Hvordan EM historien vil se ut etter 14. juni 2016 gjenstår å se, men her kommer et lite tilbakeblikk på hva som har skjedd på denne datoen i noen av de tidligere EM-sluttspillene.

I dag spilles to kamper i EM. Østerrike – Ungarn og Portugal – Island. Østerrike har bare deltatt i EM en gang tidligere og har aldri spilt EM-fotball den 14.juni. Island har aldri deltatt i EM før, men både Portugal og Ungarn har spilte EM på denne datoen tidligere. Portugal spilte også sin åpningskamp på denne datoen i 1984. Det endte 0-0 mot Vest-Tyskland, men laget gikk videre til semifinale mot Frankrike. Semifinalen ble en klassiker, og ikke overraskende var det Platini som satte inn 3-2 målet og avgjorde kampen. Ungarn har ikke deltatt i mange EM, men spilte faktisk semifinale mot Sovjetunionen 14.juni 1972. Det endte med 1-0 tap i en kamp hvor ungarerne bommet på straffespark fem minutter før slutt. Ungarn tapte også bronsefinalen mot Belgia tre dager senere.

EM og 14.juni har vært en god kombinasjon for Fernando Torres. I EM i 2012 scoret han to mål mot Irland i en kamp Spania vant 4-0. Fire år tidligere scoret han et av de to målene Spania scoret i 2-1 seieren mot Sverige. Spania vant EM i både 2012 og 2008 og Torres scoret i begge finalene. I 2012 ble Torres toppscorer sammen med fem andre spillere, i et EM hvor alle toppscorerne endte på tre mål hver.

Tidligere svenk helt: Henrik "Henke" Larsson (Foto: Bildbyrån/Digitalsport NORWAY ONLY)

Tidligere svenk helt: Henrik «Henke» Larsson (Foto: Bildbyrån/Digitalsport)

14. juni 2004 fikk Sverige en pangstart på sitt EM i Portugal. Laget slo Bulgaria hele 5-0, hvor blant andre Henrik Larsson scoret to mål. Dette skulle vise seg å bli en viktig storseier. Sverige vant sin gruppe, foran Danmark og Italia. Det spesielle var at alle endte på fem poeng, men Italia røk på målforskjell. Dessverre for Sverige røk de ut allerede i kvartfinalen der de tapte på straffer for Nederland.

Tsjekkia gjorde et meget godt EM i 1996 og ble nummer to. De startet med et 2-0 tap for finalemotstander Tyskland, men slo hardt tilbake i neste kamp den 14.juni 1996. Der slo de selveste Italia 2-1 og med uavgjort i siste kamp, karret de seg videre på innbyrdes oppgjør. Tsjekkia hadde for øvrig en negativ målforskjell, mens nummer tre Italia ble stående på null plussmål.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Legg igjen en kommentar