Før, under og etter fotballkamper får vi servert tonnevis med data. Distansen spillerne løper, antall skudd både på og utenfor mål, antall cornere og ballinnehav er bare noe av tallene man blir servert via internett, TV og aviser. Det kan se ut som vi har alle nummerene vi trenger for å avgjøre om et lag spiller dårlig eller ikke.

Teksten er første gang publisert hos Nordicbet

Men avslører disse nummerne hva som skjer i en kamp? For å gi svar på dette vil jeg ta et dypdykk inn i den statistikken som vises og er snakket om mest i fotball: possession.

Noen lag, som Barcelona og Bayern München, er kjent for å ha mye ball. Nedenfor ser du punkter som viser ballinnehav kontra målforskjell i Champions League-kamper forrige sesong.

korrelasjon1-1

 

HVOR MYE PÅVIRKER BALLINNEHAV RESULTATENE?

Hver dot representerer enkeltkamper, der Barcelonas kamper er markert i rødt. Barcelona hadde mye ballinnehav og de vant brorparten av kampene sine. Ser du nøye etter, kan du se at målforskjellen øker i takt med ballinnehavet for alle lag. Statistikken bekrefter følgende resultat: lag som ballen i større perioder har en tendens til å vinne flere kamper.
Problemet er at ballinnehav ikke alltid reflekter resultatet i en kamp. Barcelona tapte kun én kamp i Champions League: Da de røk ut av turneringen etter 0-2 borte mot Atletico Madrid i kvartfinalen. Barcelonas ballinnehav i den kampen var det tredje høyeste i hele Champions League. Likevel klarte de ikke å sette ballen i mål på tross av all den tiden de hadde ballen i laget.
Som vi så av det forrige blogginnlegget, kan tapet skyldes uflaks. Men problemet med ballinnehav går dypere enn bare uflaks. Nedenfor ser punkter som viser ballinnehav kontra målforskjell i Premier League-kamper forrige sesong.

korrelasjon2

VÆR FORSIKTIG MED Å TOLKE BALLINNEHAV!

Kan du se et mønster? Ikke? Det er fordi det ikke er noe mønster. Det er ikke noe relasjon mellom målforskjell og ballinnehav de siste to sesongene i Premier League. Ballinnehav var heller ikke noe målbar suksess i fotball-EM i sommer. Lag som hadde lite ball, som Portugal og Wales, gjorde det like bra som de som hadde mye, som Tyskland og Spania.
Neste gang du ser en statistikk på ballinnehav flyge over skjermen din, vær forsiktig hvordan du tolker den. Ofte har det laget ligger under ballen over lengre perioder. Samtidig ønsker kanskje laget som leder å legge seg bakpå for å satse på kontringer. Begge lag kan ha like stor sannsynlighet for å score det neste målet.

LEICESTER VISER AT BALLINNEHAV IKKE TRENGER Å VÆRE VIKTIG

Ved flere tilfeller har jeg hørt både eksperter og fans bruke tallene fra ballinnehav for å vise at matematikk ikke er nyttig som et redskap for å analysere fotball. Poenget de har kan ligne på dette: «Se Leicester City prøvde ikke å holde ballen i laget i like stor grad som Arsenal prøvde, men de vant Premier League. Det viser at statistikk ikke forteller deg noe om fotball».
Men med det utgangspunktet har vi misforstått det hele. Det er en oppfatning at ballinnehav er en god indikator på hva slags resultat vi får til slutt og vi har statistikk som viser at denne oppfatningen er feil. Statistikk hjelper oss å forklare at det er ikke så rart at Leicester City, Atletico Madrid og Island har hatt suksess: det er en blanding av taktikk og ferdighet hos spillerne som vinner kamper, ikke det å inneha ballen.
Det er ikke numrene alene som hjelper deg å forstå fotball, men måten du bruker statistikken til å forstå tallene som ligger til grunn for spillet.

GEEK BOX: KORRELASJONSKOEFFISIENT

Det verktøyet jeg har brukt i analyse av ballinnehav er korrelasjonskoeffisienten. Korrelasjonens koeffsient er + 1 dersom to variabler (som ballinnehav og målforskjell) faller perfekt på en rett linje med en positiv kurve. Og den er -1 dersom forholdet mellom disse har en negativ kurve. Korrelasjonkoeffisenter nær null viser at det ikke finnes noen linje som nøyaktig fanger forholdet mellom de to variablene.
Først kalkulerte jeg variablene mellom ballinnehav og målforskjell i Champions League. Denne lå på 0,36, noe som indikerer en svak men betydningsfull korrelasjon. For Premier League 2015/16 korrelasjonen mellom målforskjell og ballinnehav er 0,086. Med andre ord et svakt forhold. For 2014/15 var tallet bittelitt høyere (0,14), men fortsatt for svak til å være nyttig når man skal forutse kamper. I Euro 2016 var det den svakeste korrelasjonen av dem alle med 0,0026.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Legg igjen en kommentar