Professor i anvendt matematikk, David Sumpter, fortsetter sin serie av fotballanalyser. Denne uken ser han på en pasningskombinasjoner.

Alle som setter spørsmålstegn ved viktigheten til Paul Pogba denne sesongen, bør studere figuren under.

burnley_900

Over vises pasningskombinasjonene i Mancehster Uniteds uavgjort-resultat mot Burnley. Spillerne er representert ved røde prikker, og de er plassert etter hvor de i snitt mottok og avlerte pasninger. Den grå linjen mellom spillerne viser antall vellykkede pasninger imellom spillerne. Tjukkelsen på linjen indikerer hvor mange pasninger det var mellom spillerne. Den mest vanlige pasningen ble slått mellom Pogba og Zlatan Ibrahimovic. Totalt 28 pasninger spilte de til hverandre: Pogba med 16 til Zlatan, Zlatan med 12 til Pogba.

Pogba-dominansen var ikke bare stor i Burnley-kampen. Her er United’s pasningskombinasjoner i kampen mot Hull City som endte med seier. Nok en gang ser vi at Pogba er involvert i de fleste pasningene.

hull

Og kombinasjonene fra tapet mot Watford.

watford

Laget klarte ikke å bryte igjennom Watford-forsvaret, og Pogba var helt sentral i angrepsspillet.

Det blir normalt sett spilt mellom 800 og 1100 pasninger i løpet av en kamp i Premier League. Pasningskombinasjoner som sett over, gir oss et raskt og enkelt bilde av hvordan laget spiller. Vi ser ganske tydelig hvor sentral Pogbas rolle i Mancester United er.

Nedenfor ser vi pasningskartet til Arsenal i deres seier mot Watford.

watfordarsenal

Kombinasjonene viser at det er to hovedforskjeller mellom United og Arsenals måte å spille på. Først; Arsenal spiller mer sentralt. Vingene er ikke like brede som Uniteds, og de offensive midtbanespillerne holder seg fremfor målet. For det andre; Arsenals pasninger er spredt jevnt over hele laget.

Og her er Liverpool i deres storseier mot nettopp samme motstander.

liverpoolwatford_

I likhet med Arsenal ser vi at hele Liverpool-laget er involvert I spillet. Hele laget har nesten like mange pasninger.

En studie fra Premier League mellom 2006 og 2008 av mattesosiologen Thomas Grund, viser at lag som har en ujevn fordeling av antall pasninger mellom spillerne, er mindre suksessfulle. I «Geek Box» forklarer jeg målingene som Grund presenterer.

Arsenal og Liverpool vant lette seire mot Watford, men Manchester United tapte. Som vi derimot har settt tidligere i denne serien, skal vi ikke legge for stor betydning i en enkelt kamp.

LES VIDERE

Grund, Thomas U. «Network structure and team performance: The case of English Premier League soccer teams.» Social Networks 34.4 (2012): 682-690.

Jeg ser også mer detaljert på temaet i kapittel 7 av Soccermatics.

GEEK BOX

 I matematikken kaller vi pasningskombinasjoner en vektet graf. Spillerne er noder og pasningene skaper kanten i grafen. Antall pasninger (som skaper tykkelsen på linjen i pasningskombinasjons-kartet) mellom spiller i og spiller j er vekten i grafen, notert som wij.

Indeksen presentert av Grund (2012) er definert som:

grunn2

På de første 11 kampene i Premier League denne sesongen, har Manchester United en gjennomsnittlig sentraliseringssum på C=14.5%. Liverpool og Manchester City har en sentraliseringssum på C=10.1% og C=10.3%. Selv om Arsenal spilte usentralisert mot Watford (C=10.0%), har de spilt mye mer sentralisert i andre kamper, spesielt mot Liverpool og Chelsea. I snitt har Arsenal en sentraliseringssum på C=14.6%.

Flere artikler fra David Sumpter

Fotballens magiske ligning?

Hvilket lag er Premier Leagues heldigste?

Professoren forklarer fotballens matematikk

Denne artikkelen ble første gang publisert hos Nordicbet

Annonse

Kommentarer

Om forfatter

Legg igjen en kommentar