Etter sesongstarten i Premier League å dømme vil Arsenal og Tottenham ha en mye større sjanse på å ta tittelen enn det som var ventet før sesongen. 

Det er landslagspause i de europeiske ligaene. Syv kamper er spilt i Premier League. Manchester United, som med José Mourinho bak rattet var ventet å bli Manchester Citys største utfordrer til gullet, ligger på en beskjeden sjetteplass. Chelsea, med nyansatte Antonio Conte, ligger på plassen bak. Foran de er det jevnt. Manchester City topper tabellen med 18 poeng. Men bak de lyseblå følger de to Nord-London-lagene Arsenal og Tottenham hakk i hæl. Premier League-trofeet har ikke havnet i Nord-London siden Arsenal gikk ubeseiret gjennom 2003/04-sesongen. I den liljehvite delen av Nord-London har ikke ligatrofeet vært på 55 år. Kan det skje i år?

Og så er det Liverpool da. På plassen bak de to ovennevnte. Kan Jürgen Klopp trylle frem et mesterlag fra Liverpool, og hente et hjem klubbens første Premier League-trofé?

I helgen leverte Tottenham en strålende prestasjon mot Manchester City. Spurvene vant 2-0 hjemme, og påførte dermed Pep Guardiola sitt første tap som Premier League-manager. Citys sesongstart har vært blendene, med ti strake seire i obligatoriske turneringer. Deretter klarte laget bare 3-3 mot Celtic, før de gikk på det sviende tapet mot Tottenham. Pep Guardiola er et fotballgeni, og av mange regnet for å være Premier Leagues – og kanskje verdens – beste manager. Men det er mulig å stille spørsmål ved både det mannskapet han har til rådighet, og ved om han vil klare å få spillesystemet sitt til å sitte godt nok, i et lag han nettopp har overtatt, utover i sesongen.

Pochettinos byggverk 

Tottenham hadde en strålende sesong i fjor, og burde ha endt som nummer to i Premier League. Etter å på ytterst imponerende vis ha klart å rote det fullstendig til for seg selv i sesonginnspurten, endte det hele likevel med at Tottenham, nok en gang, endte bak sin argeste rival, Arsenal. Tydelig var det, uansett, at Mauricio Pochettino var i ferd med å bygge opp noe stort og spennende i Tottenham. Både med tanke på spillestil, men også når det gjelder det spillermaterialet han har til disposisjon. Bakerst har han én av ligaens absolutt beste keepere i Hugo Lloris. Toby Alderweireld storspilte i midtforsvaret, Christian Eriksen og Dele Alli på midten. Og på topp viste Harry Kane at han ikke var noe «one season wonder», men at han kunne levere på et skyhøyt nivå også i de kommende sesongene. Nå er Kane skadet, men hva gjør vel det når Heung-min Son plutselig begynner å bøtte inn mål?

Tottenham hentet riktig nok ikke noen spillere av topp internasjonal klasse i sommervinduet. Spørsmålet mange, inkludert undertegnede, stilte seg, var derfor hvor mye en kunne forvente at dette Tottenham-laget ville forbedre seg før inneværende sesong. Et annet spørsmål var hvor godt de ville takle å spille Champions League-fotball mot Europas aller beste klubber i midtuken. Foreløpig ser laget ut til å likevel ha tatt store og gode steg i spillet sitt. Samtidig har ikke kombinasjonen Premier League/Champions League gått ut over prestasjonene i hjemlig liga, så langt. Laget er nemlig det eneste som fortsatt er ubeseiret i Premier League.

Blendende vakre, men ustabile Arsenal 

Men Tottenhams nabo og erkefiende i rødt, Arsenal, har nok neppe noen planer om å la Tottenham ende foran dem på tabellen. Forrige sesong var 21. gang på rad at ‘The Gunners’ endte foran Tottenham på tabellen. Og når også alle de andre topplagene sviktet, så forventet mange at Arsene Wengers mannskap skulle hente hjem et etterlengtet ligagull. Det skjedde ikke, for, som alle vet, på topp endte sjokk-laget Leicester. Wenger har nå i flere sesonger hatt muligheten til å bygge både lag og klubb, uten å hver sesong miste sine viktigste spillere. I stedet har spillere som Mesut Özil, Alexis Sánchez og Petr Cech kommet inn dørene på Emirates Stadium de siste sesongene. Da burde man vel kunne forvente at den høyt utdannede franskmannen igjen løfter Premier League-trofeet. Det har så langt ikke skjedd, og Arsenal så ut til å være sedvanlig forsiktige på overgangsmarkedet i sommer; Granit Xhaka så ut til å bli den eneste signeringen av en viss størrelse. Så hentet klubben både Shkodran Mustafi og Lucas Pérez. Førstnevnte har spilt det meste siden han kom, og ser ut som en etterlengtet forsterkning ved siden av Laurent Koscielny i Arsenals midtforsvar.

På sitt beste spiller Arsenal blendende vakker fotball. Det går fort, på få touch, gjennom trange områder. Det fikk blant annet Chelsea smake på da de ble ydmyket 3-0 på Emirates for et par runder siden. For på sitt beste er det få, om noe annet lag i England, som spiller like bra som Arsenal. Men Wengers mannskap har de siste sesongene vært kjent for en ustabilitet få andre lag matcher. Da blir det vanskelig å levere gjennom en hel sesong, ergo blir det også vanskelig å ta ligagullet. I år har laget imidlertid bredere dekning på de fleste posisjoner enn de har hatt tidligere, og dersom laget klarer å unngå de store skadeproblemene de har hatt de foregående sesongene, så kan de bli virkelig skumle i kampen om gullet.

Kan Klopp trylle? 

Av de antatt fem-seks beste lagene, er det nok Liverpool som har den svakeste startelleveren. Men så har laget også en av de beste managerene på sidelinjen. Den svært så karismatiske Jürgen Klopp har tidligere opplevd stor suksess med Borussia Dortmund i Tyskland. Klopp hadde en opprydningsjobb å gjøre etter at Brendan Rodgers’ tid i Liverpool var over forrige høst. Nå har manageren hatt to overgangsvindu på å sette sammen et mannskap som passer spillestilen. Om noen skulle klare å skape noe magisk med dette Liverpool-laget, så må det være nettopp Klopp. Med mye fotballfaglig dyktighet, litt flaks, en enorm arbeidsvilje hos Liverpool-spillerne og litt trylling, er det ikke umulig at scouserne kan stikke av med hele tittelen. Da hjelper det også på at alle de andre såkalte topplagene, med unntak av Chelsea, skal spille i Europa, mens Liverpool stort sett bare trenger å fokusere på spill i ligaen. Det kan utgjøre en stor fordel gjennom en lang og tung sesong.

Så, hvem er da favoritt til å stikke av med ligatittelen? Det er nok fortsatt Manchester City, til tross for tapet mot Tottenham. Manchester United har nok neppe vist seg fra sin beste side foreløpig, og Zlatan Ibrahimovic har jo tross alt vane for å vinne ligaen i de klubbene han er i. Men dette kan likevel vise seg å ikke bli et kappløp mellom to suverene lag, men i stedet mellom seks sultne toppklubber. Chelsea har tapt mot både Liverpool og Arsenal, men når Antonio Conte får skikk på det defensive vil nok også de bli vanskelig å hamle opp med.

Og skulle noen svikte, så ligger veien åpen for de tre andre lagene; Tottenham, Arsenal og Liverpool. Det er faktisk ikke så helt usannsynlig at gullet havner i Nord-London eller Liverpool denne sesongen. 

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Simon Moritz Andersen

Elev i videregående skole som er glad i fotball - spesielt Premier League.

Legg igjen en kommentar