1996. England arrangerer EM på hjemmebane og har blitt trukket i gruppe med nabo og rival, Skottland.

Den 15. juni møtes lagene på Wembley og endelig kunne det se ut som at fotballen hadde kommet hjem.

England fikk, etter engelsk presses mening, en dårlig start med 1-1 mot Sveits. Det engelske laget hadde vært under et enormt trykk før EM og presset ble ikke mindre etter denne starten. En av Englands største og mest kontroversielle stjerner gjennom tidene, Paul «Gazza» Gascoigne, ble uthengt som den store syndebukken hos de engelske tabloidene.  Han skulle likevel få sin søte revansj 15. juni dette året. England møter Skottland. The Battle of Britain. Storebror mot lillebror. Nervene var i høyspenn i England. Man visste at Skottland ville by på knallhard motstand og at dette kom til å bli en krig, både på og utenfor banen.

Seaman reddet straffe både mot Spania og Skottland. England v Spania (Foto: Digitalsport Norway Only)

Seaman reddet straffe både mot Spania og Skottland. (Foto: Digitalsport)

Det var likevel ikke bare Gazza denne kampen kom til å handle om. Sannheten var at Gazza spilte enda dårligere enn han gjorde i åpningskampen, selv om det ofte er han man snakker om i ettertid. En av kampens store dueller stod mellom Colin Hendry og Alan Shearer. Hendry, kjent for sin kompromissløse stil, var en av Skottlands beste spillere, men kunne ikke hindre klubbkamerat Alan Shearer å gjøre 1-0 i det 53. minuttet. Alt så dermed meget lyst ut for England, men etter 77 minutter lager Tony Adams en omdiskutert straffe. Skottlands kaptein Gary McAllister gjør seg klar, men banens beste denne dagen, David Seaman, redder straffen glimrende og bare to minutter senere settes spikeren i kista med et av høydepunktene i EM 1996. Seaman sender ballen høyt i banen, Sheringham mottar ballen og spiller den videre til Anderton som på et touch spiller Gazza fri foran Skottlands forsvar. På en elegant måte vipper Gazza ballen over Hendry, som sklir som Bambi på glattisen, og dundrer ballen på hel volley bak Andy Goram. England eksploderer og mannen engelske aviser hadde hengt ut som syndebukk etter første kamp får sin unnskyldning med en hel forside i The Mirror dagen etterpå.

Andre hendelser den 15.juni i EM historien:

2008:

Sveits – Portugal 2-0. Hakan Yakin senker Portugal med to mål. Portugal går likevel videre, men blir utslått i kvartfinalen.

Tyrkia – Tsjekkia 3-2. Nihat Kavechi scorer to mål helt på slutten av kampen og sammen med Arda Turan er han med på at Tyrkia snur kampen etter å ha ligget under 2-0. Tyrkia går videre fra gruppen sammen med Portugal og kommer så langt som til semifinale dette året. Her blir det imidlertid stopp etter å ha tapt 3-2 mot Tyskland. Dette er også lagets beste prestasjon i EM-historien.

2004:

Tsjekkia – Latvia 2-1. En scoring av Milan Baroš som også ble toppscorer i EM med fem mål. Tsjekkia vant alle sine gruppespillkamper og kom til semifinalen. I semifinalen ble det 1-0-tap for EM-vinner Hellas.

1992:

Nederland – SUS (Samveldet av uavhengige staters herrelandslag i fotball) 0-0. Laget ble skapt som følge av at Sovjetunionens herrelandslag allerede hadde kvalifisert seg til EM i fotball 1992, og i fare for å miste plassen ble man enige om å danne et samlet lag under navnet SUS – på engelsk Commonwealth of Independent States (C.I.S).

1988:

Nederland – England 3-1. Marco Van Basten med hattrick og han blir også toppscorer i EM med fem mål. Nederland vinner også EM i 1988.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Legg igjen en kommentar