Blir det Stokes fjerde niendeplass på rad under Mark Hughes, eller vil mangelen på målscorere sende The Potters nedover tabellen?

Fotballsonens tips: 11. plass

Stoke fikk en beinhard start på 2015/2016, da de ikke klarte å ta en eneste seier i løpet av sine seks første ligakamper. Først i slutten av september kom oppturen – det ble 2-1 mot nyopprykkede Bournemouth etter scoringer av Jonathan Walters og Mame Biram Diouf. Mark Hughes’ menn hevet seg lengre utover i sesongen, men mot slutten gikk det rett nedover, med kun en seier på de siste syv kampene.

Ni, ni, ni

Da priste nok Mark Hughes seg lykkelig over poengene som allerede var sanket. Formen laget hadde ved sesongslutt vil med stor sannsynlighet tilsi nedrykk dersom den skulle fortsette langt inn i den kommende sesongen. Sannsynligvis blir ikke det noe tema. Waliseren tok over laget før 2013/2014-sesongen, og innførte en mer ballbesittende stil, i stor kontrast med knokkelfotballen som Tony Pulis hadde benyttet for å stabilisere laget i Englands øverste divisjon.

Hughes tok laget til 9. plass i sin første sesong, klubbens høyeste plassering på øverste nivå siden 1974/1975. Pottemakerne har endt på samme plassering begge de påfølgende sesongene. Skal det bli 9. plass for fjerde gang på rad under Hughes?

Store plusser må være at klubben har beholdt stjernene Marko Arnautovic og Xherdan Shaqiri. Sammen med Bojan utgjør de X-faktoren i et ellers ganske traust lag offensivt. Arnautovic kan være av og på, men om han blir mer stabil vil de fleste forsvarsrekker bli smånervøse ved synet av den eksentriske østerrikeren. Nysigneringen Joe Allen fra Liverpool vil passe fint inn i Hughes sin ballbesittende stil, og utgjør en balansert toer på midten med den mer fysiske Giannelli Imbula.

Etterlyst: Målscorer

Den virkelige hodepinen til fansen på Britannia må være målscorere, eller snarere deres fravær. Arnautovic ble lagets toppscorer i ligaen med 11 nettsus forrige sesong, men det vil være optimistisk å tenke at en ving/offensiv midtbane skal klare å bidra med enda flere mål denne sesongen, slik at laget kan klatre. Ingen spisser er foreløpig hentet – mest sannsynlig blir det Joselu som starter på topp i ligaåpningen mot Middlesbrough på Riverside. Spanjolen stoppet på fire scoringer i ligaen sist sesong…

Mye ansvar ligger på nevnte Arnautovic, Bojan og ikke minst Xherdan Shaqiri. Stoke-fansen som så sveitseren i EM vil håpe at 24-åringen kan vise lignende takter gjennom lengre deler av 2016/2017. Med kun tre mål og seks assists sist sesong har Shaqiri store muligheter til forbedring – og til å vise at talentet som hadde storklubber i hele Europa på kne ikke helt har forsvunnet. Mangelen på målscorere vil gjøre det vanskelig for Stoke å klatre høyere enn de tidligere niendeplassene, men Shaqiris form vil være avgjørende for hvor langt de faller på tabellen.

I tillegg til Allen har Hughes hentet talentene Ramadan Sobhi og Ryan Sweeney, fra henholdsvis Al Ahly og AFC Wimbledon. Peter Odemwingie er fremdeles klubbløs etter å ha blitt frigitt, mens Steve Sidwell takket ja til et tilbud fra Brighton & Hove Albion.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Pål Strande Gamlemoen

Journalistikkstudent i Volda. Evig fersking. Ble smittet av en kjent kronisk sykdom i 8-årsalderen som har gitt meg en smått skadelig fascinasjon for menn i shorts som sparker en lærkule på en grønn plen, også kjent som fotballidioti. Har vært ødelagt siden.

Legg igjen en kommentar