Storbritannia har bestemt seg for å melde seg ut av EU. Dette vil få konsekvenser også for fotballen.

Onsdag 23. juni samlet britene seg rundt valgurnene for å stemme over om Storbritannia fortsatt skulle være en del av EU eller ikke. Velgerne som stemte for å bryte ut av EU vant en med en margin på 52% mot 48%. Britenes valg om å forlate EU vil gi ringvirkninger overalt, også i fotballen. Vi i Fotballsonen har tatt en titt på hva vi fotballelskere kan forvente oss av forandringer innenfor fotballen.

Dyrere spillere

De fleste endringer vil skje over tid, men en konsekvens som har slått inn umiddelbart er verdien på britiske pund. Verdien på britiske pund sank umiddelbart etter at nyheten om Storbritannias løsrivelse ble sluppet. Når verdien på britisk pund er lav, vil britiske klubber måtte betale mer for spillere fra utenlandske klubber enn tidligere. Dette vil kanskje ikke påvirke handlekraften til de største klubbene allverdens, men de mindre klubbene vil bli rammet av verdien på britiske pund.

En annen konsekvens av synkende verdi på britiske pund er at det blir billigere for utenlandske klubber å hente spillere fra britiske klubber. Dermed kan vi kanskje vente oss at noen av dagens Premier League-stjerner vil bli å finne i andre storklubber rundt om i Europa i løpet av kort tid.

Mindre attraktive ungdomsakademier

En av de mer langsiktige konsekvensene av løsrivelsen er at ungdomsakademiene i Storbritannia, da spesielt England vil bli mindre attraktive for utenlandske fotballtalenter. For det første er det en FIFA-regel som sier at det ikke er lov med internasjonale overganger for spillere under 18 år. Denne regelen er forsåvidt ingen nyhet, men den gjelder ikke for klubber fra land som er medlem av EU. Nå som Storbritannia forlater EU vil britiske klubber ikke lenger ha mulighet til å benytte seg av dette smutthullet i FIFAs regelverk.

Paul Pogba kom til Manchester United som 16-åring i 2009. Slike overganger vil ikke lenger være mulig. (Foto: Ben Queenborough / BPI)

Paul Pogba kom til Manchester United som 16-åring i 2009. Slike overganger vil ikke lenger være mulig. (Foto: Ben Queenborough / BPI)

Selv om britiske klubber kan hente spillere som er 18 år eller eldre vil det bli mindre attraktivt for spillerne å bo i Storbritannia. Tidligere kunne spillere i tenårene komme til Storbritannia med familie og venner, å leve livet trygt og godt i Storbritannia. Nå som Storbritannia ikke lenger skal være en del av EU vil det bli vanskeligere for spillernes familie å få arbeids- og oppholdstillatelse i Storbritannia. Dette vil føre til at unge spillere måtte komme alene, noe som kan føre til at de velger velfungerende akademier i utenlandske klubber hvor de kan leve med familie og venner rundt seg.

Vanskeligere å få arbeidstillatelse 

Som nevnt i avsnittet over vil det bli vanskeligere å skaffe seg arbeidstillatelse i Storbritannia. Innenfor EU kan personer flytte på tvers av land og grenser for å jobbe, dette gjelder da også Storbritannia. Nå som Storbritannia ikke lenger skal være en del av EU, vil da personer som skal jobbe i Storbritannia måtte søke om arbeidstillatelse. For at fotballspillere skal kunne få arbeidstillatelse må de ha spilt en viss andel landskamper de to siste årene. For spillere fra land med en gjennomsnittplassering blant topp 10 på FIFA-rankingen de to siste årene, må den aktuelle spilleren ha spilt minst 30% av landslagets kamper denne perioden. For land mellom 11 og 20 må man minst ha 45% av kampene, mellom 21 og 30 må ha minst 60%, og 31-50 må man ha spilt minst 75% av landskampene de to siste årene. For spillere som er 21 år eller yngre gjelder bare det siste året. Ifølge eurosport.com er det over hundre spillere bare i Premier League som ikke ville ha klart dette kravet om det hadde gjeldt denne sesongen, blant dem er spillere som Leicesters N’Golo Kanté og West Hams Dimitri Payet.

Dimitri Payet har vært en åpenbaring i West Ham og Premier League. Men han ville ikke oppfylt de nye kravene om arbeidstillatelse. (Foto: Michael Zemanek / BPI )

Dimitri Payet har vært en åpenbaring i West Ham og Premier League. Men han ville ikke oppfylt de nye kravene om arbeidstillatelse. (Foto: Michael Zemanek / BPI )

Kan gagne landslagene

Klubbfotballen i Storbritannia ser ut til å bli rammet ganske hardt av løsrivelsen av EU. Men det kan også være bra for den britiske fotballen totalt sett. Om man ser til Premier League, så har klubbene mer penger enn noen annen liga i verden, så det vil fortsatte spille mange store stjerner i England. Reglene vil gjøre at det vil bli færre utenlandske spillere i Storbritannia, noe som gjøre at klubber må satse mer på hjemlige spillere. Dette vil potensielt føre til en bedre utvikling av britiske spillere, noe som igjen vil kunne gjøre landslagene sterkere.

Forbehold om endringer av regler

De nevnte konsekvensene over er gjeldene regler for spillere som kommer fra land utenfor EU. Storbritannia kommer til å forhandle med EU om avtaler, og det kan også skje regelendringer, noe som gjør at kravene og reglene kan bli annerledes enn de er i dag. Men en ting er sikkert, og det er at fotballen vil merke løsrivelsen fra EU.

 

 

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Legg igjen en kommentar