Med kun timer igjen til avspark i Bundesliga gir vi i Fotballsonen deg vårt tabelltips. Hvem får plassene som gir spill i Europa League? Hvem går til Champions League og hvem vinner pokalen og hele kongeriket?

Tabelltipset er skrevet av Ola Bjerkevoll og Pål Hægland

9. plass: FC Augsburg

Klare for å klatre: Augsburg er klare for å legge den dårlige fjorårssesongen bak seg (Foto: Digitalsport)

Klare for å klatre: Augsburg er klare for å legge den dårlige fjorårssesongen bak seg (Foto: Digitalsport)

I fjor gikk Augsburg på den klassiske ”Europa League på torsdagskveld”-smellen som overraskende mange lag sliter med. Kun en seier på de første tolv, samt tre uavgjorte kamper førte til at Augsburg lå helt nederst på tabellen. Så kom syv kamper på rad uten tap som slynget laget fra Bayern-regionen oppover på tabellen. De overlevde den skrekkelige starten og blir å finne i den øverste divisjonen også i år, selv om de aldri helt ble trygge fra nedrykk og var kun to poeng unna å måtte ut i kvalifiseringskamper.

Vi tror Augsburg kan gjøre det bedre i år uten forpliktelsene i Europa denne sesongen. Tapet av midtstopperparet Ragnar Klavan og Jeong Ho-Hong er mulige å erstatte. Blant erstatterne finner vi blant annet to av de mest spenstige navnene som er i ligaen med Jan-Ingwer Callsen-Bracker og Jeffrey Gouweleeuw samt nyinnhentede Marvin Friedrich fra Schalke. Mens de som er et rent ving-bytte med Alexander Esswein ut og Jonathan Schmid inn kan være positivt for Augsburg. Det store spørsmålet for Augsburg er egentlig målene. Koo Ja-Cheol må fortsette den fine trenden fra i fjor med åtte mål og fire assists i ligaen, det samme må den brasilianske vingen Caiuby (4/6) og den nå permanente Augsburger Alfred Finnbogason (7/3). Hvis i tillegg Raúl Bobadilla (4/3) kan løfte målpoengene sine enda et hakk kan det bli riktig så bra for Augsburg. Svikter disse lukter det dog lite fugl av Augsburg. Reservespissene Tim Matavz og Ji Dong-Won skremmer ikke akkurat motstanderne (32 kamper og 0/1 seg imellom forrige sesong).  Vi tror Augsburg klarer seg helt fint uten andre distraksjoner og kan være med å kjempe om en plass på øvre halvdel, selv om Europa-plasser nok er et steg for langt akkurat nå.

Overganger:

Inn:

Marvin Friedrich (FC Schalke 04)

Alfred Finnbogason (Real Sociedad de Futbol, lån gjort permanent)

Gojko Kacar (Hamburger SV)

Andreas Luthe (VfL Bochum 1848)

Georg Teigl (RB Leipzig)

Takashi Usami (Gamba Osaka)

Jonathan Schmid (Hoffenheim)

Ut:

Nikola Djurdjic (FK Partizan)

Jeong Ho-Hong (Suning FC)

Ragnar Klavan (Liverpool FC)

Alexander Manninger (Liverpool FC)

Sascha Mölders (TSV 1860 München)

Erik Thommy (SSV Jahn Regensburg, lån)

Tobias Werner (VfB Stuttgart)

Alexander Esswein (Hertha Berlin)

Piotr Trochowski (Frigitt)

 

8. plass: 1. FC Köln

Enmanns angrep: Kanskje Anthony Modeste kan få litt sårt tiltrengt hjelp i år (Foto: Digitalsport)

Enmanns angrep: Kanskje Anthony Modeste kan få litt sårt tiltrengt hjelp i år (Foto: Digitalsport)

Köln er en stor klubb, det kan man ikke komme unna. Likevel er det lenge siden geitebukkene hadde sin storhetstid, og bare for få sesonger siden lå de på nivå to i Tyskland. Peter Stöger har fått skikk på laget siden opprykket i 2014, og Köln har jevnt jobbet seg oppover tabellen med henholdsvis en tolvteplass og en niendeplass siden opprykket. Fansen øyner håp om en plass i Europa til neste år, og det er et håp som på ingen måte fremstår urealistisk.

Laget har hentet inn ikke mindre enn fire spillere fra sitt eget ungdomsakademi, og har samtidig klart å gjøre profitt på overgangsmarkedet. Yannick Gerhardt forsvant til Wolfsburg for 13 millioner euro, men Stöger har på ingen måte kastet rundt seg med sedler av den grunn. Franskmannen Sehrou Guirassy står frem som den dyreste sommersigneringen med en prislapp på 3,8 millioner euro. Den 20 år gamle spissen sliter med en kneskade, men kan bli en spennende signering på sikt, samtidig som han gir Anthony Modeste sårt tiltrengt konkurranse fremover. Köln fremstår på ingen måte som svekket fra forrige sesong, og burde ta nok et steg oppover tabellen. Vi tror ikke at det blir et monumentalt hopp, men Stöger er inne på rett spor og disponerer et balansert og godt mannskap. Jonas Hector var meget god i sommerens EM, og 26-åringen får en viktig lederrolle i arbeidet med å holde forsvaret i tøylene. Laget er på ingen måte sexy, men du verden så stabile de ser ut. En åttendeplass er så absolutt innen rekkevidde for klubben.

Overganger

Inn:

Sehrou Guirassy (Lille)

Marco Höger (FC Schalke 04)

Konstantin Rausch (SV Darmstadt 98)

Artjoms Rudnevs (Hamburger SV)

Marcel Hartel (Eget akademi)

Lukas Klunter (Eget akademi)

Sven Müller (Eget akademi)

Salih Özcan (Eget akademi)

Ut:

Yannick Gerhardt (VfL Wolfsburg)

Kevin Vogt (TSG 1899 Hoffenheim)

Dusan Svento (Slavia Praha)

Bruno Nascimento (Omonia Nikosia)

Daniel Mesenhöler (1. FC Union Berlin)

Philipp Hosiner (Stade Rennes, lån avsluttet)

 

7. plass: 1. FSV Mainz 05

Fortsatt i Mainz: Yunus Malli er fortsatt i Mainz og han blir viktig for karnevalsklubben (Foto: Digitalsport)

De to store snakkisene denne sommeren er salgene av keeper Loris Karius til Jürgen Klopps Liverpool og kaptein Julian Baumgartlinger til Bayer Leverkusen. Inn som erstatter for Karius har danske Jonas Lössl kommet fra Ligue 1 og Guingamp. Tapet av Baumgartlinger er nok større, men også han skal det gå an å erstatte. På den meget positive siden er høyt ettertraktede Yunus Malli fortsatt i klubben til tross for et halvt år med spekulasjoner og en avbrutt overgang til Dortmund. Yoshinori Muto er tilbake fra skade og kan fortsette på den fine sesongen i fjor hvor han scoret syv mål før skader ødela siste halvdel av sesongen. Høyreving Christian Clemens har gjort sin låneovergang fra Schalke permanent og kan bidra med både assists og mål for karnevalsklubben. Jhon Cordoba har også gjort sitt lån fra Granada permanent og han var tidvis veldig god når Muto var ute med skade i fjor. I tillegg er spennende signeringer som Levin Öztunali fra Leverkusen, Jose Rodriguez fra Galatasaray og Jean-Philippe Gbamin fra Lens også hentet inn.

Alt i alt er det nok bare kaptein Baumgartlinger som vil bli savnet av de som har forlatt klubben og de signeringene som har kommet til Mainz er meget spennende og det skal bli gøy å følge Mainz denne sesongen. Vi i Fotballsonen har tro på at de kan være med å kjempe om Europa League-plassene også i år.

Overganger:

Inn:

Christian Clemens (FC Schalke 04, lån gjort permanent)

Jhon Cordoba (Granada CF, lån gjort permanent)

Jean-Philippe Gbamin (RC Lens)

Besar Halimi (FSV Frankfurt, tilbake fra utlån)

Gerrit Holtmann (Eintracht Braunschweig)

Jonas Lössl (EA Guingamp)

Jose Rodriguez (Galatasaray AS)

Niki Zimling (FSV Frankfurt, tilbake fra utlån)

Levin Öztunali (Bayer 04 Leverkusen)

Ut:

Julian Baumgartlinger (Bayer 04 Leverkusen)

Loris Karius (Liverpool FC)

Christoph Moritz (1. FC Kaiserslautern)

Dani Schahin (Roda JC)

Elkin Soto (Once Caldas)

Henrique Sereno (Frigitt)

 

6. plass: Borussia Mönchengladbach

Jubelsesong: Andre Schubert står foran den vanskelig andresesongen etter en flott debutsesong (Foto: Digitalsport)

Jubelsesong: Andre Schubert står foran den vanskelig andresesongen etter en flott debutsesong (Foto: Digitalsport)

Å kalle André Schuberts inntreden i trenerstolen for noe annet enn suksess, vil strengt tatt kvalifisere til grov tjenesteforsømmelse. 45-åringen tok over som midlertidig manager etter Lucian Favres katastrofale start på sesongen, men ganske raskt ble det klart for klubben at han burde ansettes på fulltids basis. En avgjørelse de umulig kan angre på i dag. Schubert tok dem fra nedrykksplass til en fantastisk fjerdeplass, og forventningene er skyhøye til laget.

Hvor «skadelig» deltakelsen i Champions League vil vise seg å være for dem, gjenstår ennå å se. Laget fikk en vanskelig trekning med blant annet Barcelona og Manchester City i sin gruppe, og disse kampene kommer uten tvil til å koste mye blod, svette og tårer. Laget har også mistet kaptein og midtbanegeneral Granit Xhaka og nordmannen Håvard Nordtveit. Danske Jannik Vestergaard og Christoph Kramer er hentet inn for å fylle opp plassene, men spesielt Xhaka blir nærmest umulig å erstatte.

Vi tror at Champions League-deltakelsen, samt Xhaka og – til dels – Nordtveits avgang totalt sett svekker laget, og de havner dermed utenfor det gjeveste selskap i Bundesliga denne sesongen.

Overganger

Inn:

Laszlo Benes (Zilina)

Mamadou Doucoure (Paris St. Germain)

Christoph Kramer (Bayer 04 Leverkusen)

Tobias Strobl (TSG 1899 Hoffenheim)

Jannik Vestergaard (SV Werder Bremen)

Tsiy William Ndenge (Eget akademi)

Djibril Sow (Eget akademi)

Moritz Nicolas (Eget akademi)

Ut:

Martin Hinteregger (Red Bull Salzburg, tilbake fra lån)

Branimir Hrgota (Eintracht Frankfurt)

Håvard Nordtveit (West Ham)

Marlon Ritter (Fortuna Düsseldorf)

Granit Xhaka (Arsenal)

Roel Brouwers (frigitt)

Martin Stranzl (lagt opp)

 

5. plass: VfL Wolfsburg

Gullgutten: Julian Draxler kan skape mye liv og røre for Wolfsburg (Foto: Digitalsport)

Gullgutten: Julian Draxler kan skape mye liv og røre for Wolfsburg (Foto: Digitalsport)

Dette er den mest spennende utgaven av Wolfsburg på lenge. Uten noe form for fotball i midtukene skal dette laget henge mye bedre med enn i fjor hvor de snublet og snublet, og snublet litt til. Sommeren har blitt brukt godt og stallen er kraftig renovert. Borte er Dante, Naldo, Max Kruse og André Schürrle. Inn dørene har Jeffrey Bruma, Daniel Didavi, Jakub ”Kuba” Blaszczykowski og Mario Gomez kommet. Joshua Guilavogui har også gjort sitt lån fra Atletico Madrid permanent, men han ble umiddelbart langtidsskadet og det er fortsatt uvisst når han kommer tilbake. Skader er et lite hinder for Wolfsburg i starten av sesongen, i tillegg til Guilavogui er også Julian Draxler, Vieirinha, Maximilian Arnold og Bruno Henrique skadd for en lengre periode.

Vi i Fotballsonen tror Wolfsburg klarer seg greit gjennom den lille skadeperioden og bør henge godt med de aller beste fra start. Kombinasjonen Draxler, Kuba og Mario Gomez kan fort bli dødelig og hvis Gomez først er i gang kan han finne på å levere 20 mål denne sesongen og da kan Wolfsburg gå enda høyere. Draxler er en av de aller beste offensive midtbanespillerne og kan herje med alle og enhver når han er i form. Vi gleder oss til å se Die Wölfe i år.

Overganger:

Inn:

Mario Gomez (ACF Fiorentina)

Jakub Blaszczykowski (Borussia Dortmund)

Josip Brekalo (Dinamo Zagreb)

Jeffrey Bruma (PSV Eindhoven)

Daniel Didavi (VfB Stuttgart)

Yannick Gerhardt (1. FC Köln)

Josuha Guilavogui (Atletico Madrid, lån gjort permanent)

Borja Mayoral (Real Madrid CF, lån)

Victor Osimhen (Ultimate Strikers Academy, fra januar 2017)

Oskar Zawada (Twente Enschede, tilbake fra utlån)

Philip Menzel (Eget akademi)

Amara Conde (Eget akademi)

Robin Ziegele (Eget akademi)

Anton Donkor (Eget akademi)

Jannes Horn (Eget akademi)

Ut:

Dante (OGC Nice)

Patrick Drewes (SC Preußen Münster, lån)

Max Kruse (SV Werder Bremen)

Naldo (FC Schalke 04)

Andre Schürrle (Borussia Dortmund)

Felipe (Frigitt)

 

6. plass: FC Schalke 04

Ny trener: Markus Weinzierl er ny trener i Schalke (Foto: Digitalsport)

Ny trener: Markus Weinzierl er ny trener i Schalke (Foto: Digitalsport)

Spissene til de kongeblå fra Gelsenkirchen var til tider begredelige i fjorårssesongen. Til tross for at Klaas-Jan Huntelaar kom seg opp i smått respektable 12 mål har det vært tydelig hvor skoen har trykket mest. I tillegg er det kreative supertalentet Leroy Sané blitt solgt til Manchester City for en voldsom sum penger. De pengene kan de gjøre noe med og de har definitivt riktig mann ved roret. Schalkes nye sportsdirektør Christian Heidel er blitt genierklært gjennom sine mange år i Mainz og er regnet som en av de beste når det kommer til å finne talenter og å gjøre gode overganger. Allerede er 19 år gamle Breel Embolo hentet inn for €22,5 millioner og ny klubbrekord. Han scoret i debuten i cupen forrige helg og er sånn sett kommet bra i gang. Nå får Schalke håpe at Huntelaar legger på fem-seks mål på kontoen fra i fjor og at Franco Di Santo kan klare mer enn de begredelige to han scoret i fjor. Bakover på banen ser det bra ut og inn har Naldo, Abdul Rahman Baba og Coke kommet. Sistnevnte presterte dog å bli skadet umiddelbart i kamp dagen etter at han signerte og er ute på ubestemt tid. I midtbaneleddet er Nabil Bentaleb hentet inn og kan danne en meget spennende midtbaneduo med Johannes Geis eller Leon Goretzka.

En god dybde sentralt på midten og i forsvarsrekka i tillegg til en av ligaens aller beste keepere i Ralf Fährmann gjør at de vil forhåpentligvis holde tett bakover i tillegg til at de nevnte offensive spillerne bør bidra med mye mål. Sportsdirektør Heidel har fått målet å etablere Schalke som en topp tre klubb etter flere rotete sesonger og sammen med tidligere Augsburgtrener Markus Weinzierl tror vi de kommer seg et hakk nærmere enn i fjor og sniker seg til den siste Champions League-plassen.

Overganger:

Inn:

Donis Avdijaj (Sturm Graz, tilbake fra utlån)

Kaan Ayhan (Eintracht Frankfurt, tilbake fra utlån)

Abdul Rahman Baba (Chelsea FC, lån)

Coke (FC Sevilla)

Breel Embolo (FC Basel 1893)

Robert Leipertz (1. FC Heidenheim)

Naldo (VfL Wolfsburg)

Timon Wellenreuther (RCD Mallorca, tilbake fra utlån)

Nabil Bentaleb (Tottenham Hotspur, lån)

Joshua Bitter (Eget akademi)

Bernard Tekpetey (Eget akademi)

Fabian Reese (Eget akademi)

Ut:

Younes Belhanda (Dynamo Kiev, lån avsluttet)

Christian Clemens (1. FSV Mainz 05, lån gjort permanent)

Marvin Friedrich (FC Augsburg)

Marco Höger (1. FC Köln)

Robert Leipertz (FC Ingolstadt 04)

Joel Matip (Liverpool FC)

Roman Neustädter (Fenerbahce SK)

Leroy Sané (Manchester City)

Michael Gspurning (Frigitt)

 

3. plass: Bayer 04 Leverkusen

Lukter medalje: Det kan bli mer å juble for for Karim Bellarabi (t.v) og Tin Jedvaj (Foto: Digitalsport)

Lukter medalje: Det kan bli mer å juble for for Karim Bellarabi (t.v) og Tin Jedvaj (Foto: Digitalsport)

Årets bronsemedalje i Tysklands øverste divisjon tror vi går til Bayer Leverkusen. De har ikke tapt noen absolutt uvurderlige spillere og har forsterket seg enda mer med spillere som Julian Baumgartlinger, Kevin Volland og Aleksandar Dragovic. Volland har lenge blitt omtalt som et av Tysklands største talenter og det skal bli spennende å se om han endelig slår ut i full blomst når han nå befinner seg på et av landets største fotballag. Det skal også bli spennende å se om trener Roger Schmidt bruker 24-åringen som spiss eller ving. Det blir nok som spiss i starten da både Javier ”Chicharito” Hernández og Stefan Kießling er ute med skader. Frisparkeksperten Hakan Çalhanoğlu er fortsatt i klubben, men ryktes bort – Tottenham har vært hyppig nevnt – og kan forsvinne skulle det komme et passende bud. De er godt forspent bakover på banen med hele syv-åtte mann som kan spille midtstopper og flust med sentrale midtbanespillere og backer.

Vi tror som sagt Leverkusen tar tredjeplassen og kan kanskje, med litt flyt og tur, lukke store deler av gapet som åpnet seg til Dortmund og Bayern i fjor.

Overganger:

Inn:

Julian Baumgartlinger (1. FSV Mainz 05)

Danny da Costa (FC Ingolstadt 04)

Ramazan Özcan (FC Ingolstadt 04)

Joel Pohjanpalo (Fortuna Düsseldorf, tilbake fra utlån)

Seung-Woo Ryu (DSC Arminia Bielefeld, tilbake fra utlån)

Levin Öztunali (SV Werder Bremen, tilbake fra utlån)

Kevin Volland (TSG 1899 Hoffenheim)

Aleksandar Dragovic (Dynamo Kiev)

Andrejs Ciganiks (Eget akademi)

Patrik Dzalto (Eget akademi)

Joel Abu Hanna (Eget Akademi

Ut:

Marlon Frey (1. FC Kaiserslautern, lån)

Christoph Kramer (Borussia Mönchengladbach)

Jonas Meffert (SC Freiburg)

David Yelldell (SG Sonnenhof Großaspach)

Levin Öztunali (1. FSV Mainz 05)

Sebastian Boenisch (Frigitt)

Dario Kresic (Frigitt)

 

2. plass: Borussia Dortmund

Stjerne: Marco Reus er en av Dortmunds aller viktigste (Foto: Matt West/BPI)

Stjerne: Marco Reus er en av Dortmunds aller viktigste (Foto: Matt West/BPI)

De gule fra Dortmund har lidd store tap, nærmest som vanlig, denne sommeren. De har i tur og orden sagt adjø til Mats Hummels, Ilkay Gündogan, Henrikh Mkhitaryan og Jakub Blaszczykowski. Men erstatterne har kommet flygende inn i garderoben fortere enn du kan si ”Westfalenstadion”. Marc Bartra, Sebastian Rode, André Schürrle og selvsagt den hjemvendte sønn/sviker, alt ettersom hvem man spør, Mario Götze. I tillegg er noen av Europas mest spennende ungutter hanket inn i form av Mikel Merino, Emre Mor, Ousmane Dembele og Raphaël Guerreiro. I tillegg er jo Marco Reus fortsatt i klubben og den begavede vingen kan snurre rundt med de aller, aller fleste og blir uhyre viktig for å fore hurtigtoget Pierre-Emerick Aubameyang på topp.

Det kommer nok til å bli et jevnt løp mellom Dortmund og Bayern München men vi tror BVB kommer litt til kort da særlig tapet av kaptein Mats Hummels til nettopp Bayern München kan komme til å bli dyrt utover i sesongen. Det blir fort en kamp til døra i år, men Thomas Tuchel og hans disipler må nok regne med å bli stående og se opp på Bayern fra det nest øverste trinnet på pallen også i år.

Overganger:

Inn:

Jannik Bandowski (TSV 1860 München, tilbake fra utlån)

Marc Bartra (FC Barcelona)

Ousmane Dembele (Stade Rennes FC)

Mario Götze (FC Bayern München)

Raphaël Guerreiro (FC Lorient)

Emre Mor (FC Nordsjælland)

Mikel Merino (CA Osasuna)

Sebastian Rode (FC Bayern München)

Andre Schürrle (VfL Wolfsburg)

Dzenis Burnic (Eget akademi)

Ut:

Jakub Blaszczykowski (VfL Wolfsburg)

Marvin Ducksch (FC St. Pauli)

Ilkay Gündogan (Manchester City)

Mats Hummels (FC Bayern München)

Moritz Leitner (SS Lazio)

Henrikh Mkhitaryan (Manchester United)

Khaled Narey (SpVgg Greuther Fürth)

 

1. plass: Bayern München

De tre musketerer: Carlo Ancelotti (t.v) presenterer stolt Mats Hummels og Renato Sanches sammen med styreleder Karl-Heinz Rummenigge (Foto: Digitalsport)

De tre musketerer: Carlo Ancelotti (t.v) presenterer stolt Mats Hummels og Renato Sanches sammen med styreleder Karl-Heinz Rummenigge (Foto: Digitalsport)

Det er ny mann ved roret i München. Den sindige italieneren Carlo Ancelotti skal styre den overdådige Bayern-skuta inn til et nytt ligagull. Så høye er forventningene fra fansen og styret. Det er kvalitet i alle posisjoner og bak førstevalgene er det også nesten bare spillere som ville gått inn i førsteelleveren i en hvilken som helst annen klubb i ligaen. Det ”skal” bli gull til Bayern München i år.

Det er dog noen utskiftninger å snakke om. Borte er Mario Götze som har vendt hjem til Borussia Dortmund, dit har også Sebastian Rode dratt. Borte er talentet Pierre-Emile Højbjerg som aldri slo igjennom og har nå dratt til Premier League og Southampton i jakt på fast spilletid og borte er Medhi Benatia som aldri helt fant seg til rette og var en del skadet. Han ble overflødig da Mats Hummels kom inn og har gått på lån til Serie A-giganten Juventus. Inn har altså nevnte Hummels kommet og vil nok danne stopperpar sammen med Jerome Boateng så snart sistnevnte er skadefri. Bayern har også hentet en av de beste spillerene på Portugal-laget som tok et overraskende gull i EM tidligere i sommer i Renato Sanches og det skal bli spennende å se hva han kan tilføre den meget sterke sentrale midtbanen til Bayern.

Vi i Fotballsonen tror det blir nok et gull til Bayern München denne sesongen også, deres femte på rad. Det har ingen andre klart før dem, akkurat som ingen andre før hadde klart fire på rad før Bayern vant forrige sesong. Dette er et av tidenes beste tyske fotballag – om ikke det beste – og de kan fortsette å dominere i årene som kommer.

Overganger:

Inn:

Mats Hummels (Borussia Dortmund)

Renato Sanches (SL Benfica)

Nikolas Dorsch (Eget akademi)

Fabian Benko (Eget akademi)

Ut:

Medhi Benatia (Juventus, lån)

Mario Götze (Borussia Dortmund)

Pierre-Emile Højbjerg (Southampton FC)

Sebastian Rode (Borussia Dortmund)

Serdar Tasci (FC Spartak Moskva, lån avsluttet)

 

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Pål Hægland

Stor fan av obskur fotball fra de rareste steder. Har en ekstra stor forkjærlighet for fotballen i USA, Salomonøyene og stort sett de rareste verdenshjørner. Stolt medlem av Fotballsonen siden 2012.

Legg igjen en kommentar