West Bromwich ser kanskje ut til å ha stagnert på nedre halvdel i Premier League, men under Tony Pulis’ ledelse rykker de ikke ned denne sesongen heller.

Fotballsonens tips: 16. plass

West Bromwich er på mange måter det laget som bare er der, uten å gjøre seg særlig bemerket. Den største, om ikke eneste grunnen til dette er fotballfilosofien til manager Tony Pulis. Waliseren kjører en knalltøff defensiv tilnærming, som til nå har fungert i hver eneste klubb han har ledet. 58-åringen har i løpet av sin trenerkarriere blitt kjent som «han som aldri rykker ned.»

Manager
Kallenavnene «redningsmann» og «han som aldri rykker ned» blir like mye brukt om West Bromwich-sjef Tony Pulis som «kjedelig» og «defensiv.» Du vet nøyaktig hva du får med Pulis. Han er ingen drømmetrener for supportere hvis man ser på enkeltkamper, men om man ser bort fra kampene som kanskje ender 0-0 eller 1-0 kommer man heller ikke unna det faktum at Pulis faktisk aldri rykker ned.

Pulis stabiliserte Stoke i Premier League, reddet Crystal Palace fra nedrykk og sikret seg samtidig tittelen årets Premier League-manager, og reddet igjen West Bromwich da forholdet til Palace raknet og han pakket ned joggedressen og flyttet på seg igjen. 58-åringen har funnet oppskriften på overlevelse i Premier League, og selv om det sjeldent blir festkvelder på The Hawthorns vet man i det minste at det ikke blir nedrykk. Er det godt nok? Kanskje ikke. Blir det nedrykk? Med all sannsynlighet ikke.

Jonny Evans er en bauta i klubbens forsvar, men nord-iren kan være på vei til Arsenal (Foto: Digitalsport)

Jonny Evans er en bauta i klubbens forsvar, men nord-iren kan være på vei til Arsenal (Foto: Digitalsport)

Det positive
Forrige sesong vant West Bromwich ti ganger – syv av disse endte 1-0. De få målene klubben kunne notere seg for kom ofte fra dødballer. Men der hvor det kanskje ikke er noe fyrverkeri offensivt, må man allikevel peke på det faktum at det kun var lagene innenfor topp seks på tabellen som hadde bedre defensiv statistikk enn West Bromwich.

De har kapable burvoktere i Ben Foster og Boaz Myhill – så fremt førstnevnte er skadefri. Forsvaret er beintøft, og midtbaneduoen Darren Fletcher og Claudio Yacob bidrar også til at det aldri er en lett opgpave å besøke The Hawthorns – som det også var med Britannia Stadium den gang Tony Pulis var manager i Stoke.

Det negative
Det er allikevel ikke til å stikke under stol at West Bromwich denne sesongen har klare mangler. Dette skyldes delvis det faktum at klubben har vært særdeles rolige på overgangsmarkedet. I skrivende stund har de kun hentet inn Matt Phillips fra Queens Park Rangers – en overgang som riktignok gir bedre dekning på kantene, men som det allikevel ikke akkurat lukter svidd av.

Pulis har gjentatte ganger denne sesongen innrømmet overfor britiske medier at klubben trenger flere spillere, og så sent som de siste dagene har han bekreftet at det er «minst fem spillere» klubben har behov for å hente inn. Grunnen til at disse enda ikke har kommet er klubbens eierskifte denne sommeren. En kinesisk investorgruppe har tatt over eierskap av klubben, og inntil dette var klart hentet ikke klubben noen spillere.

Hvilke endringer kan vi se?
Nå ønsker Pulis at klubbens nye eiere skal investere i nye signeringer, som skal styrke en stall hvor den kanskje eneste virkelige positive delen til nå er forsvaret. Gareth McAuley, Jonas Olsson, Craig Dawson og Jonny Evans gjør at West Bromwich ikke akkurat er noen lettvekter bakover på banen. Det skal dog sies at klubben er noe mer svekket etter James Chesters overgang til Aston Villa, og med tanke på at også Jonny Evans kobles til Arsenal er nok dette et klart tegn på at Pulis jobber med nye signeringer her.

Pulis har også innrømmet at klubben er nødt til å hente inn en ny spiss. Saido Berahino er på vei til Stoke, men waliseren ønsker at West Bromwich henter en erstatter før unggutten kan selges. 23-åringen blir sett på som et talent som aldri helt har klart å få ut sitt fulle potensial i klubben, og supporterne vil nok bli fornøyde dersom eksempelvis Christian Benteke kommer inn som Salomon Rondons makker denne sesongen istedet.

Darren Fletcher of West Bromwich Albion during the Barclays Premier League match between West Bromwich Albion and Manchester United played at The Hawthorns, West Bromwich on March 6th 2016 -------------------- Kieran McManus / BPI Barclays Premier League 2015/16 West Bromwich Albion v Manchester United Hawthorns, The, Birmingham Rd, West Bromwich, United Kingdom 06 March 2016 ©2016 Kieran McManus / BPI all rights reserved

Darren Fletcher blir en av West Broms viktigste spillere også denne sesongen (Foto: Digitalsport)

Nøkkelspiller
Darren Fletcher blir trolig en av Pulis’ viktigste brikker også denne sesongen. Den tidligere Manchester United-spilleren har vært solid siden overgangen til The Hawthorns. Før forrige sesong ble det imidlertid spekulert i om 32-åringen kanskje ikke ville være den drømmesigneringen mange håpet på, med tanke på spillerens skade- og sykdomshistorikk, men midtbaneveteranen feide all tvil til side da han gjennomførte en sesong som til slutt ga ham tittelene årets spiller i klubben.

Sammen med Craig Dawson startet han hver eneste Premier League-kamp forrige sesong, og i oppkjøringen til årets sesong har Fletcher sett frisk ut. Om skotten kan holde på det samme nivået denne sesongen som i den forrige vil han igjen kunne lukte på tittelen som årets spiller. Fletchers driv og presise pasningsfot vil bli en av nøkkelpunktene i Pulis’ spillestil i år igjen.

Overganger
Inn: Matt Phillips (Queens Park Rangers, £5.5m)

Ut: James Chester (Aston Villa, £9m), Stephane Sessegnon, Victor Anichebe, Anders Lindegaard (Preston, gratis)

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Daniel Granberg

Det startet med et fotballkort av Fredrik Ljungberg i 2001. Over et tiår har passert siden, og det har blitt mye fotball på denne karen.

Legg igjen en kommentar