På ett år har Brann gått fra å ligge midt på tabellen i OBOS-ligaen til å være medaljekandidat i Tippeligaen. Hvor lenge kan det holde? 

Etter Branns seier mot Strømsgodset ligger bergenserne nå på bronseplass i Tippeligaen, med tre poengs klaring ned til nettopp Strømsgodset. Første omgang mot drammenserne var intet annet enn imponerende, og costarikaneren Deyver Vega, som kom til Bergen foran årets sesong, sørget for tre poeng da han banket ballen i nettet fra spiss vinkel. Seieren gjør at Brann står med åtte strake hjemmeseire, og er ubeseiret på Brann Stadion denne sesongen. Laget har 17-1 i målforskjell hjemme, og spørsmålet er om noe lag i Tippeligaen er gode nok til å ta med seg alle tre poengene fra Bergen. Svaret får vi kanskje allerede om knappe to uker, når serieleder Rosenborg kommer på besøk.

Svaret på Branns nærmest sjokkerende forvandling ligger i trener Lars Arne Nilsen og grepene han tok umiddelbart da han overtok etter Rikard Norling. Nilsen overtok et lag fullstendig ribbet for selvtillit og spilleglede. Da er det bare én ting som gjelder; å begynne å vinne kamper igjen. Nilsen fikk orden på den defensive strukturen i laget. Det arbeidet fortsatte inn mot årets sesong, og har gitt klare resultater. Bare Rosenborg (13) har sluppet inn færre mål enn Brann (14). Kaptein Vadim Demidov har denne sesongen stort sett vært skadefri, og stått frem som den lederen og midstopperen han var ment å være da han ble hentet til klubben. Hans stopperkollega Bismar Acosta har vært blant Tippeligaens aller beste spillere. Som tredjevalg på stopperplass har Brann U21-landslagets kaptein Jonas Grønner, som har vært bortimot feilfri de gangene han har fått spille. Ruben Kristiansen har fått en ny start etter at han kom fra Vålerenga, mens Amin Nouri har gjort høyreback-plassen til sin egen.

Foran forsvarsfireren har Sivert Heltne Nilsen gjort en enorm jobb med å rydde unna det som måtte komme av angrepsfotball fra motstanderlaget. I hans fravær mot Strømsgodset tok Kristoffer Barmen over rollen hans, og løste den på utmerket vis. Og når man har fått orden på det defensive, så kan man også begynne å jobbe med det offensive.

Nevnte Deyver Vega kom inn foran sesongen som en sårt tiltrengt kreativ spiller. Og hittil i sesongen har vi i hvert fall fått se noe av finterepertoaret til costarikaneren. Vingen har kommet inn som et friskt pust i det som ellers kan fremstå som et litt traust og kjedelig Brann-lag. Men til tross for at Brann, i hvert fall tidlig i sesongen, kunne fremstå som noe kjedelig i spillestilen, har det etter hvert løsnet også offensivt. 4-1 mot Vålerenga, 6-0 mot Aalesund og 1-3 mot Odd viser at bergenserne nå også har noe å by på fremover på banen.

Om det skulle være noe å sette fingeren på hos Brann, så må det være borteformen. Klubben har tre seire, to uavgjorte og fem tap på bortebane så langt i 2016. Det kvalifiserer til en beskjeden åttendeplass på bortetabellen. Skal Brann henge med helt inn, må borteformen helst forbedres.

Spørsmålet er så hvor lenge det kan holde for Brann, og hvor langt de kan nå. På de to siste kampene har de slått de to heteste kandidatene til sølv- og bronseplassene; Odd og Strømsgodset. Brann har spilt seg opp fra å være en nedrykkskandidat til å bli en brennhet medaljekandidat. Et lag i flytsonen er et lag som er svært vanskelig å slå. Neste kamp venter Vålerenga borte, et lag som har befunnet seg i nedrykksgjørmen store deler av sesongen, men som nå har vunnet tre kamper på rad. Det blir en beinhard test for Nilsen og hans elever, kanskje enn enda tøffere kamp enn oppgjørene mot Odd og Strømsgodset.

Deretter venter Rosenborg hjemme på Stadion. Over 10 000 bergensere har allerede sikret seg billett til kampen, og det kan fort bli utsolgt, altså 17 686 personer innenfor portene på Brann Stadion. Da skal det bli vanskelig selv for Rosenborg, som har spilt kamp i Østerrike bare tre dager før oppgjøret mot Brann, å ta med seg alle tre poengene fra Bergen.

Og skulle Brann komme godt ut av oppgjørene mot Vålerenga og Rosenborg, så vil de være favoritter til å ta medalje i årets Tippeliga. Det er vanskelig å finne noen grunner til at Branns medgang plutselig skal snu nå. Få lag er i stand til å bryte ned det enorme kollektivet Lars Arne Nilsen har bygd opp – spesielt hjemme på Brann Stadion. Og skulle Brann ende opp på medaljeplass, så vil det også medføre spill i Europa neste sommer. Det hadde ingen trodd da Brann lå midt på tabellen i OBOS-ligaen for ett år siden.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Simon Moritz Andersen

Elev i videregående skole som er glad i fotball - spesielt Premier League.

Legg igjen en kommentar