Kan Everton forbedre en skuffende 11.plass?

Fotballsonens tips: 9. plass

I de siste årene har Everton stort sett vært rundt midten av tabellen. De har ikke vært i nærheten av nedrykk, men heller ikke nær en topp 5-plasseing. Laget ser på papiret bra ut, men er ikke forsterket fra forrige sesong. Joel Robles og Maarten Stekelenburg vil kjempe om keeperplassen etter Tim Howards exit. Coleman og Baines er bankers på hver sin back, mens det er noe usikkert hvem som tar de to stopperplassene, spesielt etter tapet av John Stones. To av Ramiro Funes Mori, Phil Jagielka og nyinnkjøpte Ashley Williams vil ta de.

Med Muhamed Besic ute med langtidsskade vil Gareth Barry, James McCarthy, Tom Cleverley, Idrissa Gueye slåss for en midtbaneplass under Ronald Koeman. I år som i fjor ser Everton bra ut fremover på banen, og har et angrep som kan skape uro hos alle Premier League-forsvar. Gerard Deulofeu, Ross Barkley, Kevin Mirallas og Romelu Lukaku er forventet å starte, mens Arouna Koné potensielt er en god utfordrere.

Fjorårets sesong var skuffende for Everton. En 11. plass i ligaen endte med at manager Roberto Martinez fikk sparken. De var dessverre for ujevne, og slapp inn litt for mye mål. Det ble ofte litt nesten, og formkurvene til Romelu Lukaku som målscorer var for ustabile. Etter sparkingen av Martinez, har Ronald Koeman tatt over. Koeman hadde gode resultater i Southampton og skapte et bra lag med et solid forsvar samtidig med et lekende angrep. Everton er litt like, og Koeman virker som rett mann til å stramme opp dette Everton-laget. Om han får til det kan Everton ta seg opp fra fjoråret.

Akkurat dette managerbyttet gir god grunn til optimisme for Everton-fansen. Han har fått til gode resultater i Southampton, og har en nokså lik tropp i Everton. Om han får det til å stemme, og Barkley og Lukaku blir mer stabile enn fjoråret, kan Everton skape trøbbel for hvem som helst. I tillegg har Gerard Deulofeu vist en forrykende form i pre-season noe som også gir grunn til optimisme foran året sesong.

NY MANAGER: Ronald Koeman er ny manager for Everton etter ankomsten fra Southampton. (Foto: James Marsh / BPI)

NY MANAGER: Ronald Koeman er ny manager for Everton etter ankomsten fra Southampton. (Foto: James Marsh / BPI)

Sårbare for skader

Men Everton-fansen har også grunn til bekymring. Laget er ikke noe særlig styrket fra fjorårets 11. plass. De har også kun én spiss som er sikker på å score mål – Romelu Lukaku. De er sårbare på spissplass, og en skade på Lukaku vil skape hodebry for Koeman. Et alternativ er Deulofeu som har gjort sakene sine bra i fraværet av Lukaku, men det er høyst usikkert om det er en god nok løsning. De er også sårbare for skader i andre posisjoner, som på backene med Baines og Coleman, der alternativene er Galloway, og Browning som er et solid hakk ned fra de to nøkkelspillerne på backene.

Nøkkelspiller

I tillegg til at Leighton Baines og Seamus Coleman er nøkkelbrikker i dette laget, må nøkkelspilleren i dette laget være Lukaku. De er helt avhengig av at han finner formen og leverer stabilt på høyt nivå. For at Everton skal klare en topp 10-plassering bør Lukaku score minst 15 mål, da det ikke er mange andre som bidrar til akkurat dette.

Everton har ikke vært veldig aktive på overgansfronten. I tillegg til manager Ronald Koeman, har Ashley Williams, Idrissa Gueye og Maarten Stekelenburg kommet inn. I tillegg har Bassala Sambou og Chris Renshaw hentet for fremtiden. Koeman har kvittet seg med litt stallfyll i Steven Pienaar, Leon Osman og Tony Hibbert. Salget av John Stones er også et stort tap for Everton. Tim Howard valgte også å flytte hjem til USA. Felipe Mattioni, Jindrich Stanek og Jordan Thornley er frigitt av klubben.

Vi tror Everton ender på en 9. plass, altså to hakk opp fra fjoråret. Koeman vil stramme opp dette laget, samtidig som han kommer inn med ny energi og kanskje litt andre tanker enn Martinez. De kan ha en sjanse på Europa League, men denne sesongen blir de nok hakket for svake.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Legg igjen en kommentar