Fotballsonen har fulgt sommerens europamesterskap tett, og når det hele nå er over forsøker vi oss på å ta ut turneringens lag. Skribentteamet har stemt frem følgende mannskap:

Keeper: Hugo Lloris
Franskmannen hadde et strålende mesterskap og var en av de viktigste årsakene til at Frankrike nådde EM-finalen. I gruppespillet ble det kun ett baklengsmål, når Stancu fikk muligheten fra straffemerket i åpningskampen. I oppgjøret mot Irland ble det også baklengs på et straffespark, og det har blitt en del baklensmål på den franske kapteinen dette mesterskapet, men han har stått frem med noen helt vanvittige redninger og var helt fantastisk i semifinalen mot Tyskland. Tottenham-keeperen er også en meget god igangsetter og trygg med ballen i beina.

 

Høyreback: Lukasz Piszczek
Polen var svært solide i gruppespillet og unngikk baklengsmål. De leverte også i sluttspillet, men røk på straffer mot Portugal. Pisczek var blant de beste spillerne for Polen, og utgjorde en fryktet høyreside med Jakub Blaszczykowski. Er en sterk bidragsyter både defensivt og offensivt, hvilket gjorde ham til en av mesterskapets fremste backer.

Midtstopper: Leonardo Bonucci
Juventus-stopperen har endelig begynt å få den anerkjennelsen han fortjener denne sesongen og i dette mesterskapet leverte han svært solide prestasjoner. En strålende forsvarsspiller med en fysikk som gjør ham svært vanskelig å møte i duellene, og han er også en av verdens beste i én mot én-situasjoner defensivt. I tillegg har han en pasningsfot på linje med de beste playmakerne i verden, hvilket blant annet kom til syne når han på vakkert vis spilte frem Giaccherini i oppgjøret mot Belgia.

Midtstopper: Pepe
Portugal har fått kritikk for å spille defensivt og kjedelig dette mesterskapet, men endte til slutt opp som vinnere. Det skal Pepe ha mye av æren for. Portugal holdt nullen i fire av syv kamper, og Real Madrid-stopperen var en bauta i det portugisiske forsvaret. Enorm til å bryte foran, sterk i duellene og en leder som står frem når det trengs. Spilte en fantastisk finale, hvor han tar seg fullstendig ut. Har fått sin dose kritikk i karrieren, men har virkelig gjort seg fortjent til en plass på dette laget.

Venstreback: Raphael Guerreiro
Portugals venstreback har nylig sikret seg en overgang til Borussia Dortmund og i dette mesterskapet har han vist hvorfor den tyske storklubben ønsker hans tjenester. En stor bidragsyter i det offensive med sin utsøkte venstrefot, hvilket også gjorde ham til en viktig mann på Portugals dødballer. Slo innlegget som ble stanget i mål av Ronaldo i semifinalen, og var også en viktig del av en solid forsvarsrekke gjennom hele mesterskapet. Fikk sitt store gjennombrudd denne sommeren!

 

Sentral midtbane: Toni Kroos
Ingen var involvert oftere, og ingen traff med flere pasninger enn hva Toni Kroos gjorde per kamp i sommerens EM. Slo mer enn 30 prosent flere pasninger enn alle andre i dette mesterskapet, og det sier en hel del om tyskerens ferdigheter. Orkestrerer spillet på en utsøkt måte og skaper ubalanse hos motstanderne med sin kapasitet til å vende spillet og finne kreative løsninger.

Sentral midtbane: Aaron Ramsey
Wales var blant de store overraskelsene i dette mesterskapet, og Aaron Ramsey var blant lagets aller viktigste spillere. Med én scoring og fire målgivende pasninger står han frem som en av de i mesterskapet med flest målpoeng, hvilket sier alt om hans betydning. I tillegg var han en sterk bidragsyter i det øvrige banespillet. Måtte stå over semifinalen med suspensjonen, og det var ingen tvil om at han var sterkt savnet.

Aaron Ramsey hadde anlagt ny sveis for mesterskapet, og det kan se ut til at de gyldne lokkene brakte lykke (Foto: Michael Zemanek, BPI).

Aaron Ramsey hadde anlagt ny sveis for mesterskapet, og det kan se ut til at de gyldne lokkene brakte lykke (Foto: Michael Zemanek, BPI).

 

Høyre offensiv midtbane: Antoine Griezmann
Griezmann ble kåret til turneringens beste spiller av UEFA, og han gjør seg selvfølgelig også fortjent til en plass i vårt lag. Soleklar toppscorer i turneringen med sine seks mål, og leverte også to målgivende pasninger. Scoret det avgjørende målet mot Albania, begge mot Irland og begge mot Tyskland. Skjøt Frankrike til finalen nærmest på egenhånd og har vist seg som en spiss på øverste hylle i dette mesterskapet.

Offensiv midtbane: Gareth Bale
Superstjernen Gareth Bale spilte en avgjørende rolle i Wales vei til semifinalen. Waliseren scoret i alle gruppespillskampene, og noterte seg for to frisparkmål, det ene fra vanvittig hold. I sluttspillet presterte han ikke like godt, men arbeidsmoralen og lederegenskapene viste seg tydeligere enn noen gang. Bale er ingen luksusspiller og totalt sett må både han og ”Bales” kunne sies å ha gjort et svært godt mesterskap.

Venstre offensiv midtbane: Ivan Perisic
Det var knyttet relativt store forventninger til Kroatia i forkant av mesterskapet, og kroatene leverte et solid gruppespill. De røk riktignok ut i første utslagsrunde, hvor Portugal ble for sterke i ekstraomgangene. Frem til det imponerte Perisic med stor gjennombruddskraft, en venstreslegge med deng i og strålende ferdigheter med ball. Inter-spilleren endte med to mål og en assist, senket Spania omtrent på egenhånd og kom til flere muligheter enn nesten alle andre i dette mesterskapet. Perisic underholdt stort i dette mesterskapet, og vi gir kroaten plass på vår venstrekant.

 

Spiss: Cristiano Ronaldo
EMs største stjerne. Mannen som løftet pokalen etter finalen, Cristiano Ronalo. Portugal hadde ikke vunnet mesterskapet uten ham, og selv om han ikke presterte på sitt aller ypperste leverte han sakene i sommer. Tre mål, tre målgivende og flere avslutninger enn noen annen i dette mesterskapet. Sørget alene for avansement fra gruppespillet med sine to mål mot Ungarn, og scoret det uhyre viktige førstemålet i semifinalen. Finalen endte i tårer, men det ble en lykkelig slutt for Ronaldo.

Cristiano Ronaldo fikk ikke bidratt mye i finalen, men leverte likevel et godt mesterskap (Foto: Kieran McManus/BPI).

Cristiano Ronaldo fikk ikke bidratt mye i finalen, men leverte likevel et godt mesterskap (Foto: Kieran McManus/BPI).

 

 

Benk:
Rui Patricio
– Var kanskje finalens beste spiller, og stod virkelig frem med en rekke klasseredninger. Leverte alt i alt et solid mesterskap med fire clean sheets på syv kamper.

Jonas Hector – Den tyske backen stormet opp og ned venstresiden gjennom hele mesterskapet og imponerte stort. Var nært en plass i elleveren, men det ble litt lite sluttprodukt.

Kamil Glik – Det er kanskje ikke så estetisk å se Glik i aksjon, men leter du etter en stopperbauta er han virkelig din mann. Bidro sterkt til at Polen slapp inn null mål i gruppespillet, og var også svært god i sluttspillskampene. Har signert for Monaco i etterkant av mesterskapet.

Dmitri Payet – En av de store samtaleemnene i forkant av mesterskapet, og startet med å ta scenen med en fantastisk scoring i åpningskampen. Leverte fantastisk innledningsvis, men skuffet i både semifinalen og finalen.

Eden Hazard – Det var stilt relativt store forventninger til Belgia i forkant av mesterskapet, men de maktet ikke innfri dem. Det gjorde dog Eden Hazard. Med fire målgivende deler han tittelen som beste tilrettelegger med Ramsey, og spilte turneringens beste kamp fra en enkeltspiller mot Ungarn, hvor han også fikk seg en scoring.

Graziano Pelle – Italia overrasket mange i dette mesterskapet, og det som overrasket mest var det distinkte angrepsspillet. Her var Pelle sentral med sin evne til å holde på ball, og det strålende én-touch-spillet fra kraftspissen var viktig for Italia. Scoret også 2 mål, og skaffet seg en vanvittig kontrakt i kinesisk fotball etter mesterskapet.

 

Trener: Antonio Conte
Ingen hadde tro på Italia i dette mesterskapet. Conte reiste til Frankrike med en tropp som manglet sine største stjerner med skade, og som ble kritisert for å være profilløs og svakt besatt offensivt. Da er det imponerende at Italia viste frem et ekstremt distinkt og godt angrepsspill, med en tydelig plan. Ingen andre lag var bedre samspilt enn Italia i dette mesterskapet og i kampene mot Belgia og Spania vant Italia som en følge av total taktisk utklassing. Mot Tyskland trodde alle det skulle bli bråstopp, men selv uten sine to fremste alternativer på sentral midtbane klarte de azurblå seg helt til det skulle avgjøres på straffer. Hadde et bunnsolid fundament med den bakre Juventus-delegasjonen, og gjorde en imponerende jobb med resten. Flere trenere kunne fått tittelen som mesterskapets trener, men i våre øyne var det Antonio Conte som hadde størst innvirkning på lagets prestasjoner.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Per A Solberg

25 år, har en mastergrad i idrettsvitenskap og jobber innen fotballen. @PerSolberg på Twitter.

Legg igjen en kommentar