Det er klart for en ny spennende sesong med La Liga-fotball. Med nye sponsor- og TV-avtaler på plass har det endelig blitt lettere for de mindre klubbene i spansk fotball å bruke penger. Flere spennende signeringer er på plass, og La Liga er vanskeligere å spå enn noen gang. Det kommer til å bli et rotterace i toppen, og bunnstriden kommer igjen til å bli bingo. Her er Fotballsonens forslag til hvordan tabellen vil se ut i mai.

1. plass: Real Madrid

Hovedstadslaget er inne i en historisk trofétørke i La Liga. Ett seriegull på sju sesonger gjør at Zinedine Zidane ikke har annet valg enn å gå ‘all in’ for å vinne serien. «Los Blancos» har vært usedvanlig rolige på overgangsmarkedet, men Álvaro Morata og Fabio Coentrão har returnert fra låneopphold. Også stortalentet Marco Asensio skal få sjansen til å spille for A-laget. Real Madrid har nå en fin mix av unge spillere og en stamme som har lagt bak seg mange sesonger på Santiago Bernabéu. Bredden, sulten og kvaliteten de hvitkledde har i laget kommer til å sende dem til topps i årets La Liga.

2. plass: Barcelona

Etter to strake seriegull for Luís Enrique og hans menn kommer nok ikke mai 2017 til å by på feiring av La Liga-gull i Katalonia. Thomas Vermaelen, Dani Alves, Adriano og Marc Bartra har alle forlatt klubben, og den defensive bredden er dermed veldig begrenset. Champions League kommer utvilsomt til å bli prioriteten, og det kommer til å gå utover poengfangsten i serien. Lucas Digne og Samuel Umtiti har begge tatt turen fra fransk Ligue 1 for å styrke forsvaret, mens Sergi Samper og Dénis Suárez endelig skal få prøve seg på øverste nivå i klubben. Også den portugisiske EM-helten André Gomes har ankommet fra Valencia, så det er uansett mye å glede seg til for Barca-fansen.

3. plass: Atlético Madrid

På sedvanlig vis har de rødhvite fra den spanske hovedstaden vært aktive på overgangsmarkedet. Nyankomne Nico Gaitán trosset interesse fra Premier League og vil utvilsomt bli en mann å se opp for. Igjen har Diego Simeone prøvd seg på å finne Diego Costas arvtager, og denne sesongen er det Kevin Gameiro som skal forsøke seg. Det finnes nok ikke en klubb i verden som er bedre enn Atlético Madrid, men som likevel må nøye seg med å ikke komme innenfor topp 2. Ingen av lagets største stjerner har forsvunnet, og «Los Rojiblancos» ser utvilsomt sterkere ut enn i fjor. Om Simeones menn klarer å klatre høyere enn 3. plass kommer ikke det til å være noen «bombazo», men Fotballsonen tror Madrid-laget tar en solid 3. plass.

Ny mann inn:Nicolás Gaitán er ny mann inn portene hos Atletico Madrid, holder det mot byrival Real og Barcelona? (Foto: ALTERPHOTOS/Borja)

Ny mann inn: Nicolás Gaitán er ny mann inn portene hos Atletico Madrid, holder det mot byrival Real og Barcelona? (Foto: ALTERPHOTOS/Borja)

4. plass: Sevilla

Europa League-ekspertene har igjen måtte betale prisen for å  prestere ute i Europa. Trener Unai Emery har tatt over Paris Saint-Germain, hvor han har fått følge av Grzegorz Krychowiak, og i  tillegg har målgarantisten Kevin Gameiro som tidligere nevnt dratt til Atlético Madrid. Men lagets nye manager, Jorge Sampaoli, har brukt pengene klokt, og Sevilla ser ut til å faktisk komme styrket ut av sommeren. Wissam Ben Yedder, Ganso, Luciano Vietto og Pablo Sarabia er bare noen av signeringene som har kommet inn og vil bidra med både kvalitet og bredde i et allerede sterkt Sevilla-lag.

5. plass: Athletic Bilbao

Ernesto Valverde tar igjen fatt på en ny sesong som sjef for Baskerlands ubestridte storebror, og det uten å ha mistet noen av sine beste spillere. Aymeric Laporte har som alltid blitt linket til både PSG og Manchester-klubbene, men å forhandle pris på spillere med styret i Atheltic Bilbao er som kjent en umulig oppgave. Men mens lagene som Athletic skal kjempe mot i toppen har svidd av hundrevis av millioner, har ikke San Mamés-laget brukt en eneste euro. Det kan fort bli avgjørende, men de tar en solid 5. plass.

6. plass: Villareal

Akkurat i det undertegnedes forventninger ikke kunne bli høyere til Villareal kom sjokkbeskjeden. Villareal-styret kunne offisielt melde at lagets manager, Marcelino, hadde fått fyken. Store uenigheter med spillergruppen og styret skal være grunnen. Med unntak av et svært lukrativt salg av Eric Bailly så Villareal-laget sterkere ut enn på mange, mange år. Alexandre Pato, Nicola Sansone og Andrés Fernández er blant nyerværvelsene som skal gjøre «Den Gule U-båten» interessante å følge også denne sesongen. Sparkingen vil nok bli svært avgjørende for årets sesong, men vi tror Fran Esscribá likevel klarer å lede laget til en solid 6. plass.

7. plass: Valencia

De siste sesongene har den gamle stormakten vaklet stort. Økonomiske problemer og fatale feilvalg i den administrative delen av klubben har ødelagt mye for «Los Che». Nå har imidlertid gode spillersalg og nytt eierskap gjort at ting begynner å se lysere ut. Nani ble smått overraskende signert, og spillermaterialet Pako Ayestarán disponerer er mer enn godt nok til å revansjere fjorårets katastrofesesong.

Hevnlystne: João Cancelo og Valencia har mye å revansjere etter fjoråret, vi tror de skal slite med å bli helt fornøyde (Foto: Kieran McManus/BPI)

Hevnlystne: João Cancelo og Valencia har mye å revansjere etter fjoråret, vi tror de skal slite med å bli helt fornøyde (Foto: Kieran McManus/BPI)

8. plass: Celta Vigo

Fjorårets 6. plass for Celta ble ledet an av storscoreren Nolito. Nå har 29-åringen forlatt de himmelblå til fordel for Manchester City og etterlater seg et stort tomrom. Med noen spennende signeringer som danske Pione Sisto fra Midtjylland og Facundo Roncaglia fra Fiorentina på plass, kommer nok Celta til å bli et underholdende lag å følge med på – som alltid.

9. plass: Espanyol

Finnes det lag i Europa som kan bedre beskrives som «midt på tabellen-lag» enn Espanyol? Katalanerne blander seg sjelden inn i nedrykkskampen, og enda sjeldnere oppover på tabellen. Quique Flores har tatt over styringen på Cornellá El-Prat, og en bataljon av knallsterke signeringer har ankommet. Martín Demichelis, José Reyes, Pablo Piatti og Leo Baptistão har alle potensiale til å løfte laget, men de må finne igjen formen raskt. Espanyol ser bedre ut enn på mange sesonger, og viss Flores får satt skuta på rett kurs tidlig i sesongen kan de klatre høyt.

10. plass: Las Palmas

Laget fra Kanariøyene ble forrige sesong aldri dratt skikkelig ned i nedrykksgjørma, og en solid 11. plass var langt over forventning. Asier Garitano setter nå igang med sin fjerde sesong som manager i ferieparadiset, og med den defensive tryggheten han har etablert i laget er det lite som tilsier at årets sesong blir noe dårligere. Ingen ringere enn Kevin-Prince Boateng har signert, og ghaneseren kan fort bli den x-faktoren som Las Palmas manglet forrige sesong.

11. plass: Real Sociedad

Litt daukjøtt har forlatt La Real, samtidig som Juanmi og Willian José har kommet inn som offensive forsterkninger. Om de blåhvite igjen klarer å gjøre Anoeta til et fort, så vil dette bli en svært behagelig sesong for Eusebio Sacristán og hans mannskap.

12. plass: Málaga

Den beste signeringen som har blitt gjort av Málaga-styret foran årets sesong er på trenersiden: Juande Ramos kommer inn, og tilfører sårt tiltrengt erfaring. Etter fjorårets noe overrasskende 8. plass har mange spillere forlatt La Rosaleda. Det lukter ikke svidd av noen av sommerens signeringer, men med Ramos som hærfører blir klubben fra Solkysten å finne trygt plassert på midten av tabellen.

13. plass: Deportivo La Coruña

Det så lenge ut til at den tradisjonsrike klubben skulle for alvor blande seg inn i nedrykkskampen forrige sesong, men noen knallsterke resultater på tampen av sesongen sikret de blåhvite ny kontrakt i god tid før sesongslutt. De har hatt et aktivt overgangsvindu, og mange har både dratt fra og ankommet La Coruña. Med spennende signeringer som Carles Gil og Emre Colak på plass skal de nok bli en vanskelig nøtt å knekke.

14. plass: Eibar

Sensasjonslaget fra Baskerland har mot alle odds etablert seg i La Liga. Pedro León, Yoel og Bebé er flaggskipene i et imponerende overgangsvindu for Eibar, og i år som i fjor blir det en komfortabel sesong på nedre halvdel av tabellen for José Mendilibars menn.

Liten klubb, stor jubel: Fotballsonen tror miniputten Eibar holder seg nok en sesong (Foto: ALTERPHOTOS/Acero)

Liten klubb, stor jubel: Fotballsonen tror miniputten Eibar holder seg nok en sesong (Foto: ALTERPHOTOS/Acero)

15. plass: Granada

De siste sesongene har Granada kjempet en uavbrutt kamp mot nedrykk, men har utrolig nok karret seg til fornyet kontrakt hver gang. Det kommer de til å gjøre i år også, og det med bravur. Grunnen? Paco Jémez. Den karismatiske spanjolen har evnen til å lage diamanter av gråstein, og etter et hjerteskjærende nedrykk med Rayo Vallecano forrige sesong er han igjen klar for nye utfordringer. I Granada får han tilgang til betydelig mer penger og bedre spillermateriale, og pre-season har vist at han allerede har satt sitt tydelige og unike preg på laget. Noen «walk in the park»-sesong blir det nok ikke, men de kommer til å bli laget å slå i bunnstriden.

16. plass: Real Betis

Andalucía-klubben har rensket opp i stallen sin, og spillere har forlatt de grønnhvite i hopetall. Gustavo Poyet har tatt over trenerstolen, og en hel bråte med nye spillere har ankommet – der av veldig mye middelmådig spillermateriale. Denne sesongen kommer til å bli langt mer ubehagelig enn forrige sesongs 10. plass, men midt oppi alle utskiftningene er det mer enn nok erfaring og ferdigheter til at det blir La Liga-fotball å finne på Benito Villamarín også neste sesong.

17. plass: Alavés

Klubben fra Baskerland er spansk fotball egen greske tragedie. Som lillebror bak Real Sociedad og Atheltic Bilbao kjempet de seg i begynnelsen på 2000-tallet opp til La Liga, og eventyret stoppet ikke før de hadde sikret seg finalebillett i UEFA-cupen mot Liverpool. Så kom fallet. I årene etter hadde baskerklubben mer enn nok med å komme seg opp igjen til Segunda División. Men nå er de igjen oppe i La Liga, og ser ut til å ha det som skal til for å bli der. Ibai Gómez og kulthelten Deyverson er på plass, i tillegg til en hel haug spillere med La Liga-erfaring. Det blir på håret, men vi tror Alavés holder seg.

18. plass: Sporting Gijón

Forrige sesong reddet de røde og hvite plassen med et spektakulært nødskrik i siste runde. Mange har forlatt klubben, mange spennende har kommet inn. Aberaldo Fernández’ mannskap kommer til å slite med å finne den nødvendige stabiliteten, og nedrykkspøkelset vil nok hjemsøke den sjarmerende klubben hele sesongen.

Tøffe tak: Det skal bli vanskelig for Sporting Gijón å holde seg oppe i år (Foto: ALTERPHOTOS/Javier Comos)

Tøffe tak: Det skal bli vanskelig for Sporting Gijón å holde seg oppe i år (Foto: ALTERPHOTOS/Javier Comos)

19. plass: Leganés

Det vesle Madrid-laget skal denne sesongen spise kirsebær med de store for første gang i klubbens historie. De har hentet inn spennende lånesigneringer som Andrea Brignoli fra Juventus, Rubén Pérez fra Granada og Unai Lopez fra Atheltic Bilbao, men det kommer uansett til å bli en lang sesong for nykommerne. De kommer nok til å bli et hyggelig bekjentskap, men mangel på erfaring kommer til å bli avgjørende.

20. plass: Osasuna

Osasuna er igjen tilbake i det gode selskap – og igjen ser de ut til å ikke være rustet for oppgaven. Det er ikke mye La Liga-erfaring i troppen, og laget fra Pamplona må nok belage seg på en tung sesong nede i gjørma.

Den gang da: Det var jubelscener da Osasuna rykket opp til La Liga etter forrige sesong. Fotballsonen tror dessverre de går rett ned igjen (Foto: ALTERPHOTOS/Rodrigo Jimenez)

Den gang da: Det var jubelscener da Osasuna rykket opp til La Liga etter forrige sesong. Fotballsonen tror dessverre de går rett ned igjen (Foto: ALTERPHOTOS/Rodrigo Jimenez)

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Frank Håkon Abrahamsen

Frank Håkon er fra Herøy på Sunnmøre, er 21 år og jobber til vanlig som forpleiningssjef på fiskebåten Roaldnes. Han spiller for Tjørvåg IL, og har vært en velkjent skikkelse i målet til rødtrøyene helt siden han debuterte som tidenes yngste (14 år) for klubbens A-lag. Han følger La Liga tett, og har vært Real Madrid-supporter hele livet. Du finner han på Twitter; @FHabrahamsen.

Legg igjen en kommentar