig viktig for meg og karrieren min. Det er ikke sikkert at, nei, jeg skal ikke si at det er det, men. Jeg måtte stå i mål, for jeg har vært førstekeeper for Island lenge, og så lenge jeg spiller kamper så tror jeg at jeg holder meg fast. Så det var veldig viktig for meg å få den sjansen.

– En ganske fjern drøm

At Island, med kun 330 000 innbyggere, har klart å kvalifisere seg for sitt første mesterskap, fra en gruppe med Tsjekkia, Tyrkia og Nederland, er knapt til å tro, også for spillerne selv.

– Det er vanskelig å beskrive. Det har vært en drøm for alle fotballfans lenge. Siden landslaget begynte å spille har det vært en drøm, men en ganske fjern drøm. Vi har alltid hatt en drøm om å kvalifisere oss. Folk var ikke sikker på om vi noen gang skulle klare det, for vi er så få. Det er fotballfeber på Island nå, det er et eventyr å være med på og det er utrolig mye interesse. Det er det jeg er stoltest av i livet på fotballbanen, forteller Halldórsson om prestasjonen til Island under kvalifiseringen og hvor mye det betyr for sagaøya.

Eidur Guðjohnsen, Islands beste spiller gjennom tidene, som har vært med siden han ble byttet inn for sin far mot Estland i april for 20 år siden, har vært med på en utrolig reise med Island. Tiden som superspiss er imidlertid over, og Guðjohnsen får sannsynligvis en mer begrenset rolle på banen under sommerens mesterskap.

Fotball , 1. juni 2016 Privatkamp herrer , Norge - Island Norway - Iceland 3-2 Eidur Gudjohnsen , Island

SUPERAVSLUTNING: Eidur Gudjohnsen får nok spilletid i EM, men da som innbytter. (Foto: Anders Hoven/Digitalsport)

– Det blir mest sannsynlig som reserve. Nå har vi en ganske fast startellever. De siste to årene så har han vært mer med som innbytter, men han har bidratt veldig mye for laget. Han har vist hvor mye han bryr seg om landslaget ved å holde på så lenge. Fra den absolutt største stjernen til å bli en stallspiller som ikke bare bidrar på, men også utenfor banen. Når han kommer inn, så gjør han det helhjertet. Så han har vært veldig viktig for oss uansett hvor mye han spiller.

– Det er bare han og Lars Lagerbäck som har vært med på noe så stort. Også tar han vekk ganske mye fra de andre spillerne når det kommer til media, for det er mye interesse rundt ham, sier Halldórsson til Fotballsonen, som synes Guðjohnsen fortjener det etter alle årene på landslaget.

– Det er helt fantastisk at han får sjansen til å gjøre det. Han har holdt på i 20 år. Mange ganger har det kanskje ikke vært så bra for ham å reise til Island. Island var kanskje i bunnen av kvalifiseringsgruppen sin gang på gang, men han står alltid på for Island. Men det var ingen som trodde at han noensinne skulle komme seg til et sluttspill, så at han kan ende karrieren med et sluttspill, det er helt perfekt.

– Island går til finalen

Mens Fotballsonen spør Halldórsson om hvordan det kommer til å gå med Island, passerer Trond Olsen og sier med glimt i øyet at Island kommer til å gå til finalen. Et lite smil senere, forteller Halldórsson om sine tanker om sjansen for å gå videre fra gruppen med Portugal, Østerrike og Ungarn.

– Vi skal gi alt for å komme oss videre fra den gruppen. Vi har tro på at vi kan vinne alle kamper. Vinner vi alle kampene, så vinner vi jo mesterskapet – det er jo ikke sikkert at det skjer, men vi kommer i hvert fall til å kjøre på. Det er en gruppe hvor det er relativt store muligheter å komme seg videre fra. Vi har vist at vi kan slå store land. Kommer vi oss til 16-lagsfinalen, så kan alt skje, forteller Halldórsson, som understreker at det viktigste er å gå videre fra gruppen, vinne hver eneste kamp og se hvor langt det tar Island.

– Tippeligaen er en ganske stor liga for meg

Halldórsson, som har spilt mesteparten av karrieren i hjemlandet, frykter absolutt ikke at det skal bli en for stor overgang å gå fra Tippeliga-spill til å møte verdensstjerner i EM.

– Det blir ikke noe problem i det hele tatt. De første to årene mine på landslaget, så spilte jeg i Island. Da hoppet jeg inn fra en enda mindre liga enn Tippeligaen til veldig store, viktige landskamper. Så jeg kjenner det at jeg har spilt størstedelen av karrieren min i Island foran 500, eller 1500 tilskuere, så Tippeligaen er egentlig en ganske stor liga for meg, så det blir null problem, forteller Halldórsson, som er fornøyd med det han har prestert i vårsesongen under utlånet til Bodø/Glimt.

Nå er du klar for EM?

– Absolutt.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Nordlending som har havnet i Tromsø. Skriver helst om fotballøkonomi.

Legg igjen en kommentar