Stadig flere klubber jobber seriøst med å få på plass ståtribuner på stadioner. Det har ikke vært tillatt siden 80-tallet, grunnet mange forferdelige ulykker.

Det er ikke alle stadioner i Premier League som kan skryte av et skyhøyt lydnivå. På enkelte stadioner er det direkte stille. Emirates blir for eksempel kalt biblioteket av rivaliserende fans. 

Jeg mener at mye av skylden er at det bare er sitteplasser på engelske stadioner. På noen få stadioner får bortefansen lov å stå, men generelt sett risikerer du å miste sesongbilletten din om du gjør det.  

Men dette kan nå bli forandret.

FLERE HAR ALLEREDE INNFØR SAFE STANDING

Celtic åpnet nylig en såkalt «Safe Standing», en trygg ståtribune, som kan huse 2900 fans. Og de fleste fans jeg har møtt foretrekker å stå når de ser fotball.

Crystal Palace er en annen klubb som er interessert i «Safe Standing». Forrige gang jeg var der fortalte klubbens eier, Stephen Browett, at han støtter forslaget. Du skal stå og rope når du ser fotball. Du får mer støtte fra fansen når de står, mener Browett.

Palace er en av klubbene som tolerer (riktignok ikke offisielt) at fansen står på en av tribunene, The Holmesdale End. Det samme skjer på andre tribuner, folk står selv om de har seter.

Og det er nettopp her «Safe Standing» kommer inn i bildet. De er konstruert med et gelender mellom rekkene, et slags gelendersete. På gelenderet er det bygd inn et sete som kan settes opp etter behov. Spilles den en UEFA-match, blir sete satt opp. Men tribunen kan ta mange flere tilskuere med setene nede. På Hannovers «Safe Standing»-tribune i Tyskland kan 5700 personer stå på tribunen. 3000 kan bruke den når stolene er oppe.

VINN-VINN SITUASJON

Dette kan også generere billigere billetter, samtidig som det skaper mer inntekter for klubbene. Dersom du selger 5700 billetter 30 kroner billigere enn de 3000 andre billettene, vil du tjene mer på billigere billetter. Alle vinner.

Sikkerhetsmessig er det heller ingen problemer. På grunn av gelendrene vil det ikke være mulig at enorme folkemengder faller fremover. I tillegg slipper du ikke inn flere enn det som er tillatt. I et moderne fotballstadion er ikke lenger risikoen for overbefolkede stadioner lenger tilstede.

«The times are a changing», som en nylig Nobelprisvinner mumler i noe som skal kunne oppfattes som synging. Det gjelder også i politikken, hvor stadig flere politikere ser ut til å høre på de saklige argumentene som taler for «Safe Standing».

I Wales ønsker lederen av det konservative partiet «Safe Standing» velkommen.

POLITISK FORANDRING

I januar ble det klart at den britiske idrettsministeren er villig til å se «Safe Standing», dersom det blir en suksess i Skottland. En måned for hun avviste forslaget.

Siden den gang har en stor rapport komt ut, som viser at fans flest ønsker å ha «Safe Standing». Stadig flere klubber tenner på ideen – iblant dem Manchester United og West Ham. Sistnevnte planlegger et «Safe Standing»-område på deres nye hjemmebane, den tidligere Olympiastadion i Øst-London.

Arsene Wenger har blitt sitert på at han støtter «Safe Standing» fullt ut. Aston Villa og Hull er begge positive. Og i ligaene under Premier League og The Championship er interessen stor.

– Det handler om rettferdighet. Hvorfor er det trygt å stå på en rugby kamp og under en konsert, men ikke under en fotballkamp? Alt skjer på den samme stadionet. Det spør Michael Brunskill fra Fotballsupporternes Forening (FSF).

Tradisjonelt sett har det britiske politiet vært skeptisk til det å stå på fotballtribuner.

– For få år siden ble vi fortalt at ingen ønsket dette. Det viste seg å være feil. Så ble vi fortalt at det ikke er trygt. Ingen har klart å bevise det. Siden har vi hørt argumenter som at det vil skremme den kvinnelige fanskaren vekk fra stadion. Våre undersøkelser viser at det ikke er tilfelle, sier Brunskill.

I de lavere ligaene er det tillatt å stå på stadioner. Men det er for det meste på gammeldagse stadioner.

Oppsiden ved «Safe Standing» er at du ikke får enorme folkemengder som beveger seg som en stor masse, på grunn av gelenderne. Sikkerheten er ok. Det som har hindret «Safe Standing» så langt, er gamle vaner og tanker om at ulykker som Hillsborough skyldes ståtribuner. Det er bevist at det ikke var tilfelle. Hillsborough skjedde fordi for mange tilskuere ble sluppet inn, og myndighetene rotet det til. De ble fanget der, og 96 personer omkom.

Med «Safe Standing» og et kontrollert antall billetter er alt ok.

Slik som det fungerer nå står folk uansett. Og sikkerhetsvaktene springer rundt og ber folk om å sette seg ned. I Cardiff har dette skapt konflikter. Folk har blitt utestengt. Jeg har selv opplevd med København på bortekamper i England og Skottland. På Parkhead gav vaktene raskt opp, på Stamford Bridge prøvde de litt lenger. Men også de måtte innse at de ikke kunne kreve at 2500 dansker som ikke ville sitte, skulle gjøre nettopp det.

Det er å kaste bort alles tid. Fotball er best om man ser, og hører, mens man står oppreist og skriker.

Saken er første gang publisert hos Nordicbet

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Legg igjen en kommentar