Mourinho er nødt til å oppdatere seg, hvis ikke risikerer både han og Manchester United å bli akterutseilt i overskuelig fremtid. 

Dette er en oversatt artikkel og er publisert med tillatelse fra originalforfatter Ken Early. Originalartikkelen finnes her: http://www.irishtimes.com/sport/soccer/ken-early-jos%C3%A9-mourinho-and-man-united-look-out-of-date-1.2848940

Det er ikke alt som er negativt for en trener som blir sendt opp på tribunen. I Premier League slipper en «utvist» trener å stille opp på intervju etter kampen. Etter hjemmekampen mot Burnley som endte 0-0, ble Mourinho for trettende gang i sin karriere sendt opp på tribunen. Dermed var det hans assistent, Rui Faria, som ble nødt til å møte pressen etter kampen.

I over 15 år har Rui Faria stått ved Mourinho sin side, kamp etter kamp. Han var godt forberedt der han skulle forklare hvordan Manchester United bare hadde klart 0-0 hjemme mot Burnley. At Herrera ble utvist hadde ifølge Faria null betydning. Det som ble repetert var at dommeren hadde hatt en fantastisk dag på jobben.

Det var ikke til å unngå å legge merke til hvor lik sin sjef, Faria opptrådte i intervjuet etter kampen. Det er kanskje ikke rart at han har plukket opp litt av Mourinhos væremåte etter å ha vært hans trofaste assistent siden starten i Leira.

En som også har stått trofast ved Mourinhos side er målvaktstrener Silvino Louro. Det er smått utrolig at trioen har vært sammen såpass lenge. Seks ganger har de skiftet klubb, en reise som har tatt de til fire ulike land. Mourinho sin lojalitet til Faria og Louro kjenner tydeligvis ingen grenser.

Forskjellen på Ferguson og Mourinho

Som regel er lojalitet en egenskap som verdsettes høyt. Sir Alex Ferguson skrev i en av hans biografier at «lojalitet har vært ankeret i livet mitt». Forskjellen på Ferguson og Mourinho er at førstnevnte aldri jobbet like lenge med en assistent som tilfellet Mourinho-Faria. Gjennom 27 år på Old Trafford hadde Ferguson syv forskjellige assistenter. Fra 1991 til 1998 var det Brian Kidd. Han var den av Fergusons assistenter som varte lengst. Skottens mest betrodde og innflytelsesrike assistenttrener derimot var portugiseren Carlos Queiroz. I to perioder mellom 2002-2008 var det Queiroz som var Ferguson sin høyre hånd.

Ferguson ga Queiroz frie tøyler til å fundamentalt restrukturere klubbens fotballfilosofi. Målet var å bli like dominerende på kontinentet som de allerede i et tiår hadde vært på hjemmebane. Laget forlot en spillestil preget av høyt tempo og mye risiko. Den nye spillestilen skulle preges av kontroll, tålmodighet og ballinnehav.

Omleggingen av klubbens spillestil tok sin tid og ga ikke resultater før 2006. På veien hadde de mistet Roy Keane, og spillestilen ble kritisert for å være kjedelig. Så fra 2006 skjedde det noe. Klubben vant fire ligatitler og kom til finalen i Champions League tre ganger på årene mellom 2006-2011. Laget satte rekord for antall kamper på hjemmebane uten innslupne mål, og flere ganger spilte laget uten spiss.

Til tross for stor suksess med en omlegging av spillestil så er det et viktig poeng Ferguson tok, men som Mourinho ikke har sett ennå. Ferguson var ydmyk nok til å se når en trend i fotballen døde hen. Han var påpasselig med å skifte ut assistenttrenere når han så at deres ideer ikke lenger ville gi resultater. Skotten var alltid åpen for nye innflytelser han kunne implementere i Manchester. Den åpenheten er grunnen til at laget hans aldri gikk av moten.

Henger ikke med i timen

Utgått på dato virker som en god beskrivelse av Mourinho sitt United-lag. Lagene foran på tabellen spiller en hurtig, fleksibel og moderne type fotball. Uniteds taktikk er å ha en stor mann på topp-store menn over hele banen egentlig med en angrepsplan basert på at de kreative spillerne skal trylle på den siste tredjedelen. De to største trendene innen fotball det siste tiåret har vært den ekstreme ballinnehav taktikken til Barcelona og det høye presset også utviklet av Barcelona-sammen med en del tyske klubber. Det er to revolusjoner innen fotballen som har gått den røde delen av Manchester hus forbi. Dagens United lag spiller en type fotball som ble spilt for ti år siden.

10 år tilbake i tid het den mest suksessfulle trenerer i Europa, José Mourinho. Sammed med Faria og Louro dro trioen fra klubb til klubb med de samme ideene med stor suksess. Når Mourinho går tom for ideer i en klubb så ender det som regel med sparken. Mourinho og det lille teamet hans drar så videre til neste klubb med de samme prinsippene og ideene rundt hvordan laget hans skal spille. Det kan virke som alle trofeene Mourinho har vunnet gjør at han selv ikke ser hvor utdaterte metodene hans har blitt. Hvis du allerede er the Special One, hvorfor endre måten du jobber på? Før det går opp for Mourinho at han er nødt til å følge med på utviklingen innad i fotballen så kommer ikke lagene hans til å ha nevneverdig suksess.

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Legg igjen en kommentar