Den enkleste måten å vurdere et fotballags angrep på er gjennom antallet og kvaliteten på målsjansene laget skaper. Den enkleste måten å vurdere et forsvar på, er å se på sjansene laget slipper motstanderen til. Jo flere sjanser laget skaper. Jo færre sjanser de gir motstanderne, jo større er sjansen for at laget vinner på lang sikt.

Antall sjanser er et viktig redskap når vi skal vurdere et lag over en relativt kort periode, som en sesongstart eller en internasjonal turnering. Mål hører til sjeldenhetene i fotball og som vi har sett, kommer de ofte mer eller mindre tilfeldig. Inntil vi har sett mange kamper og mange mål, er altså antall sjanser en bedre måte å vurdere et lag på.

VINNER TOPPLAGENE PÅ GRUNN AV FLAKS ELLER DYKTIGHET?

Å forstå målsjansene er viktig dersom man skal ha et fortrinn når det gjelder å spå utfallet av en kamp. Dersom vi skal slå bookmakerne må vi forstå hvilke lag som er i form før resten av bettingverdenen finner ut av det. Med en gang et lag har bevist at de kan score mål og vinne gjentatte ganger, vil oddsen minske. Til slutt vil det ikke være noen profitt å hente i å støtte laget.

Det samme prinsippet gjelder for managere som er ute etter å få en fordel over motstanderen. Mancehster City, Liverpool og Arsenal har startet sesongen bra. Men Guardiola, Klopp og Wenger vil være interessert i å vite om laget deres bare har hatt flaks, eller om de faktisk er bedre enn de andre lagene. Dette finner de ikke ut av ved å bare studere målene de har scoret. De må også studere hva som skjer i oppbyggingen til alle skuddene de har. Deretter kan de finne ut hva som fungerer bra, og hva som fungerer dårlig.

MATEMATISK FORKLARING PÅ FORVENTEDE MÅL

Det mattematiske svaret på sjanseskaping kalles «forventede mål». Jeg har i en tidligere artikkel forklart hvordan man finner ut hva som er et forventet mål, hvor jeg så på sjansen for å score fra forskjellige posisjoner rundt 16-meterern. Skudd nærme målet, hvor spilleren kan se mer av målet, er bedre sjanser enn skudd fra lengre hold med dårligere vinkler.

Skuddposisjon og vinkler er derimot ikke de eneste faktorene som spiller inn når det blir scoret et mål. Headinger er som regel mindre effektive enn skudd med foten, kontringer resulterer oftere i mål en tregt oppbygde angrep, og lange innlegg og hjørnespark er vanskeligere å omgjøre til scoringer enn direkte pasninger inn i målområdet.

HVA ER SJANSEN FOR ET SKUDD ENDER I SCORING?

I en «forventede mål»-modell slåes alle disse faktorene sammen for å regne ut hva sjansen for at et skudd resulterer i en scoring er. For å ta noen eksempler; et skudd fra utenfor 16-meteren har som regel mindre enn 3% sjanse for å ende opp i nettet; en upresset heading 10 meter fra mål har 5% sjanse for å ende opp som scoring; mens et skudd fra en spiller som kommer stormende inn i 16-meteren under et kontringsangrep har mer en 60% sjanse for å gå inn. Klubber, gamblere og bookmakere har alle forskjellige måter å regne ut forventede mål på, men basismetoden er den samme.

Tidligere skudd fra lignende situasjoner blir brukt for å skape en modell over sjansen for at et gitt skudd skal ende opp som scoring (se Geek Box). Et lags antall forventede mål for en kamp er altså summen av alle sjansene laget har skapt gjennom kampen.

Under finner du de «forventede målene» for Manchester City, Liverpool, Arsenal og Leicester City etter den 8. runden av Premier League.

leicester2 liverpool2 city2 arsenal2

 

Fargen beskriver kvaliteten på sjansen, dvs. om et skudd er et forventet mål eller ikke. Røde sjanser er veldig sannsynlige mål, gule er mindre sannsynlige. En sort sirkel rundt sjansen indikerer at skuddet faktisk resulterte i en scoring. Jeg har kun inkludert scoringer fra åpent spill, ikke fra frispark og straffer. Dette fordi disse skuddene gir en bedre forståelse for et lags prestasjoner.

FJORÅRETS TO BESTE LAG PÅ TOPP OG BUNN AV “FLAKSTABELLEN”

Så hvordan ser Premier League-lagenes «forventede mål» ut så langt? I runde 8 av Premier League brukte jeg modellen for å finne ut hvilke lag som var mest overvurdert og hvilke som var mest undervurdert. Dette basert på reslultatene så langt i sesongen. Ved å sammenligne den faktiske målforskjellen med den forventede målforskjellen, kan vi se hvilke lag som har hatt flaks. Vi kan se hvilke lag som scoret mer enn forventet, hvilke lag som har hatt uflaks og scoret mindre enn de burde. Her er “flaksetabellen” i Premier League:

 

flakstabellen2

 

Da denne tabellen ble laget hadde Leicester City nettopp tapt deres kamp borte mot Chelsea, med sifrene 3-0. Før det hadde de tapt stort mot både Mancehster United og Liverpool. Men den «forventede mål»-modellen viser at de hadde mye uflaks i alle de tøffe oppgjørene. De fortjente ikke å tape med så mange mål. Ingen andre har et like uheldig forsvar som Leicester City.

Siden tabellen ble laget har Spurs sin flaks gjevnet seg ut med to kamper som endte uavgjort. Arsenal har derimot tatt to strake seire. Det gjør Arsenal til favoritter i Nord London-derbyet i helgen, men det spørs om ikke Arsenal snart har brukt opp flaksen sin.

 

arsenaltottenham

Klikk på bildet for å komme til odds på North London-derbyet og resten av helgens Premier League-runde.

GEEK BOX

Min «forventede mål»-modell er laget med bruk av logisk regresjon. Jeg bruker mange variabler fra Opta-databasen som angår skudd, og bruker modellen til å se hvilke variabler som forteller sjansen for at et skudd blir til et mål. Jeg bruker Bayesian Information Criteria (BIC) for å finne ut hvilke variabler som gir best spåkraft.

For en heading blir disse variablene brukt (tegnet mellom parantesene forteller om variablen hadde en positiv eller negativ innvirkning på sjansen for scoring): Avstand fra midt på banen (+); avstand fra mål (-); vinkel mellom stengene (+); om headingen kom fra et raskt brudd (+); om headingen kom fra en corner (-); om headingen var regnet som svak av Opta-operatøren (-); om sjansen var regnet som en stor sjanse (+); avstanden fra midtbanen (-).

For skudd med foten blir disse variablene brukt: Avstand fra mål (+); Vinkel mellom stengene (+); om skuddet kom etter et raskt brudd (+); om skuddet kom etter en corner (-); om skuddet var regnet som godt (+) eller svakt (-); om sjansen var regnet som en stor sjanse (+); avstand fra mål multiplisert med vinkelen mellom stengene (+); om sjansen var både god og en stor sjanse (-); avstand fra midtbanen (-).

Mer avanserte «forventede mål»-modeller tar også for seg delen av spillet som leder opp til skuddet, som for eksempel antall pasninger og hastigheten i angrepet.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Legg igjen en kommentar