Zlatan Ibrahimovic. Fenomenet Zlatan Ibrahimovic. Gutten fra Rosengård i Malmö som ble en av verdens aller beste fotballspillere. I går gikk han av banen for sitt kjære Sverige for aller siste gang.

Det er noe eget med Zlatan, han utstråler en aura og en sjarm som gjør at «alle» liker han. Fra den spede begynnelsen i Malmö FF hvor han stjal sykler for å komme seg på trening, videre til Ajax hvor han ble god venn med venstrebacken Maxwell, som senere skulle følge Zlatan til Inter, Barcelona og PSG, og viste Europa noe av hva som bodde i han. Så gikk ferden videre til den ene storklubben etter den andre; Juventus, Inter, Barcelona og AC Milan stod for tur. De siste årene har Zlatan tjent sine penger i Paris og PSG, men nå er det også slutt der. Hvor han går videre vet vi ikke ennå, men han klarer seg nok bra der også.

På det svenske landslaget har Zlatan heller ikke gjort seg bort, men etter gårsdagens tap for Belgia er det nå over for Sveriges største sønn på den internasjonale scene.

116 kamper, 62 mål

Det er tallene Zlatan står igjen med etter nesten femten år på landslaget til Söta bror. Fra landslagsdebuten mot Færøyene til dette EM og tapet mot Belgia. Tidenes mestscorende på det svenske laget, langt foran andre svenske kjemper som Gunnar Nordahl og Henke Larsson.

Zlatan gikk inn i tunellen for siste gang for Sverige mot Belgia i går. (Foto: Digitalsport)

Zlatan gikk inn i tunnelen for siste gang for Sverige mot Belgia i går. Her fra en kamp mot Tsjekkia før EM. (Foto: Digitalsport)

Det ble 42 mål i kvalifiseringer til EM og VM for Zlatan. I vennskapskamper har det blitt 16. t. Seks mål på tretten kamper i EM er mer enn godkjent, men ingen mål på fem kamper i VM er nok et lite hull Zlatan gjerne skulle fylt.

Men herregud for en mann å ha for Sverige. I 2004 var Sverige nære på å tape for Italia i sin andre kamp i EM i Portugal, men så, fem minutter før slutt, dukket Zlatan Ibrahimovic opp og hælsparket ballen i mål på akrobatisk vis. Flere akrobatiske mål har det også blitt for Zlatan, som brassesparket fra 30 meter mot England i en privatlandskamp.

Men nå er det altså slutt på landslaget for det som er en av, om ikke DEN, aller beste spilleren Norden noensinne har hatt.

Etter at han kom tilbake fra den første pensjonisttilværelsen på landslaget i 2008 og ble gjort til kaptein for Blågult har Zlatan vært en enorm spiller for Sverige. Han som nesten alltid leverer, han som er kaptein med stor K.

Jeg må ærlig talt si at jeg beundrer Zlatan for alt det han har fått til, både på klubb, landslag og av banen. Zlatan er en fantastisk fotballspiller som vi nok skal få nyte noen år til på klubbnivå, men altså aldri mer i et internasjonalt mesterskap på landslaget.

Derfor er det så synd at Sverige ikke klarte å ta seg forbi Belgia, Irland og Italia og sikre seg en plass i neste runde. For man kan aldri få nok Zlatan. Enten han hælsparker inn et mål eller tar ned en ball på brystet mens han holder tre motstandere unna.

Så takk Zlatan, for alle øyeblikk du har gitt oss.

Takk for at du har gitt oss noe å heie på når Norge, gang på gang, ikke kommer seg til et mesterskap.

Takk for at du er Polarstjernen på fotballhimmelen som lyser opp og viser vei.

Takk for at du valgte å dele dine gaver med oss alle.

Zlatan. Tack så mycket! Vi sees til høsten.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Ola Bjerkevoll

Studerer Sportsjournalistikk ved University for the Creative Arts. Glad i all fotball, fra den minste krok til den største scene. @olabje på Twitter

Legg igjen en kommentar