Tottenham var et av lagene som holdt følge med Leicester stort sett gjennom hele sesongen, og lenge så det ut til at de skulle unngå den fryktede «St. Tottering’s Day». Men skjebnen ville det annerledes.

Fotballsonens tips: 6. plass

Det var nærmest profetisk da Tottenham gikk på et smertelig 1-5 tap mot nedrykksklare Newcastle i Premier Leagues teppefall 15. mai. Gjennom hele 2015/16-sesongen hadde Mauricio Pochettinos mannskap holdt følge med Leicester i toppen, og man begynte å trekke frem «Spurs» som mulige tittelutfordrere. Ja, kanskje de sågar skulle ende foran erkerivalen Arsenal.

Som kjent tok «Gunners» siste stikk også i fjorårssesongen, men en tredjeplass sikret uansett Tottenham en plass i klubbfotballens gjeveste turnering; Champions League. Mange spør seg om Tottenham tar nok et steg oppover og slåss om det edleste metall.

Tottenham fikk mye skryt for måten de fremstod på i fjorårssesongen, med en slags «never say die»-holdning mange fans hadde etterlyst på White Hart Lane. Laget gikk bare på seks tap gjennom sesongen, men spilte veldig mye uavgjort. Pochettinos unge mannskap så likevel fantastisk samspilte ut, og – gledelig for mange – var det de unge engelske spillerne som gikk foran og tok ansvar. Tap på målstreken til tross; tredjeplassen var meget imponerende for Spurs.

Trener

Argentinske Mauricio Pochettino er ikke mannen man ønsker å ha som sjef om man ikke er villig til å gi alt – og litt til. 44-åringen er kjent for å være meget tøff på feltet og er en herre med sans for de små detaljer. Alt kan åpenbart analyseres, og spillerne som skal jobbe under ham må være villige til å kjøpe ideene hans. Når det fungerer – som vi så i fjor – så får han et lag som kjemper som illsinte bikkjer i 90 minutter, og regelrett løper motstanderen i senk.

Lagmoralen og samspillet er et annet aspekt som trekkes frem når man snakker om Pochettino, og det er ikke vanskelig å se at Tottenham-spillerne trives i hverandres selskap. Dette gjør seg utslag i at spillerne blør for hverandre, og kan bli et nøkkelpunkt også i årets sesong. Til tross for navn som etter hvert begynner å bli store, så er det ingen utpreget superstjerne i laget. Og nettopp disse elementene kan bli helt avgjørende for om Tottenham takler en langt tøffere sesong enn i fjor.

Grunn til optimisme

Man kan naturligvis trekke frem det faktum at Harry Kanes målform ikke virker å ha forringet seg noe særlig, men når man har trukket frem samspillet i laget, så kan man nesten ikke la det hvile. At spillerne vet nøyaktig hva de og alle lagkameratene skal gjøre til enhver tid, vil gjøre Tottenham tidvis livsfarlige. Det at Pochettino nå har hatt to sesonger til å drille inn sine ideer og sitt knallharde fysiske regime. Nå sitter det som et skudd, og laget vil trolig kjempe hardere enn de aller fleste. At overgangsaktiviteten har vært meget lav gjør også at Tottenham stiller tilnærmet identisk mannskap som i fjor. Og nettopp kontinuiteten skal aldri undervurderes.

Grunn til bekymring

Forrige sesong spilte Tottenham Europa League, og stilte stort sett et svekket mannskap når de skulle ut og møte europeisk motstand. Dette gjorde at de sentrale spillerne fikk litt mer hvile, og var klare til dyst i Premier League. Nå som laget skal spille i Champions League, tvinges Pochettino til å stille sitt beste mannskap flere ganger i uka. Fotballsonen er redd for at dette kan føre til langt mer slitasje i laget, spesielt med tanke på den høye intensiteten laget spiller med. Den økte frekvensen av viktige kamper kan fort føre til at Tottenham «tar en Liverpool» og lar Europa bli en hemsko mer enn en velsignelse.

Harry Kane (t.h.) kommer nok en gang til å være alfa og omega for Tottenham. (Foto: Digitalsport)

Harry Kane (t.h.) kommer nok en gang til å være alfa og omega for Tottenham. (Foto: Digitalsport)

Nøkkelspiller

La det ikke være noen tvil: lagets aller viktigste spiller heter Harry Kane. Engelskmannen kom som en lysende kule inn i manesjen for to sesonger siden, og har siden vist seg verdig alle panegyriske skriverier. 23-åringen ble toppskårer i fjor, og er storfavoritt til å gjenta den bedriften også i år. En heller anonym innsats i årets EM (en karakteristikk han forøvrig deler med resten av det engelske landslaget) er trolig allerede glemt, og Kane kommer til å gi fansen mange gode stunder de neste månedene. Nå har han også fått mer konkurranse i Vincent Janssen, så spørs det om dette skjerper den unge engelskmannen enda mer.

Tabelltips

Til tross for heftig diskusjoner internt i redaksjonen, så ender Fotballsonen opp på at Tottenham faller kraftig fra forrige sesong. Årsaken er rett og slett at programmet kommer til å bli langt tøffere enn i fjor, og spillerne vil merke dette i mye større grad. Samtidig er lagene rundt styrket langt mer enn Tottenham. Derfor plasserer vi dem på sjetteplass.

Overganger

Inn:

Victor Wanayama (Southampton), Vincent Janssen (AZ Alkmaar)

Ut:

Filip Lesniak (Slovan Liberec, lån), Grant Ward (Ipswich), Federico Fazio (Roma, lån), Alex Pritchard (Norwich), Dominic Ball (Rotherham United)

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Pål Hægland

Stor fan av obskur fotball fra de rareste steder. Har en ekstra stor forkjærlighet for fotballen i USA, Salomonøyene og stort sett de rareste verdenshjørner. Stolt medlem av Fotballsonen siden 2012.

Legg igjen en kommentar