Prosjekt Høgmo går mot slutten. Men oppgaven å finne en passende kandidat til å ta over kan fort vise seg vanskelig.

Så ble det tap mot Tsjekkia også. Jeg kjenner ikke så mange som vil betegne det som overraskende, men i den grad det var noe som helst håp om å redde stumpene til prosjekt Høgmo, var dette den siste muligheten. Det er fremdeles en ørliten mulighet for å ta andreplassen i gruppa, men så langt er det lite som tyder på at laget har det som trengs for å ta de nødvendige poengene.

At Høgmo må gå er det liten tvil om. Spørsmålet er først og fremst når. For det har i mine øyne lite for seg å sparke en trener om man ikke har noen passende kandidat til å ta over. Om ikke Ståle Solbakken eller Ronny Deila er klare til å ta over, kan vi for min del like gjerne vente, og siden Deila nettopp har begynt i ny jobb, etterlater det oss med Solbakken som eneste reelle alternativ. I hvert fall så lenge NFF ikke bestemmer seg for å se utenfor landets grenser, men det virker lite sannsynlig.

Ståle Solbakken er trolig NFFs førstevalg. Foto: Andrew Halseid Budd, Digitalsport

Ståle Solbakken er trolig NFFs førstevalg. Foto: Andrew Halseid Budd, Digitalsport

Dukker Rekdals navn opp?
Nå har også NFF helt sikkert flere kandidater enn de to jeg ønsker meg, og det blir ingen debatt rundt ny landslagssjef uten at Kjetil Rekdals navn dukker opp. Personlig synes ikke jeg Rekdals meritter som trener tilsier at han burde få æren av å ta over som landslagssjef, men ville ikke blitt overrasket om det er han NFF velger å gå for.

Og for alt jeg vet kan det hende Rekdal ville vært en suksess. For veien fra klubb- til landslagsfotball er lang, og det er slett ikke gitt at suksess på klubbnivå kan overføres til landslaget. Høgmo selv er et godt bevis på akkurat det, og heller ikke Åge Hareide klarer for øyeblikket å gjenskape Malmøs suksess med Danmark. Med andre ord bør man utvise en viss forsiktighet når man ansetter en landslagssjef basert på resultater fra klubbfotballen.

Kjetil Rekdal er evig aktuell som landslagssjef. Foto: Anders Hoven, Digitalsport

Kjetil Rekdal er evig aktuell som landslagssjef.  Foto: Anders Hoven, Digitalsport

Smerud kan være aktuell
Derfor burde kanskje NFF heller vurdere å se i egne rekker, og forfremme Leif Gunnar Smerud fra U21-landslaget. De har tross alt levert ganske gode resultater, så mye tyder på at Smerud har en del av de ferdighetene som trengs for å lykkes i landslagsfotballen. Likevel har også Smerud gjort seg til synder ved å bruke spillere utenfor deres beste posisjon, slik Høgmo til min store irritasjon insisterer på å bruke Per Ciljan Skjelbred på kant.

Egentlig er det først og fremst det jeg ønsker meg med vår nye landslagssjef. Ikke bare at han ikke bruker spillere ute av posisjon, men at laget spiller med en klar identitet, og at elleveren plukkes deretter. For etter tre år med Høgmo som landslagssjef har jeg fortsatt ikke peiling på hva slags spillestil landslaget forsøker å ha.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Gjermund Holøyen

Jeg er en 25 år gammel sivilingeniør fra Alvdal, for tiden bosatt i Oslo. Jeg ble bitt av basillen under VM i 1998, og har siden den gang i varierende grad fulgt med på de store europeiske ligaene. Til slutt var det England og Premier League som stakk av med den store interessen, mye takket være en voksende forhold til Tottenham Hotspur. Jeg er også FM-entusiast, og kan blant annet skryte av å ha vunnet Premier League med Grimsby.

Legg igjen en kommentar