Fotballsonen forventer en tøff sesong for svanene fra Wales.

Fotballsonens tips: 18. plass

Garry Monk startet som manager for Swansea forrige sesong, etter en resultatmessig sterk avslutning på 2014/15-sesongen. De underliggende tallene var derimot ikke like gode, og utover høsten 2015 begynte det også å vise seg der det betyr aller mest: i poengfangsten.

Selv om klubben lå på 15. plass da Monk fikk fyken i desember, vitner 14 poeng på 15 kamper om lite annet enn et potensielt nedrykk. At det eneste laget Swansea slo mellom september og jul var stakkarslige Aston Villa, forsterker bare det inntrykket. Alan Curtis overtok midlertidig ansvaret, uten at poengfangsten forbedret seg nevneverdig.

Den positive endringen kom først da den rutinerte italieneren Francesco Guidolin ble hentet inn i halvveis ut i januar for å berge plassen. Starten var upåklagelig med en viktig 2-1-seier borte over Everton i første kamp, og den tidligere Udinese-treneren klarte å styre Swansea-skuta inn til en komfortabel 12. plass – 10 poeng over nedrykksstreken.

Guidolins vellykkede periode i Swansea forrige sesong, medførte at han fikk fornyet tillit og ble gitt en toårskontrakt – til tross for at Brendan Rodgers, som hadde stor suksess med laget før han gikk til Liverpool, var tilgjengelig og sterkt ryktet tilbake.

Gylfi Sigurdsson of Swansea City Celebrates his goal during the Barclays Premier League match between Swansea City and Norwich City played at the Liberty Stadium, Swansea on March the 5th 2016 -------------------- BPI Barclays Premier League 2015/16 Swansea City v Norwich City Liberty Stadium, Landore, Swansea, United Kingdom 05 March 2016 ©2016 BPI all rights reserved

Nøkkelspiller: Gylfi Sigurdsson blir nok en gang viktig for Swansea. (Foto: BPI)

Det er strengt tatt en god del potensiale i Swanseas lag. Går vi tilbake ett år i tid, kan vi huske Jefferson Montero som herjet ute på kanten mot blant andre Branislav Ivanovic ute på kanten. Med to fysisk store signeringer på topp i Fernando Llorente og Borja Bastón, legges det helt klart opp til at en spiller som Montero skal ha noen å sikte på inne i feltet etter å ha gått av en mann eller to. Sistnevnte presterte solide 18 mål i La Liga for Eibar forrige sesong, mens Llorentes kvaliteter og spillestil bør være velkjente.

Mer negativt er det ecuadorianeren Montero manglet både stabilitet og sluttprodukt forrige sesong, og endte opp med kun to målgivende pasninger. Salget av solide Ashley Williams til Everton gjør også at midtforsvaret er langt mer usikkert. Inn har den 23 år gamle nederlandske midtstopperen Mike van der Hoorn kommet. Det er likevel ikke noe særlig betryggende at han som regel var benket i siste del av sesongen for Ajax før han forlot klubben. Det betyr uansett at det er van der Hoorn, Jordi Amat og Federico Fernandez som skal kjempe om stopperplassene denne sesongen.

Et annet usikkerhetsmoment er det offensive. Forrige sesongs toppscorer, André Ayew, har blitt solgt til West Ham. I tillegg er Éder solgt til Lille, januarkjøpet Alberto Paloschi solgt til Atalanta, mens Bafetimbi Gomis er sendt på lån til Marseille ut sesongen. De tre sistnevnte vil neppe bli savnet for mye, men det er en stor omveltning offensivt.

Mike Van der Hoorn of Swansea City during the pre season friendly match between Swindon Town and Swansea City played at the County Ground, Swindon on July 27th 2016 -------------------- Kieran McManus / BPI Football - Club Friendlies 2016 Swindon Town v Swansea City County Ground, Swindon, United Kingdom 27 July 2016 ©2016 Kieran McManus / BPI all rights reserved

Nykommer: Mike Van der Hoorn er hentet inn etter at Ashley Williams dro. (Foto: Kieran McManus/BPI)

Av erstatterne er Bastón spennende og i rett alder, men Llorente har det klart største navnet. Det er derimot store ankepunkt mot sistnevnte. Antall mål scoret forrige sesong var, til tross for at han ikke spilte fast, ikke særlig imponerende med totalt syv mål fordelt på 1674 minutter. I tillegg har Llorente rukket å bli 31 år, og kan dermed fort være på hell som spiller. Alderen i beste fall et usikkerhetsmoment for en fysisk spiss som er på vei til en mer fysisk liga enn han har spilt i tidligere.

Et annet usikkerhetsmoment hos Swansea, er at selv om det er en del kvalitet i laget, er det generelt litt for lite og litt tynt bakover i rekkene.

Langt mer positivt er det derimot at klubbens kanskje viktigste spiller, Gylfi Sigurdarsson, nylig har signert en ny fireårskontrakt med klubben. Islendingen var nær ved å bli Swanseas toppscorer forrige sesong etter en sterk vårsesong. Swansea kan fort bli avhengige av at Sigurdarsson fortsetter den gode målformen for å avlaste den nyinnkjøpte duoen på topp. Skal Swansea unngå å havne blant de tre nederste, som Fotballsonen frykter, er klubben avhengige av at Sigurdarsson fortsetter der han avsluttet forrige sesong, samtidig som minst én av de nyinnkjøpte spissene slår til

Overganger inn:

Borja Baston (Atlético Madrid, £15,5m), Mike van der Hoorn (Ajax, ukjent), Leroy Fer (QPR, ukjent), Fernando Llorente (Sevilla, ukjent)

Overganger ut:

Ashley Williams(Everton, £9 millioner), Eder(Lille – £3,5 millioner), André Ayew(West Ham United, £20.5 millioner) Alberto Paloschi(Atalanta, ukjent), Bafetimbi Gomis(Marseille, lån), Kyle Bartley(Leeds United, lån)

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Nordlending som har havnet i Tromsø. Skriver helst om fotballøkonomi.

Legg igjen en kommentar