Med 85 imponerende poeng i årets League One-sesong, sikret Burton Albion opprykk til Championship for første gang i klubbens historie.

Den 28. februar 2015, tapte Burton Albion 0-1 i League Two-oppgjøret mot Newport County hjemme på Pirelli Stadium foran snaut 2 900 usle supportere. Halvannet år senere er The Brewers klar for Championship, hvor de tar i mot klubber som Newcastle, Aston Villa og Derby. 8. mai 2016 ble opprykket fra League One til Championship sikret. 0-0 borte mot Doncaster var nok til å ta steget opp. Banen ble stormet. Brewers-fansen har aldri opplevd lignende.

Burton rykket opp til Englands tredje nivå for første gang i 2015 etter å ha vunnet League Two under Jimmy Floyd Hasselbainks ledelse. Suksessen hans ble lagt merke til av større klubber, og i desember ble den tidligere storscoreren hentet av QPR. Burton ansatte da Nigel Clough for andre gang. Nigel Clough, sønn av legendariske Brian, ledet Burton fra 1998 til 2009, før han gikk til Derby County. Etter fire år i Derby, tok han to år i Sheffield United før returen til Burton. Da Clough tok over i desember toppet Burton League One. De resterende 26 kampene som sto foran Clough og Burton endte med tolv seire, åtte uavgjorte og seks tap.

— Dette er et følelsesladd øyeblikk for alle. Det er virkelig, virkelig bemerkelsesverdig, sa en rørt Clough til BBC Radio Derby etter 0-0-kampen mot Doncaster som sikret opprykket.

— Vi bruker aldri penger vi ikke har, vi har ingen store investorer, vi har ingen som spytter penger inn i klubben. Man må bare være fornuftige, ta gode beslutninger, og prøve å fylle garderoben med gode karakterer og spillere, så kan alle klare dette, fortsatte den ydmyke manageren.

OPPRYKK: Nigel Clough ledet Burton Albion til direkte opprykk i sin frste sesong tilbake på Pirelli Stadium. (Foto: James Marsh/BPI)

OPPRYKK: Nigel Clough ledet Burton Albion til direkte opprykk i sin første sesong tilbake på Pirelli Stadium. (Foto: James Marsh/BPI)

Arbeiderklasse

Etter opprykket var sikret, satt fansen, apparatet og spillerne seg på bussen og kjørte tilbake til Pirelli Stadium, som om de nettopp hadde vært på en morsom klassetur. Og på en måte, representerer den sammenligningen Burton Albion som klubb. Burton er en klubb av og for arbeiderklassen i Staffordshire. Det har de alltid vært. Nå belønnes de endelig for slitet. Champagnekorkene popper, og det med god grunn. Stoltheten oser. Så nylig som i 2002, spilte den gule klubben i Northern Premier League, på nivå 7 i det engelske divisjonssystemet. Måten de har klatret opp divisjonene på, minner om noe man driver med på Football Manager. I realiteten skal det jo ikke være mulig. Men Burton Albion er et prakteksemplar av hva man kan få til dersom man bygger klubben på sunn fornuft, med tanke på forvaltning og eierskap.

Mannen som fortjener mye av æren er styreformann Ben Robinson, som har vært involvert i klubbens drift siden midten av 70-tallet. Han sier at Burtons suksess kan sammenlignes med Leicesters usannsynlige Premier League-triumf.

— Når du ser på Leicesters forbruk sammenlignet med lag som Manchester City, er det en likhet å spore mellom oss og dem. Den dyreste spilleren vi har kjøpt kostet £25.000. Vi har konkurrert mot lag med et lønnsbudsjett som er tre ganger høyere enn vårt, forklarer Robinson.

— På bakgrunn av det, og med tanke på klubbens størrelse og økonomi, har vi overgått oss selv big time, og det beviser bare at det er mulig å lykkes uten å bruke en formue.

Målsetninger

Før avsluttet sesong, hadde Burton som mål å unngå nedrykk til League Two. De slo på stortromma og rykket like så godt opp til Championship i stedet.

— Vi startet sesongen med håp om å bli værende i League One, slik at vi får større midler neste sesong fra diverse tv-avtaler. Å gå fra opprykk til opprykk, er helt uvirkelig. Vi må vi klype oss selv i armen. Jeg tror ikke det har sunket inn enda.

Så spørs det da, hvilke målsetninger Burton skal sette seg foran kommende sesong i Championship. Om de skulle rykke rett ned igjen, så får det bare være. At lille Burton Albion i det hele tatt har spilt seg helt opp til Championship med et økonomisk budsjett smalere enn en slimål, er bare fantastisk. Burton fortjener honør og hyllest fra alle kanter, fordi det de har fått til, er så langt fra realiteten som man får det!

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Ola Kvindesland

Legg igjen en kommentar