Fotballsonen har tatt et dypdykk i statistikken for å se på Aalesunds utrolige redningsoperasjon.

I løpet av de 22 første serierunde tok Aalesund 20 poeng, noe som holdt til 15. plass på tabellen med tre poeng opp til trygg plass. I løpet av de siste seks kampene har de tatt nesten like mange med 18 av 18 mulige poeng – fem poeng flere enn det nest beste laget de siste seks kampene. Klubben har også scoret flest med 14 mål og kun Brann og Sogndal(fire hver) har sluppet inn færre enn Aalesunds fem mål.

Tallene bak tyder derimot ikke på at Aalesund, som har slitt langt nede på tabellen i store deler av sesongen, plutselig har blitt et av de beste lagene i Tippeligaen.

Men la oss først se på tallene som viser hvorfor Aalesund har snudd sesongen fra krise til det som ser ut til å bli en respektabel plassering midt på tabellen.

Statistikken Aalesund er best på i ligaen

Aalesund har hatt 27 skudd på mål de siste seks serierundene, noe som er marginalt bedre enn snittet på 26 skudd på mål. Det som derimot er langt over snittet, er uttellingen. Med 14 mål og 27 skudd på mål, har Aalesund scoret på 52 prosent av skuddene sine som har truffet mål. Det er skyhøyt over snittet i Tippeligaen de siste seks kampene, som er på 28 prosent.

Motsatt vei har klubben kun sluppet inn 19 prosent av skuddene på mål, noe som gir en redningsprosent på 81 prosent – ti prosentpoeng bedre enn snittet de siste seks kampene og marginalt svakere enn Sogndals 82 prosent, som er best over de siste seks kampene.

Sammenligner man med statistikken de foregående 22 serierundene, scoret Aalesund på 34 prosent av skuddene på mål, litt bedre enn snittet i Tippeligaen. I motsatt ende var redningsprosenten på 72 prosent, også det litt bedre enn snittet.

Fotball , 21. october 2016 , Eliteserien , Tippeligaen , Viking - Aalesund Mustafa Abdellaoue fra Aalesund feirer etter kampen. Foto: Andrew Halseid Budd , Digitalsport

EFFEKTIVE: Mustafa Abdellaoues Aalesund har vært Tippeligaens mest effektive lag. (Foto: Andrew Halseid Budd/Digitalsport)

Den avslørende ishockey-statistikken

I ishockey brukes verktøyet PDO for å se om et lag har hatt marginene med seg eller mot seg. Offensivt ser man på hvor stor andel av skuddene på mål man har som gått inn. Defensivt ser man på hvor stor andel av skuddene på mål som ikke har gått inn. Scoringsprosent på skuddene på mål, pluss redningsprosent. Så langt i år er redningsprosenten i Tippeligaen i snitt 69 prosent, mens det scores på 31 prosent av skuddene som treffer mål.

Et lag som presterer som snittet i ligaen, vil altså ha en PDO på 100.

Aalesund er særdeles effektive foran mål og har en høy redningsprosent: De slipper inn kun to av ti skudd på eget mål, mens de scorer på omtrent halvparten av skuddene de selv har på mål de siste seks kampene.

Siden Aalesund over de siste seks kampene har prestert langt bedre enn snittet på begge parametrene, ligger Aalesunds PDO på hele 133. Ingen andre lag i Tippeligaen sesongen sett under ett er i nærheten av å prestere så mye bedre enn snittet på disse to punktene. Nærmest er Rosenborg, som sesongen sett under ett har en PDO på 109.

Men kan man forvente at det fortsetter over tid?

Skudd for – skudd mot

En måte man kan bruke skuddstatistikk til å se hvor gode lag er, er å se hvor mange skudd et lag tar sammenlignet med de andre lagene. Tankegangen er rett og slett at kommer man til flere skudd enn motstanderen, er sjansen større for å score og dermed også å vinne. Her kan man både se på ratio for skudd totalt sett(Total Shot Ratio – TSR) eller ratio for skudd på mål(Shots on Target Ratio – SoTR).

Både TSR og SoTR er interessant fordi en er en forholdsvis god indikator på hvor godt et lag er sammenlignet med resten av ligaen, og det er en bedre indikator på fremtidige prestasjoner enn det kun poeng er.

I løpet av AaFKs ekstremt gode periode, har klubben tatt 81 skudd og sluppet til 77 mot seg. Det gir en TSR på 0,513 – noe som er syvende best i Tippeligaen i den perioden.

Ser man på skudd på mål har Aalesund både tatt og sluppet til 27 skudd på mål, noe som følgelig gir en ratio på 0,500 og er sjette best i perioden.

 

(Grafikk: Mats Rydland. Kilde: Opta)

(Grafikk: Mats Rydland. Kilde: Opta)

Men ingen av disse ratioene tyder på at Aalesund har prestert bedre enn et midt-på-treet-lag i Tippeligaen. Ser man på sesongen under ett(se oversikt nederst i artikkelen), har faktisk Aalesund svakest TSR(0,395) og SoTR(0,368) i serien.

Med andre ord: I henhold til statistikken over, klarer neppe Aalesund å fortsette en så sterk poengsanking med samme mengde skudd for og mot. For over tid bruker uttellingen å nærme seg snittet igjen, og det er ingen grunn til å tro at Aalesund skal fortsette å score på halvparten av skuddene på mål.

Svakheter og styrker

Styrken til verktøy som TSR, SoTR, scoringsprosent og redningsprosent, er at de gir oss ytterligere informasjon enn bare mål og poeng gjør – tilfeldigheter spiller en rolle i fotball og av og til spretter ballen din vei og sørger for at du får tre poeng i en kamp. Samtidig er den utvilsomt en svakhet med slik kvantitativ statistikk at ikke alle skudd har lik verdi og ikke alle lag kommer til like avslutninger. Enkelte lag er flinkere til å komme til gode avslutningsposisjoner enn andre, og enkelte lag har bedre avsluttere enn andre. Et godt lag vil sannsynligvis uansett ha en litt høyere PDO enn et dårlig lag, rett og slett fordi de har bedre spillere.

For å si det slik: Det er neppe tilfeldig at Rosenborg har vært mer effektive enn Start denne sesongen.

(Grafikk: Mats Rydland. Kilde: Opta)

(Grafikk: Mats Rydland. Kilde: Opta)

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Nordlending som har havnet i Tromsø. Skriver helst om fotballøkonomi.

Legg igjen en kommentar