Aitor Karanka har ført Middlesbrough opp en divisjon og vil sette sitt preg på Premier League.

Fotballsonens tips: 13. plass

Det er nå syv år siden sist Middlesbrough spilte Premier League-fotball. Nå er de tilbake som et lag som oser kvalitet over alle plan.

Det er sjelden man ser nyopprykkede lag ha en så sterk tropp foran en ny Premier League-sesong. Middlesbrough er godt dekket over hele linja. Men det har ikke alltid vært slik. I de syv årene siden sist de var i Englands øverste divisjon, har Boro hatt fire forskjellige managere, unngått nedrykk til League One på knepent vis, og tapt en playoff-finale. En turbulent periode, med andre ord. Nå, derimot, går det mot nye tider. Aitor Karanka går inn i sin tredje sesong som sjef på Riverside Stadium. Hans første sesong endte med fjerdeplass i ligaen og tap mot Norwich i playoff-finalen på Wembley. Sesongen 2015/16 ble det andreplass og direkte opprykk for Karanka og hans mannskap.

Trener

LIK MOURINHO: Forsvar først, alt annet senere. Det er regelen som gjelder hos Aitor Karanka og Boro. (Foto: Matt West/BPI/Digitalsport)

LIK MOURINHO: Forsvar først, alt annet senere. Det er regelen som gjelder hos Aitor Karanka og Boro. (Foto: Matt West/BPI/Digitalsport)

Da Aitor Karanka ankom balløya for et par år siden var det mange øyenbryn som hevet seg. Som den første utenlandske treneren i Middlesbroughs historie var det riktignok grunn til skepsis. I tillegg hadde han aldri hatt hovedansvaret for et lag i seniorfotball. Karanka dro som kjent fra Santiago Bernabéu, hvor han var en viss Jose Mourinhos høyre hånd, og direkte til Riverside Stadium. I kjent Mourinho-stil var det det defensive som var hovedfokus fra første dag, og det tok ikke lang tid før spanjolen overvant fansen. I opprykkssesongen slapp de kun inn 31 mål.

Grunn til optimisme

Styret i Middlesbrough har nylig restrukturert klubbens rekrutteringsavdeling. I vår i fjor ble tidligere sportsdirektør i Zenit St. Petersburg, Victor Orta, ansatt, og det er først nå at klubben kan begynne å høste fruktene av den avgjørelsen. I sommer har Boro handlet mye, og de har handlet smart. Å starte scoutingprosessen tidlig, samt grundig identifisering av spillere på ønskelisten, tillot Boro å hente hele fem nye spillere allerede før sommerens første treningskamp var unnagjort. Takket være smarte valg tatt av rekrutteringssjef Gary Gill og nevnte Orta, har Boro ønsket velkommen til intet mindre enn ti nye spillere. Dersom arbeidet til Gill og Orta viser seg å slå positivt ut, kan det fort bli en meget hyggelig sesong for den røde klubben fra The North East.

Grunn til bekymring

På tross av at The Teessiders avsluttet forrige sesong på direkte opprykksplass, foran Brighton & Hove Albion på målforskjell, opplevde man uventet uro i leiren i løpet av våren. Aitor Karanka mistet hodet i mars, midt i sesonginnspurten, og selv om spillergruppen sannsynligvis har tilgitt, har de neppe glemt. I en handling som kun kan tolkes som et politisk skrik mot styreformann Ben Gibson, utelot Karanka store navn som Stewart Downing og Jordan Rhodes fra startelleveren gjentatte ganger, noe som kunne minne veldig om situasjonen mellom Chelsea og Jose Mourinho. Hele episoden var noe absurd, tatt i betraktning hvor veldrevet Middlesbrough er som klubb, men etter at Ben Gibson bestemte seg for å være den større mannen og gi Karanka fornyet tillit, var det kun én veg videre for Boro—fremover. På utsiden, virker forholdet mellom trenerapparatet, spillergruppen og styret å være sunt, men Karanka må nok belage seg på å starte sesongen med lave odds når det gjelder hvem av Premier League-sjefene som får fyken først.

Nøkkelspiller

NYSIGNERING: Marten de Roon kommer til å spille en viktig rolle denne sesongen. (Foto: Greig Cowie/BPI/Digitalsport)

NYSIGNERING: Marten de Roon kommer til å spille en viktig rolle denne sesongen. (Foto: Greig Cowie/BPI/Digitalsport)

I løpet av sommerens overgangsvindu har flere spennende og oppsiktsvekkende navn kommet inn portene på Riverside Stadium. Deriblant supertalent Viktor Fischer fra Ajax, Victor Valdes og Álvaro Negredo. Disse tre har allerede stjålet talløse overskrifter i engelske tabloider. En som ikke har fått like mye oppmerksomhet er 25 år gamle Marten de Roon. Nederlenderen ble kåret til årets spiller i Atalanta forrige sesong, og kan minne litt om Nemanja Matic i spillestilen. Ingen andre midtbanespillere taklet mer enn de Roon i sesongen som var, og flere av dem var susende, for å si det mildt. Marten de Roon er et navn vel verdt å merke seg. En kvass investering, som utvilsomt kommer til å bite fra seg i Premier League.

Overganger

Inn: Marten de Roon (Atalanta, £12m), Viktor Fischer (Ajax, £3.8m), Bernardo Espinosa (Sporting Gijon, gratis), Jordan McGhee (Hearts, lån), Victor Valdes (Manchester United, gratis), Alvaro Negredo (Valencia, lån), Brad Guzan (Aston Villa, gratis), Antonio Barragan (Valencia, gratis), Gaston Ramirez (Southampton, gratis), Fabio da Silva (Cardiff, £2m).

Ut: Jonathan Woodgate (frigitt), Damia Abella (frigitt), Rhys Williams (Perth Glory, gratis), Jonathan Burn (Kilmarnock, lån), Jordan Jones (Kilmarnock, gratis), Luke Coddington (Huddersfield, gratis), Andre Bennett (frigitt), Conor Ripley (Oldham, lån).

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Ola Kvindesland

Legg igjen en kommentar