Tøffere konkurranse til tross, Arsenal havner innenfor topp fire i år igjen – men er det nok?

Fotballsonens tips: 4. plass

Arsenals supportere har lenge vært delt når det kommer til Arsène Wenger, og franskmannens fremtid som manager for klubben. Han fortsetter å lede laget sitt til plasseringer innenfor topp fire i Premier League gang på gang, men flere peker på at fremgangen i klubben ikke er stor nok.

Signeringene av Mesut Özil og Alexis Sanchez har gitt supporterne håp om at det snart er dags for et nytt Premier League-gull i Nord-London, men selv om det forrige sesong virket som at Arsenal kunne ha sin kanskje største sjanse til ligagull på mange år sviktet de igjen og mestertittelen gikk istedet til overraskelseslaget Leicester.

Manager
Arsène Wenger er en manager som vet hvilke spillere han vil ha. Han handler sjeldent forhastet, og selv om bomkjøpene har kommet virker han til å være sikker i sin sak når han først henter inn en storsignering eller to. Det er kanskje lett å tolke Wengers tid i Arsenal som noe skuffende. Laget som gikk en hel sesong i Premier League uten å tape har for lengst forsvunnet, og siden Arsenals storhetstid tidlig og frem til midten av 2000-tallet har det ikke vært de store høydepunktene å vise til på Emirates Stadium.

Men der igjen har kanskje Wenger klart å få det beste ut av mannskapet sitt, begrensede midler til tross. Arsenal er en klubb som ikke vil la seg være avhengige av eksterne midler for å få klubbkassa til å gå rundt. Klubbeier Stan Kroenke foretar seg lite, og klubben er derfor ikke alltid i stand til å utby sine konkurrenter når de ønsker seg nye spillere. Men gang på gang finner man Arsenal innenfor topp fire når sesongen er over. Gjør man det igjen denne sesongen? Mest sannsynlig.

Laurent Koscielny er blant de beste stopperne i ligaen (Foto: Digitalsport)

Laurent Koscielny er blant de beste stopperne i ligaen (Foto: Digitalsport)

Det positive
Arsenal har et godt mannskap – det er det ingen tvil om. Manglene til tross kommer man ikke unna det faktum at det er mye talent og kvalitet å vise til. Petr Cech har endelig vist seg å være den burvokteren supporterne i årevis har mast etter å få, Laurent Koscielny er blant ligaens beste stoppere, Hector Bellerin har tatt ligaen med storm og den offensive midtbanetrioen lukter det ofte særdeles svidd av.

Mesut Özil, Aaron Ramsey, Alexis Sanchez og Santi Cazorla kan ofte være et angrep alene. De gangene Olivier Giroud har sviktet, har det ofte vært det offensive midtbaneleddet som har tatt ansvar. Og selv om det ikke alltid resulterer i tre poeng, har Wengers investeringer i dette leddet vist seg å være veldig bra.

Det negative
Flere peker på Arsène Wengers manglende vilje til å signere en klassespiss som et av hovedpunktene til at klubben aldri var en reell utfordrer til ligagullet i løpet av vårsesongen. Olivier Giroud har en akseptabel målstatistikk siden overgangen fra Montpellier i hjemlandet, med totalt 57 mål på 135 kamper, men er det nok for et lag som helst skal kjempe helt i toppen av ligaen?

Når deadline day nå for alvor nærmer seg har Wenger nok en gang forholdt seg rolig på overgangsmarkedet. Den eneste storsigneringen franskmannen i skrivende stund har gjort er Granit Xhaka fra Borussia Mönchengladbach, og selv om Shkodran Mustafi ryktes å komme inn for å ruste opp et skadeutsatt forsvar er det ikke til å stikke under stol at Arsenals manglende kjøpevilje kanskje hindrer dem fra å virkelig være utfordrere til topplasseringene denne sesongen.

Wenger vil nok igjen stole på sin 4-2-3-1-formasjon. Hector Bellerin og Nacho Monreal tar med all sannsynlighet hver sin back, mens Laurent Koscielny trolig får besøk av enten Per Mertesacker eller Gabriel i midtforsvaret, så fremt begge er skadefrie. I skrivende stund er de ikke det, og Koscielny har manglende kamptrening som et resultat av sin forlengede ferie etter sommerens Europamesterskap. Det er derfor Mustafi har blitt så tungt knyttet til en Arsenal-overgang den senere tiden. Uten et kjøp av Valencia-forsvareren vil stopperduoen til Arsenal i sesongåpningen muligens bestå av unge Rob Holding og Krystian Bielik, dersom Koscielny ikke er klar.

Mesut Özil blir en nøkkelspiller for Arsenal også i år (Foto: Digitalsport)

Mesut Özil blir en nøkkelspiller for Arsenal også i år (Foto: Digitalsport)

Nøkkelspiller
Mesut Özil fikk det endelig til å klaffe forrige sesong. I begynnelsen etter overgangen fra Real Madrid virket tyskeren ofte noe ukomfortabel i Premier League, men etter litt om og men har den offensive midtbaneeleganten endelig fått vist seg fra sin beste side. Özil hadde flest assists i hele ligaen forrige sesong med sine 19 målgivende. Det sviktet dog litt etter jul for tyskeren, som hadde 16 før nyttår og kun 3 etter.

Özil endte dermed én målgivende bak Thierry Henrys rekord fra 2002-03-sesongen, men tangerte imidlertid Cesc Fabregas (2014-15) og Frank Lampard (2004-05). Tyskeren hadde i tillegg hele seks flere målgivende enn Christian Eriksen på andreplass den sesongen. Får Özil det til å klaffe igjen vil han fortsette å være et av de fremste angrepsvåpnene Arsène Wenger har å vise til når han skal måle krefter med storkanonene rundt seg på tabellen.

Overganger
Inn: Granit Xhaka (Borussia Mönchengladbach, £38m), Takuma Asano (Sanfrecce Hiroshima, £3.4m), Rob Holding (Bolton, £2.5m)

Ut: Mathieu Flamini, Tomas Rosicky, Mikel Arteta (lagt opp), Wellington Silva (Fluminense)

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Daniel Granberg

Det startet med et fotballkort av Fredrik Ljungberg i 2001. Over et tiår har passert siden, og det har blitt mye fotball på denne karen.

Legg igjen en kommentar