Klarer David Moyes å gjenoppbygge ryktet sitt etter flere dårlige sesonger?

Fotballsonens tips: 15. plass

Sunderland under Dick Advocaat hadde en elendig sesongstart og nederlenderen ble erstattet av ringreven Sam Allardyce allerede etter åtte serierunder, hvor klubben fra nord-øst bare hadde plukket med seg tre poeng. Managerbyttet ga ikke umiddelbar suksess, og halvveis i sesongen, etter fem tapte kamper i desember, lå Sunderland på 19. plass med 12 poeng.

Den siste halvdelen av sesongen var derimot langt bedre, og Sunderland rasket med seg 27 poeng og hadde faktisk positiv målforskjell i den perioden. En viktig del av det var takket være Allardyce sin evne til å organisere lagene han styrer, noe som medførte at klubben slapp inn 24 mål i den perioden – kun seks andre lag slapp inn færre mål i den perioden. Denne evnen til å få det beste ut av lagene sine, og sannsynligvis grunnet en mangel på kandidater, gjorde derimot at «Big Sam» ikke fikk fullført toårskontrakten sin da de høye herrer i Det engelske fotballforbundet ønsket ham som landets nye landslagstrener.

Grunn til optimisme

Inn kom en manager med en del like styrker som Allardyce. Samtidig, mens Allardyce hadde hatt en viss suksess med West Ham, kan ikke Moyes’ tid i verken Manchester United eller Real Sociedad beskrives som noe annet enn skuffelser og langt svakere enn det skotten hadde prestert med Everton, som han tok fra å være en nedrykkskandidat til å være et meget solid lag litt bak de aller beste lagene i ligaen.

Moyes er med andre ord en mann som har en del å bevise etter sine to siste jobber. Samtidig har han tidligere hatt suksess når han har fått bygd på prinsipper som det allerede er lagt et visst grunnlag for i Sunderland etter «Big Sam». Og jobben i Sunderland ligner langt mer på den han hadde i Everton enn de to som fulgte etter.

Emanuele Giaccherini Italia Verona 06-06-2016 Stadio Bentegodi Football Friendly Match Italia - Finlandia / Italy - Finland . Foto Andrea Staccioli / Insidefoto

JEG DRAR DIT: Emanuele Giaccherini fikk mye spilletid for Italia i EM, men er ikke med videre for Sunderland. (Foto: Andrea Staccioli/Insidefoto

På overgangsmarkedet har Sunderland vært effektive når det kommer til å kvitte seg med spillere. En rekke spillere, som Wes Brown, Steven Fletcher, Danny Graham og Santiago Vergini har ikke bidratt nok og blitt kastet på dør. En annen som har forlatt klubben på permanent basis, er Emanuele Giaccherini, som nok mange Sunderland-fans føler kunne fått en til sjanse, men som likevel har forlatt klubben. Det er uansett en avslutning på ryddejobben Allardyce startet i klubben.

En rekke lån er også avsluttet etter forrige sesong.

Inn har det derimot vært langt roligere med signeringen av midtstopperen Papy Djilobodji inn som den dyreste overgangen. I tillegg har Moyes sett til gamleklubben etter ytterligere forsterkninger og hentet forsvarsspillerne Paddy McNair og Donald Love fra Manchester United.

En mer spennende signering, som dog bare er et lån, er Adnan Januzaj, som potensielt kan være et kupp for Sunderland. Januzaj har slitt med å leve opp til forventningene som ble satt til ham etter en vellykket debutsesong for Manchester United tilbake i 2013/14-sesongen, hvor den unge belgieren var en av få lyspunkter etter Moyes’ Manchester United-karriere. I tiden etter har Januzajs holdninger i treningsarbeidet blitt kritisert, men hvis han klarer å vise noe av de samme taktene som sist han spilte under Moyes, vil han bli en suksess.

Mer foruroligende er det at det ikke har kommet inn flere nye fjes etter ryddejobben, samt lånespillerne som var hos Sunderland forrige sesong har forsvunnet. Kort fortalt betyr det at stallen er noe tynn, og at Moyes må være mer besluttsom når det gjelder hvem han vil hente inn enn han var i Manchester United de siste ukene av overgangsmarkedet, for det er utvilsomt hull å fylle.

Jermain Defoe of Sunderland celebrates scoring their first goal during the pre-season friendly match between Hartlepool United and Sunderland played at Victoria Park, Hartlepool, on the 20th July 2016 -------------------- Richard Lee / BPI Football - Club Friendlies 2016 Hartlepool United v Sunderland Victoria Park, Victoria Park, Clarence Rd, Hartlepool, United Kingdom 20 July 2016 ©2016 Richard Lee / BPI all rights reserved

MER AV DETTE?: Jermain Defoe har scoret jevnt og trutt for Sunderland. (Foto: Richard Lee/BPI)

En nøkkelspiller blir uansett evigunge Jermain Defoe, som sammen med Fabio Borini er de to klareste spissalternativene for Sunderland. Så langt i karrieren har Defoe vist seg kapabel til å putte et respektabelt antall baller i motstanderens nett. Forrige sesongs 15 mål er i så måte mer enn godkjent og noe den tidligere landslagsspissen må bygge videre på denne sesongen for at Sunderland skal få en vellykket sesong.

Overganger

Inn: Paddy McNair(Manchester United), Donald Love(Manchester United, £5,5 millioner for ham og McNair), Papy Djilobodji(Chelsea, £8 millioner), Adnan Januzaj(Manchester United, lån)

Ut: Wes Brown(klubbløs), Steven Fletcher(Sheffield Wednesday, gratis), Danny Graham(Blackburn Rovers, gratis), Santiago Vergini(Boca Juniors, £1,5 millioner), Emanuele Giaccherini(Napoli, £2 millioner), Steve Harper(klubbløs), Yann M’Vila(låneopphold over), Ola Toivonen(låneopphold over), DeAndre Yedlin(låneopphold over), Dame N’Doye(låneopphold over)

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Nordlending som har havnet i Tromsø. Skriver helst om fotballøkonomi.

Legg igjen en kommentar