Eddie Howe og Bournemouth overlever «den vanskelige andre sesongen.»

Fotballsonens tips: 17. plass

Eddie Howe og co. sjarmerte alle forrige sesong med sin offensivt rettede fotball, unge tropp og ikke minst norske Joshua King på topp for oss her på berget. Men det var litt av en berg- og dalbane Bournemouth måtte gjennom da de overlevde sin aller første sesong i Premier League. Klubben og dens supportere opplevde seier mot Chelsea og Manchester United, braktap mot Tottenham og Manchester City, skader på flere viktige spillere, braktap mot Chelsea og braktap mot Manchester City igjen. Allikevel holdt de hodet over vannet, og sikret seg til slutt en 16. plass, med fem poeng ned til Newcastle på øverste nedrykksplass.

Manager
Mye av æren for overlevelsen i debutsesongen går nok til manager Eddie Howe. 38-åringen er ydmyk, og roser spillerne sine når han får sjansen. «Det faktum at de er villige til å dø for hverandre på banen er så viktig» er kun ett av sitatene du finner fra den unge manageren. Howe tør å gjøre ting annerledes. Han satser ungt, og er ikke redd for å gjøre forandringer når det trengs.

Han henger seg ikke opp i tidligere suksess, noe som blant annet har gjort at han har latt gamle helter som Matt Ritchie og Tommy Elphic gå videre til henholdsvis Aston Villa og Newcastle. Istedet ser han etter unge, sultne spillere som han kan utvikle til de spillerne han ønsker i laget sitt. De største signeringene briten har gjort før denne sesongen er Jordon Ibe fra Liverpool, Lewis Cook fra Leeds og Lys Mousset fra Le Havre – alle unge talenter.

Det blir spennende å se hva Jordon Ibe får til i Bournemouth (Foto: Digitalsport)

Det blir spennende å se hva Jordon Ibe får til i Bournemouth (Foto: Digitalsport)

Det positive
Det satses ungt og friskt i Bournemouth. Det oser av talent i klubben, både på og utenfor banen. Jordon Ibe er en meget spennende signering, og det kan bli interessant å følge utviklingen hans denne sesongen under Howes ledelse. Bournemouth ser ut til å være godt dekket midt på banen, og det er også et stort pluss at de denne sesongen har Callum Wilson tilbake fra skade.

Den 24 år gamle spissen scoret 20 mål da Bournemouth rykket opp fra Championship i 2014-15-sesongen. Det startet også lovende i Premier League for Wilson, som blant annet noterte seg for hat-trick da West Ham ble slått 4-3 på Boleyn Ground i tredje serierunde forrige sesong, men uheldigvis for målscoreren tok det ikke lange stunden før han ble skadet og holdt utenfor fotballen hele resten av sesongen. Nå er Wilson tilbake for fullt og vil gi Joshua King, som scoret seks mål på vårsesongen, kamp om plassen på topp.

Det negative
Det er i all hovedsak to nøkkelpunkter man kommer frem til om man skal se på hva som mangler hos Bournemouth. Det ene er erfaring, og det andre er det defensive. Howe skal ha honnør for at han tenker annerledes og satser på spillere som ellers kunne slitt med spilletid i andre klubber på grunn av alder, men samtidig er det ikke mulig å komme unna det faktum at det kanskje skorter litt på erfarne spillere som skal stå frem om det ikke skulle gå veien for Howe og hans mannskap.

Det er derfor viktig at spillere som Artur Boruc, Andrew Surman og kaptein Simon Francis holder seg skadefrie og i form om det skulle dukke opp vanskelige utfordringer. Samtidig må man spørre seg om Howe har gjort nok for å styrke forsvaret etter forrige sesong hvor det kun var Aston Villa som slapp inn flere mål enn Bournemouth.

Tommy Elphic har som kjent forsvunnet til Aston Villa, og det etterlater kun Steve Cook som ren midtstopper i klubben. Howe har i skrivende stund ikke signert noen nye stoppere, og det forventes derfor at enten Simon Francis eller Tyrone Mings, som vanligvis spiller henholdsvis høyre- og venstreback, kan steppe inn som Cooks makker. Om det dog er den optimale løsningen er derimot høyst usikkert, og Howe burde nok se seg om etter en ny forsvarsspiller eller to før overgangsvinduet stenger i slutten av måneden.

Blir dette sesongen hvor det klaffer for Callum Wilson? (Foto: Digitalsport)

Blir dette sesongen hvor det klaffer for Callum Wilson? (Foto: Digitalsport)

Nøkkelspiller
Det forventes nok mye av Callum Wilson nå når han er tilbake fra skaden som ødela forrige sesong for ham. Om det skulle bli mange baklengsmål også denne sesongen for Bournemouth er det derfor ekstra viktig at det også kommer mange nok mål rett vei – og en Wilson i form kan være rett mann til å tegne seg på scoringslisten for Bournemouth.

Wilson har enda ikke fått vist seg ordentlig frem i Premier League, men det er ingen tvil om at han viste lovende takter før han ble skadet forrige sesong. Fem mål på syv kamper er ikke dårlig for en spiller som aldri har spilt på dette nivået før. Om han slår til og holder seg skadefri i år kan han vise seg gull verdt for Howe og co.

Overganger
Inn: Jordon Ibe (Liverpool, £15.3m), Lewis Cook (Leeds United, £5.9m), Lys Mousset (Le Havre, £5.5m), Brad Smith (Liverpool, £3m), Emerson Hyndman (Fulham, gratis), Nathan Aké (Chelsea, lån)

Ut: Matt Ritchie (Newcastle, £10.2m), Tommy Elphic (Aston Villa, £3.3m), Lee Tomlin (Bristol City, £2.9m), Stephane Zubar, Harry Cornick (Leyton Orient, lån), Sylvain Distin, Jayden Stockley (Aberdeen, gratis), Josh Carmichael, Josh Wakefield (Aldershot, gratis), Glenn Murray (Brighton, lån)

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Daniel Granberg

Det startet med et fotballkort av Fredrik Ljungberg i 2001. Over et tiår har passert siden, og det har blitt mye fotball på denne karen.

Legg igjen en kommentar