De blå revene stod bak tidenes kanskje mest sensasjonelle bragd i fotballen ved å vinne Premier League i fjor. Årets utgave skal få en heftigere tørn når ligaen sparkes i gang.

Fotballsonens tips: 7. plass

Ingen av oss har vel egentlig kommet oss helt over sjokket over at Leicester gikk helt til topps i mai, og dermed kunne krones som den mest usannsynlige mesteren noen gang. Alt lå til rette for at laget skulle – på det beste – få en middelmådig sesong. Men en blanding av kløkt, samspill og innsatsvilje gjorde absolutt alle spådommer til skamme. Kontringsspillet tok absolutt alle på senga, og gjorde at Leicester tok mang en skalp i løpet av sesongen. Spillere som Danny Drinkwater, Wes Morgan, Jamie Vardy og Riyad Mahrez kom fra obskuritetens dybder og ble plutselig navn alle snakket om og spillere man ble tvunget til å ta seriøst.

Leicester spilte på ingen måte en destruktiv fotball, og mange er spente på om laget er i stand til å i det hele tatt nærme seg toppen i år og spille like entusiastisk.

Treneren

Han kom, så og vant i sin retur til England, godeste Claudio Ranieri. Mannen som hele tiden hadde havnet som nummer to tok seg til slutt til toppen av fjellet. Han ble hyllet av en hel fotballverden, og det var høyst fortjent. Man kunne ikke la være å bli sjarmert av italieneren, som nærmest hadde blitt latterliggjort sist gang han var i England, da som Chelsea-manager. Og det til tross for at Chelsea faktisk ikke spilte så ille. Men, som vi jo vet, så er det titler som teller på Stamford Bridge.

64-åringens styrke er måten han tilpasser seg og leser spillet på. Han er også en av de beste til å få spillerne med på det han forsøker på, og han viste flere ganger i løpet av forrige sesong at han raskt kan stille om på taktikken om det er nødvendig.

Dessverre for italieneren så mistet han assistent Steve Walsh til Everton, og det kan fort vise seg å bli tøffere for Ranieri uten sin betrodde assistent ved sin side. Klarer han å gjenta bedriften også i år kan han trolig legge opp i vissheten om at han er en av de største gjennom tidene.

Grunn til optimisme

Ingen lag brukte så få spillere som Leicester i fjor, noe som spesielt viste seg i den defensive organiseringen. Det bakre ledd var drillet perfekt, og holdt unna mot de aller fleste. Likevel var det fremover på banen vi alle lot oss imponere og glede. Jamie Vardy var som skapt for Ranieris kontringsspill, og engelskmannen skåret en periode mer eller mindre på bestilling, og slo som kjent Ruud van Nistelrooys rekord for antall kamper på rad med skåring. Han ble ikke toppskårer, men du verden som han, Mahrez og N’Golo Kanté kjørte karusell med de andre lagene.

Vardy og Mahrez er fremdeles på plass, og har fått selskap av Ahmed Musa. Trioen har det i seg å terrorisere forsvarsrekker i hele Europa, og vi fikk se glimt av dette i 1-2 tapet mot Manchester United i Community Shield. Leicester spilte like aggressivt som fjorårssesongen, og det var nærmest bare flaks som gjorde at United slapp unna med ett baklengsmål – naturligvis skåret av Vardy.

Grunn til bekymring

Det er et uttrykk som heter «to go above and beyond the call of duty», og på mange måter er dette svært passende på Leicester. Samtlige spillere leverte så til de grader over evne, kanskje fordi absolutt ingen forventet noe av dem. Naturlig nok har dette forandret seg radikalt, og det spørs om Morgan, Drinkwater og Danny Simpson takler å plutselig være i søkelyset for alvor. For absolutt alle vil prøve å være de som knekker de regjerende mesterne og demmer opp for kontringsspillet deres.

I 2015/16-sesongen var det bare ligaen «Foxes» hadde å fokusere på. Hvordan vil de takle å plutselig møte beinhard motstand i Champions League, for så å komme tilbake og kjempe for å forsvare tittelen sin? Og hva så med skader? Med flere tøffe og viktige kamper kommer plutselig de uunngåelige skadene, og det spørs om «andrerekka» til Leicester er i stand til å opprettholde spillestilen til Ranieri på samme måte.

Riyad Mahrez stod for noen av de herligste prestasjonene forrige sesong, og 25-åringen blir uten tvil en fryd å følge frem til mai. (Foto: Digitalsport)

Riyad Mahrez stod for noen av de herligste prestasjonene forrige sesong, og 25-åringen blir uten tvil en fryd å følge frem til mai. (Foto: Digitalsport)

Nøkkelspiller

Kanté var lagets kanskje viktigste brikke i fjor, der han herjet på midtbanen. Jamie Vardy stod for mange av overskriftene med sin nærmest umettelige appetitt for mål. Likevel var det – og blir også i år – Riyad Mahrez som var oljen i maskineriet. Den franskfødte algerieren eide tidvis banen, og var den viktigste offensive kraften i laget, med 17 mål og 11 målgivende pasninger. 25-åringens evne til å se sjanser, og samtidig hans tekniske attributter, blir selve bærebjelken også i år. Så får Leicester-fansen be og håpe at det ikke er hold i alle overgangsryktene som har gått i sommer. For om han forsvinner er Leicester betraktelig svakere.

Tabelltipset

Fotballsonen er stygt redde for at Leicester går på en smell i 2016/17-sesongen. Det økte presset, kombinert med spill i Europa, gjør at laget kommer til å bli voktet som hauker, samtidig som at nøkkelspillerne ikke har mulighet til å spille uke inn og uke ut. Fallhøyden blir stor, men vi tror samtidig at laget ikke bryr seg videre om at de fleste tipper dem nedover tabellen. Bare se hva som skjedde sist vi alle tippet hvor de ville ende.

Overganger

Inn:

Ron-Robert Zieler (Hannover), Luis Hernández (Sporting Gijón), Raúl Uche Rubio (Rayo Vallecano), Nampalys Mendy (Nice), Ahmed Musa (CSKA Moskva), Bartosz Kapustka (KS Cracovia)

Ut:

Andrej Kramarić (Hoffenheim), Mark Schwarzer (fri), Paul Konchesky (fri), Ryan Watson (fri), Dean Hammond (fri), Harry Panayiotou (fri), N’Golo Kanté (Chelsea), Michael Cain (Blackpool, lån), Hamza Choudhury (Burton, lån)

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Pål Hægland

Stor fan av obskur fotball fra de rareste steder. Har en ekstra stor forkjærlighet for fotballen i USA, Salomonøyene og stort sett de rareste verdenshjørner. Stolt medlem av Fotballsonen siden 2012.

Legg igjen en kommentar